«Η αντιπαράθεση θα γίνει επί της πραγματικής πολιτικής πρότασης» είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου και διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι η πόλωση με το ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσεται στο στρατηγικό τους σχέδιο, ενώ παράλληλα στο κυβερνητικό οπλοστάσιο υπάρχουν οι υποσχέσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών που θα διεκδικηθεί από την τρόικα με βάσει τα θετικά νέα στην οικονομία.

Ως εκ τούτου τις ημέρες που απομένουν έως τις ευρωεκλογές η ΝΔ επιλέγει την ευθεία και ανοικτή αναμέτρηση επί της πραγματικής πολιτικής, αρνούμενη όμως την πόλωση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο θα ξεκαθαριστούν οι διαφορές των δυο κομμάτων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και θα προκύψουν ανάγλυφα οι αδυναμίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Εξάλλου όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης στο «Βήμα» η πόλωση δεν βοηθάει στην παρούσα φάση, αλλά αυτό που έχει σημασία, είναι να γίνει αντιπαράθεση επί τη βάσει των προγραμμάτων και της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής σε όλα τα μέτωπα.

Εκεί ακριβώς εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, έχει τεράστια αδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ρεαλιστική πολιτική, μια και έχει επιλέξει λαϊκίστικη προσέγγιση όλων των κοινωνικών ομάδων με υποσχέσεις για παροχές και εκπτώσεις παντού, ενώ συμπληρώνουν πως «οι αντιφάσεις κυριαρχούν».

Ενδεικτικά αναφέρουν από την κυβέρνηση ότι επιχειρείται από το ΣΥΡΙΖΑ να προβληθεί ότι το νέο μεσοπρόθεσμο φέρνει νέα μέτρα, κάτι που αρνείται κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μάλιστα, τονίζεται χαρακτηριστικά ότι το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο 2015-2018 περιλαμβάνει χωρίς πρόσθετα οριζόντια μέτρα, ιδιαίτερα φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, η επίτευξη των οποίων θα ανοίξει τον δρόμο για μείωση φορολογικών συντελεστών και διανομή κοινωνικού μερίσματος και την επόμενη χρονιά.

Στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση απαντά ότι στο Μεσοπρόθεσμο για το τρέχον έτος τίθεται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 4,19 δισ. ευρώ έναντι 2,73 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, ενώ το δημοσιονομικό κενό του 2015 οριοθετείται στα 911 εκ. ευρώ από 2 δις ευρώ που το υπολογίζει η Κομισιόν.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και θα προβληθεί και στους πολίτες το «παράθυρο» που ανοίγει για μειώσεις φόρων, αφού η κυβέρνηση επιδιώκει να παραμείνει μόνιμα ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, να μειωθεί ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, να διανεμηθεί και του χρόνου κοινωνικό μέρισμα και να μην επεκταθεί η εισφορά αλληλεγγύης στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν κεντρικά κυβερνητικά στελέχη στο Μεσοπρόθεσμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα από την εισφορά αλληλεγγύης το 2015 και κυβερνητική πρόθεση είναι να μειωθούν τα φορολογικά βάρη εφόσον συνεχίσουν να επιτυγχάνονται οι όροι του Μνημονίου και υπάρχει σταθερή υπέρβαση εσόδων.

Επίσης, διευκρινίζουν και αυτό θα τεθεί και στο δημόσιο διάλογο ότι το Σεπτέμβριο θα γίνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τότε θα προσμετρηθούν η δημοσιονομική πρόοδος και η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.