Την κατηγορηματική δήλωση ότι «δεν θα μειωθεί ο υφιστάμενος αριθμός των αδειών» στις λαϊκές αγορές έκανε στην Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των παραγωγών και εμπόρων που δραστηριοποιούνται στις υπαίθριες αγορές.

Ανακοινώνοντας τις οριστικές αλλαγές, μετά και τις προτάσεις που έγιναν, είπε ότι η προβλεπόμενη κλήρωση των θέσεων για λόγους διαφάνειας θα γίνεται εφ’ άπαξ στην αρχή του 2015 και στην συνέχεια θα ισχύει το σύστημα της κυκλικότητας κάθε χρόνο μετάθεση κατά μια θέση. Όσον αφορά τις εμποροπανηγύρεις, είπε ότι θα υπάρξει αύξηση των ημερών και έτσι από τρεις ημέρες θα διαρκούν πέντε και στις περιόδους των χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών εορτών δέκα ημέρες.

Όσον αφορά τις κυρώσεις για μη κατοχή αδείας, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης «δεν θα είναι τόσο αυστηρές. Έτσι, ενώ προβλεπόταν στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, απέλαση και φυλάκιση ενός έτους, οι κυρώσεις περιορίζονται στην ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών. «Κάποιες ποινικές κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν», εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Καταγγελίες Σκορδά για παρεμβάσεις βουλευτών

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η αναφορά του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά σε παρεμβάσεις βουλευτών προκειμένου να δίνονται καλές θέσεις σε παραγωγούς στις λαϊκές αγορές. Όπως είπε βουλευτές από όλα τα κόμματα παίρνουν τηλέφωνο στο υπουργείο για να κατοχυρώσουν καλές θέσεις για κάποιους παραγωγούς. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ κ. Δ. Αναγνωστάκη ο οποίος τον κάλεσε να δηλώσει ποιοι είναι οι βουλευτές που έχουν τηλεφωνήσει. «Απ’ όλα τα κόμματα, σας καλύπτει αυτό;», του απάντησε ο κ. Σκορδάς πυροδοτώντας την ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας.