Νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μετά τις εκλογές προβλέπει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση εξαπατά τον λαό για ψηφοθηρικούς λόγους και πως «θα πάρει πίσω στο ακέραιο» τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος.

«Πριν καλά-καλά μοιραστεί το περιβόητο …«κοινωνικό μέρισμα» των 525 εκατ. ευρώ, η παραδομένη στους δανειστές μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, φροντίζει να τα πάρει πίσω στο ακέραιο και μάλιστα αποκλειστικά από μισθωτούς και συνταξιούχους» αναφέρει ο κ. Μητρόπουλος σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας:

«Ενώ διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι τα 525 εκατ. ευρώ που μοιράζει προεκλογικά, είναι μέρος του ‘πρωτογενούς πλεονάσματος’ για το έτος 2013, η αλήθεια είναι πως το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί με ισόποσες περικοπές, που θα γίνουν αμέσως μετά τις εκλογές, αποκλειστικά σε μισθούς και συντάξεις».

«Επομένως» υποστηρίζει ο κ. Μητρόπουλος «ή δεν υπήρξε πραγματικό ‘πρωτογενές πλεόνασμα’ για το έτος 2013 ή, αν υπήρξε αυτό ‘το πλεόνασμα του αίματος’, οι δανειστές επέτρεψαν στην υποταγμένη σ’ αυτούς κυβέρνηση να το μοιράσει προσωρινά για προφανείς προεκλογικούς λόγους και να το αναπληρώσει άμεσα μετά τις εκλογές από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μητρόπουλος υπογραμμίζει πως σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018,, ενώ για το 2014 προβλέπεται διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 525 εκατ. ευρώ, «στην ίδια σελίδα 42, εντελώς απροκάλυπτα, προβλέπονται δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για το ίδιο έτος (2014) πάνω από 525 εκατ. ευρώ».

«Μόνο οι περικοπές στα Επικουρικά Ταμεία, κατά τη διάρκεια του νέου Μεσοπρόθεσμου, θα ανέλθουν στο μισό δισ. ευρώ περίπου, ενώ οι περικοπές για το 2014 ανέρχονται στα 156 εκατ. ευρώ» τονίζει.

Τέλος, αναφέρει πως προβλέπονται απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας σύνταξης από τη μείωση των εισφορών 3,9% καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου, ενώ «μόνο για το 2014 οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν στα 428 εκατ. ευρώ, χωρίς να προβλέπεται τρόπος αναπλήρωσής τους, με άμεσο κίνδυνο για το μέλλον των κύριων συντάξεων».