Βέβαιος ότι δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα για το ευρώ, αλλά και ανοιχτός στο ενδεχόμενο προσφυγής στους πολίτες σε περίπτωση εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, δήλωσε ο κ. Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ALPHA.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα τι θα γίνει αν η διαπραγμάτευση με τους δανειστές δεν εξελιχθεί όπως ελπίζει και εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός στις εξαγγελίες του.
Είπε ότι η αποκατάσταση μισθών και συντάξεων θα γίνει σταδιακά (με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, για τον οποίο είπε ότι θα επανέλθει άμεσα στα προμνημονιακά επίπεδα) και τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Τόνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να επαναφέρρει τον 13ο και 14ο μισθό στο δημόσιο και ότι τα δεδομένα του 2014 είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα του 2012, ως βάση προγραμματικού σχεδιασμού.
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας είπε ότι κακώς διατυπώνονται κατηγορίες σε βάρος του κ. Π. Λαφαζάνη και εκφράστηκε εγκωμιαστικά για την στάση που τηρεί το στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας εντός του κόμματος, ενώ υπερασπίστηκε την επιλογή της κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν, παρόλο που εν τέλει επικράτησαν άλλες απόψεις και αποσύρθηκε.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι δεν σκοπεύει να γεράσει στην πολιτική, ενώ είπε ότι στην Ευρώπη ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ένας μύθος».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ των άλλων στην συνέντευξή του:
Για το ευρώ:
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει θέμα ευρώ. Δεν υπάρχει θέμα ευρώ. Αν υπήρχε θέμα δεν θα είχα κανένα λόγο να μη σας πω ότι ναι σημασία έχει η σωτηρία της χώρας και όχι το νόμισμα. Η σωτηρία του λαού και όχι το νόμισμα».
Για τα δημοψηφίσματα:
«Τα δημοψηφίσματα είναι μέρος της στρατηγικής μας και να σας πω γιατί είναι. Διότι εμείς δε θα έχουμε άλλο στήριγμα παρά μονάχα τη διαρκή επαναεπιβεβαίωση τη στήριξη του λαού. Οι Γερμανοί είναι ένας πολύ μεθοδικός λαός και η Μέρκελ μία πολιτικός με μεγάλο ρεαλισμό. Είναι δυνατόν να θελήσουν να διακυβεύσουν την ύπαρξη της ευρωζώνης που είναι στρατηγικής σημασίας για την ίδια τους τη χώρα και άρα να διακινδυνεύσουν τη διάλυση του ευρώ διότι αν φύγει μία χώρα σαν την Ελλάδα διαλύεται το ευρώ;».
Για την διαπραγμάτευση με την τρόικα:
«Είναι (μία) διαπραγμάτευση και η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι και όλη της η εξέλιξη ήταν βήματα διαρκών συμβιβασμών. (…) Θα γίνει μία διαπραγμάτευση σκληρή, μια διαπραγμάτευση που θα μας οδηγήσει σε ένα βιώσιμο αποτέλεσμα αλλά θα γίνει αυτή η διαπραγμάτευση».
Για τις προσδοκίες του από τις εκλογές:
«Επειδή τώρα είναι ζήτημα εθνικής, πατριωτικής ανάγκης να σταματήσει αυτή η πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι τα έφερε η μοίρα, η ζωή, η συγκυρία, παίζει αυτό το ρόλο σήμερα, είναι ο δείκτης, το ποσοστό του, το αποτέλεσμά του που θα δημιουργήσει εξελίξεις πολιτικές πρέπει να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο προβάδισμα από τη ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Ξέρετε, ορισμένες φορές είναι αστάθμητοι αυτοί οι παράγοντες που καθορίζουνε τις τελικές εξελίξεις. Διότι, ξέρετε, δεν είναι ζήτημα αριθμητικής. Είναι το κλίμα που θα δημιουργηθεί, μετά από μια μεγάλη και συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Και το κλίμα που θα δημιουργηθεί μετά από μια μεγάλη ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού. Διότι αντιλαμβάνεσθε, ότι μπορεί ας πούμε να έχει μικρότερη διαφορά… μάλλον να το πω ανάποδα. Να έχει μεγαλύτερη διαφορά από το άθροισμα αλλά, η ΝΔ να έχει ένα ποσοστό το οποίο να είναι αξιοπρεπές. Να είναι περίπου σε αυτά που ήταν τον Ιούνιο. Αλλά μπορεί να είναι μικρότερη η διαφορά αλλά να έχει ένα ποσοστό το οποίο επιβεβαιώνει την κυρία Μπακογιάννη, η οποία βγήκε και δήλωσε ότι είναι πια ένα πολύ μικρό κόμμα η ΝΔ. θα μπορέσει να συνεχίσει να κυβερνά;»
Για τις σχέσεις του με τον Κ. Καραμανλή:
«Είναι καλός συνομιλητής ο Κώστας Καραμανλής, ευχάριστος συνομιλητής όταν λέτε σχέσεις για να μην πηγαίνει το μυαλό του κόσμου πουθενά αλλού, στη Βουλή ανταλλάσουμε ευχές στις γιορτές, τυπικές σχέσεις αλλά καλές σχέσεις.
Για το αν θα πρότεινε τον κ. Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας:
«Μην προτρέχετε» (…) Θα ήταν άκαιρο να ανοίξουμε μια συζήτηση για το ποιός θα ήταν ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή, διότι ο επόμενος Πρόεδρος θα βγει από μια Βουλή που θα έχει άλλους συσχετισμούς δύναμης, θα είναι μια Βουλή που θα έχει αντιμνημονιακή πλειοψηφία και να ξέρετε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δημιουργούν μια τελείως διαφορετική πολιτική δυναμική (…)
Αν ήταν στην δική μας ευχέρεια θα θέλαμε έναν Αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νομίζω ότι το δικαιούται ο τόπος αυτό. Δεν υπήρξε ποτέ Αριστερός Πρόεδρος. Έτσι δεν είναι;».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ευρώπη:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δυνάμεις της αριστεράς στην Ευρώπη και όχι μόνο για τις δυνάμεις της αριστεράς είναι κάτι παραπάνω από ένα κόμμα της αριστεράς. Είναι επιτρέψτε μου την έκφραση, τηρουμένων των αναλογιών, ένας μύθος, υπό την έννοια ότι είναι το κόμμα που διεκδικεί να ανατρέψει τη ροή των πραγμάτων στην Ευρώπη για λογαριασμό του ελληνικού λαού αλλά και προς όφελος των λαών ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου. Υπό μία έννοια είναι ο εκπρόσωπος στο μύθο του Γολιάθ με το Δαυίδ, ο Δαυίδ που κερδίζει το Γολιάθ».
Για τις διαφορετικές εσωκομματικές απόψεις ως προς το νόμισμα:
«Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ για να τελειώνει όλη αυτή η συζήτηση βεβαίως και έχουμε διαφορετικές γνώμες στο εσωτερικό μας αλλά έχουμε μία διακήρυξη. Έχουμε συλλογικές επεξεργασίες και ψηφισμένες από το συνέδριο συλλογικές θέσεις οι οποίες τι λένε… Λένε ότι δική μας προτεραιότητα είναι να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ, όχι να σώσουμε το ευρώ στην Ελλάδα διαλύοντας την κοινωνία καταστρέφοντας τον ελληνικό λαό.
Για τον κ. Π. Λαφζάνη:
«Κακώς του επιτίθεστε του Λαφαζάνη. Εχει τη διαφορετική του άποψη, την λέει μέσα στα όργανα αλλά τη συλλογική άποψη του κόμματος εκφράζει δημόσια».
Για την διαδικασία κατάργησης του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων:

«Εμείς έχουμε στόχο να καταργήσουμε και τους 400 (εφαρμοστικούς νόμους), προφανώς. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποια πράγματα θα γίνουν άμεσα κάποια πράγματα σε ένα βάθος χρόνου είναι βέβαιο ότι άμεσα θα καταργήσουμε τους εργασιακούς νόμους που επιβλήθηκαν από το μνημόνιο δηλαδή όλη αυτή την ασυδοσία και ξέρετε κάτι έρχεται και καινούρια».
Για τον χρόνο υλοποίησης των υποσχέσεών του:
«Φέρνουμε άμεσα το μισθό, τον κατώτατο μισθό εκεί που έχουμε υποσχεθεί στα 751 ευρώ και τις χαμηλότερες συντάξεις. Σταδιακά το σύνολο των συντάξεων, αντιλαμβάνεστε ο σχεδιασμός ο δικός μας πρέπει να βασίζεται και στα δεδομένα τα δημοσιονομικά που θα έχουμε εκείνη τη στιγμή. Αλλιώς είναι να σχεδιάζουμε με δεδομένα 2012 αλλιώς με δεδομένα Μαΐου 2014 αλλιώς όταν θα γίνουν οι εκλογές δε ξέρω πότε θα γίνουν. (…)
Εμείς λέμε το εξής ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που δε μπορούν να τεθούν σε διαπραγμάτευση. Ποια είναι αυτά τα πράγματα; Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η Ελλάδα είναι μία χώρα σε ανθρωπιστική κρίση. Άρα δε μπορείς να πεις ότι εγώ α αφήσω 3 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς περίθαλψη, θα αφήσω 300.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και θα αφήσω τους ανθρώπους να ζουν με συσσίτια… Εδώ εμείς έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο θα υλοποιήσουμε χωρίς να το θέσουμε ε καμία διαπραγμάτευση διότι αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων και εμείς έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους σε όλα τα διεθνή φόρα οπουδήποτε έχουμε βρεθεί ότι πρώτα από όλα αυτό το χρέος θα αντιμετωπίσουμε και μετά να δούμε τα χρέος απέναντι στους δανειστές».
Για την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο:
«Κοιτάξτε, αυτά είναι βήματα τα οποία θα δούμε και θα τα προχωρήσουμε σταδιακά και θα συναρτηθεί όλο αυτό με την εξέλιξη της οικονομίας έτσι; Δηλαδή αν η οικονομία είναι, αρχίσει να ανακάμπτει αλλά για να καταλάβετε λίγο τη λογική μας…
Άρα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που είναι άνεργος και δεν έχει επίδομα, πρώτα θα δώσουμε σε αυτόν που δεν έχει ούτε ένα μισθό και του κόβουνε το ρεύμα. Αυτά, αυτές θα είναι οι πρώτες προτεραιότητές μας. Το σχέδιο, δηλαδή, αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα εμπεριέχει την αποκατάσταση των μισθών του 13ου και 14ου. Αυτά λέω, λοιπόν, και είμαι ειλικρινής όταν τα λέω, θα έρθουν στην πορεία, μόλις η οικονομία ξαναπάρει μπρος και θα μπορέσουμε να αρθούμε στα πόδια μας».
Για το αν θα μπορούσε να συνεργαστεί σε μία κυβέρνηση με το «Ποτάμι».
«Σε αυτή τη ζωή εγώ γενικά αποφεύγω να λέω «ποτέ»».
Για την κρίση με την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν:
«Για την κυρία Σαμπιχά εκτιμώ ότι η επιλογή μας, η αρχική μας τάση και θέση ήταν ορθή. Θέλαμε να εκφραστεί και από τη μειονότητα της μειονότητας μια υποψηφιότητα».
Για το αν θα γεράσει στην πολιτική:

«Αλλοίμονο θα ήθελα να αποφύγω μια τέτοια πιθανή εξέλιξη, αυτό δεν μπορεί να το βάλει κανείς με κάποια ημερομηνία, γιατί θα εξαρτηθεί από το πώς θα τα έχει καταφέρει. Οταν ξεκίνησα να είμαι αρχηγός του Συνασπισμού κανείς δεν περίμενε, ούτε εγώ, ότι θα υπάρξει κάποια στιγμή που θα διεκδικήσω να είμαι επικεφαλής μια κυβέρνησης, το θετικό λοιπόν για εμένα είναι ότι πολύ νωρίς ηλικιακά είχα ένα μεγάλο μεγάλο, το μεγαλύτερο αξίωμα που μπορεί να πάρει κανείς σε μια συλλογικότητα, άρα όλο αυτό έχει όλο το προσωπικό κόστος που περιγράψαμε προηγουμένως αλλά έχει και το θετικό ότι όποιος νωρίς αρχίζει νωρίς τελειώνει».