Να αναλάβει τη θεσμική ευθύνη που του αναλογεί και να ορίσει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις «αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και τις αναφορές του περί χειραγώγησης της δικαιοσύνης» προτού κλείσει η Βουλή ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Στην επιστολή του, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι σήμερα, 25 ημέρες μετά το αίτημα για τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, δεν έχει προγραμματιστεί απολύτως τίποτα και ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πέντε αιτήματα για προ ημερησίας διάταξης συζήτηση και έχει συζητηθεί μόλις μία.

Επίσης, ότι «τα τελευταία δύο χρόνια, ο ίδιος έχει καταθέσει 15 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό και δεν προσήλθε σε καμία». Όπως αναφέρει ειδικότερα, συνολικά έχουν κατατεθεί 60 επίκαιρες ερωτήσεις στον πρωθυπουργό από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και δεν έχει προσέλθει να απαντήσει σε καμία.

«Τέτοια προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά, τέτοια περιφρόνηση της δημοκρατίας και του ΚτΒ δεν έχει υπάρξει στα κοινοβουλευτικά χρονικά» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Σημίτης, Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου απάντησαν κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής τους θητείας, 109 φορές. Ακόμα και ο Λ. Παπαδήμος, στους έξι μήνες που διετέλεσε πρωθυπουργός, προσήλθε τρεις φορές και απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις».

«Όλα αυτά τα πρωτοφανή γεγονότα έχουν συμβεί επί προεδρίας σας και με την ανοχή σας. Παρά τις επανειλημμένες και έντονες διαμαρτυρίες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συστηματικά απαξιώνουν το κοινοβούλιο, υποτιμούν τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και τη νοημοσύνη των πολιτών» αναφέρει ο κ. Τσίπρας και καταλήγει, απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Βουλής:

«Σας καλώ, λοιπόν, να αναλάβετε τη θεσμική ευθύνη που σας αναλογεί και, αυτή τη φορά, να ορίσετε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχουμε ζητήσει, πριν κλείσει η Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να συμμετάσχουν και να μην απαξιώνουν άλλο τον κοινοβουλευτικό διάλογο και τη δημοκρατία».

Απάντηση Κεδίκογλου στην επιστολή

«Ας σταματήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να κρύψει την ανεπάρκειά του», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή την επιστολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

«Μέσα στον πανικό του και προσπαθώντας να αποκρύψει την ανυπαρξία προτάσεων και προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει ακόμα και να παίζει με τους θεσμούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ο προσδιορισμός της διεξαγωγής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης των πολιτικών αρχηγών ορίζεται ρητά στον Κανονισμό της Βουλής.

«Η κυβέρνηση είναι ανοικτή στον διάλογο για οποιοδήποτε θέμα. Άλλωστε, για το συγκεκριμένο ζήτημα που θέτει ο κ. Τσίπρας, έχει γίνει ευρύτατος δημόσιος διάλογος επί αρκετές εβδομάδες και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί σαφώς» πρόσθεσε ο κ. Κεδίκογλου.


Ανταπάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία και τους θεσμούς», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι δεν ορίζεται ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή για το θέμα Μπαλτάκου.

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Η κυβέρνηση, θέλοντας να κρύψει τις υπόγειες διαδρομές του κ. Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή μέσω του κ. Μπαλτάκου, αρνείται να ορίσει τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή. Πρόκειται για μία πρόκληση απέναντι στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Η σιωπή, επίσης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το καθιστά συνυπεύθυνο».