Τα διλήμματα «Αριστερά ή λιτότητα και Αριστερά ή Μέρκελ» επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον Πορτογάλων, κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Πόρτο, σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, υπογράμμισε την ξεχωριστή αξία των ευρωεκλογών, σημειώνοντας πως «είναι δημοψήφισμα ζωής», καθώς, όπως είπε, «για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς».

Η ψήφος μας -είπε ο κ. Τσίπρας- επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, όχι μόνον της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Γι’ αυτό -πρόσθεσε- θέλουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλημμυρίσει με ελπίδα. Να γεμίσει με τις γυναίκες και τους άνδρες βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση περί μνημονίων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι τα μνημόνια τελειώνουν». «Λένε ψέματα» υπογράμμισε «γιατί τα μνημόνια δεν είναι ο δανεισμός, αλλά το καθεστώς της κοινωνικής διάλυσης και της απορύθμισης που έφτιαξαν τέσσερα χρόνια τώρα στις κοινωνίες των χωρών μας. Είναι το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας, που θέλουν μάλιστα να θεσμοθετήσουν και στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη ότι αυτές τις μέρες, στις δύο χώρες, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, «είμαστε θεατές σε ένα προεκλογικό θέατρο του παραλόγου, καθώς παρακολουθούμε σκηνές από το προεκλογικό «success story» της κυρίας Μέρκελ, που κατασκεύασαν οι επικοινωνιολόγοι της, για να πειστούν οι Γερμανοί ψηφοφόροι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική της πέτυχε και να την ψηφίσουν, αλλά και για να κρυφτούν οι πολιτικοί σύμμαχοί της στις χώρες μας».

Πρόκειται για «επικοινωνιακό καταφύγιο για τις ένοχες πολιτικές δυνάμεις, που έφεραν τα μνημόνια» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απαντώντας στο δίλημμα που θέτει ο πρωθυπουργός για την ανάγκη σταθερότητας, σχολίασε:

«Οι κυβερνήσεις που αποσταθεροποίησαν τις χώρες μας, αποσταθεροποίησαν τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, προκάλεσαν ανασφάλεια, αβεβαιότητα, απόγνωση, φόβο και μιζέρια, επικαλούνται τώρα, προεκλογικά, την ανάγκη για σταθερότητα, ώστε να συνεχίσουν μετεκλογικά τη λιτότητα» εκτίμησε ο κ. Τσίπρας.

Συνάντηση με τον Μάριο Σοάρες

Το απόγευμα του Σαββάτου, στο Πόρτο, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό και μετέπειτα πρόεδρο της Πορτογαλίας, Μάριο Σοάρες.

Σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, ο κ. Σοάρες εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα και εκτίμησε ότι είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου. «Μπορείτε να υπολογίζετε σ? εμένα», φέρεται να διαβεβαίωσε ο Μάριο Σοάρες τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ασκήσω κάθε δυνατή πίεση για το σκοπό αυτό».

Ο Μάριο Σοάρες μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα χαιρετισμούς του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουις Ινάσιο Λούλα, με τον οποίο είχε συνάντηση, και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα απ? όπου θα ξεκινήσει η κατάρρευση της λιτότητας στην Ευρώπη.