Σε πολύ βαθιά και ταραγμένα νερά βρέθηκε να αρμενίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις επιλογές και τους χειρισμούς στο θέμα των υποψηφιοτήτων του κόμματος στην περιοχή της Θράκης. Μέσα από το αλαλούμ που προκλήθηκε και τις ανακλήσεις των υποψηφιοτήτων, αφενός της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο και αφετέρου του Αχμέτ Κουρτ (προέδρου της αποκαλούμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης») από τον συνδυασμό των περιφερειακών εκλογών, το πρόβλημα που αναδείχθηκε είναι μείζον: αφορά την επί της ουσίας θέση του κόμματος για τη μειονότητα της Θράκης. Οπως προκύπτει, η θέση αυτή είναι στην καλύτερη περίπτωση θολή και ασαφής.
Το ζήτημα και η εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ «φούντωσαν» μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις στελεχών και πρωτίστως του καθηγητή του Παντείου και υποψηφίου ευρωβουλευτή Δ. Χριστόπουλου.
Η αντίθεσή του στην υποψηφιότητα της εκπροσώπου των (αυτοπροσδιοριζόμενων ως) μουσουλμάνων Ελλήνων Ρομά της περιοχής προσέλαβε χαρακτήρα διακήρυξης και η άποψή του για το θέμα διατυπώθηκε ξεκάθαρα: «Η άποψη της Αριστεράς στα θέματα των μειονοτήτων είναι αυτή που λέει ότι οι έλληνες εργαζόμενοι, πέραν της καταγωγής τους ή του θρησκεύματός τους, πρέπει να είναι μαζί» είπε μεταξύ των άλλων ο κ. Χριστόπουλος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (BHMA FM) και σημείωσε: «Η υποψηφιότητα για την οποία κάναμε λόγο ήταν μια υποψηφιότητα στον αντίποδα αυτής της αντίληψης και για τον λόγο αυτόν απορρίφθηκε τόσο εμφατικά από την τοπική κοινωνία και θα με συγχωρέσετε να πω ότι αυτό δεν έγινε μόνο από τους μειονοτικούς, αλλά και από τους πλειοψηφικούς συμπολίτες μας». Κατέληξε δε διατυπώνοντας την εξής θέση: «Αρα, η Αριστερά στη Θράκη δεν θέλει πολιτικές και υποψηφιότητες τριχοτόμησης, αλλά ενότητας και όχι μόνο της μειονότητας, αλλά ενότητας των ανθρώπων στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε».
Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Χριστόπουλου ούτε ανασκευάστηκε από τον ίδιο ούτε σχολιάστηκε αρνητικά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προξένησε, όμως, πλήθος αντιδράσεων, κατά περίπτωση έντονων, από μερίδα του κόμματος. Κατά κύριο λόγο οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ (Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής κ.ά.) εξέφρασαν την ενόχλησή τους για την τοποθέτηση και διατύπωσαν την άποψη ότι «δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει με τέτοιες θέσεις στις εκλογές», ενώ σχολίαζαν και ότι οι απόψεις Χριστόπουλου «δεν απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και συμπίπτουν με την πολιτική του ελληνικού κράτους».
Με βάση αυτά, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα στελέχη σκοπεύουν να ζητήσουν την απομάκρυνση του καθηγητή από το ευρωψηφοδέλτιο ή/και την αποστασιοποίηση του κόμματος από τις θέσεις του.
Κατά τον τρόπο αυτόν και με αφορμή το μειονοτικό ζήτημα, αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά με δραματικό τρόπο και σε ένα πολύ ευαίσθητο πεδίο το εγγενές πρόβλημα του κόμματος: οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ και από μια εντελώς διαφορετική πολιτική παράδοση επιχειρηματολογούν στη βάση ότι «δεν μιλάμε πια για τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%», αλλά για κάτι διαφορετικό, «που θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τα σύνδρομα και τις εμμονές των προηγούμενων δεκαετιών, ιδίως δε σε θέματα ευαίσθητα, όπως το Μακεδονικό και η μειονότητα της Θράκης».
Πάντως η πραγματικότητα στην Κουμουνδούρου, όπως βεβαιώνουν είτε εμμέσως είτε ρητώς κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του κ. Τσίπρα, είναι πως οι θέσεις του κόμματος δεν διαφέρουν από αυτές του κ. Χριστόπουλου.
Σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, ένας εκ των πλέον τακτικών συνεργατών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε για τα εξής:
Κατ’ αρχάς ότι ισχύει η αντίληψη πως η μειονότητα, συμπεριλαμβανομένων Πομάκων και Ρομά, στη συντριπτική της πλειονότητα αυτοπροσδιορίζεται ως τουρκογενής. «Αυτό δημιουργεί μια de facto συνθήκη» έλεγε.
Υπό αυτή την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ επ’ ουδενί λόγω «επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες διχασμού, διασπάσεων και συγκρούσεων στην μειονότητα» επισήμαινε η ίδια πηγή.
Κατέληγε δε στη θέση ότι το ζήτημα της μειονότητας «μπορεί να λυθεί μόνο με οικονομικό τρόπο και συγκεκριμένα μέσω της ανάπτυξης, της δημιουργίας θέσεων εργασίας» κ.λπ.
Με τον τρόπο αυτόν, η Κουμουνδούρου στην ουσία συντάσσεται πλήρως και χωρίς δισταγμούς με τις απόψεις του κ. Χριστόπουλου. Απάντηση, δε, στο γιατί εν τέλει αποπέμφθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο μια υποψήφια, η οποία μέσω της δράσης της στην περιοχή και των δημόσιων τοποθετήσεών της αυτοπροσδιορίζεται ως μουσουλμάνα Ελληνίδα Ρομά, δεν έχει δοθεί ακόμη –παρά μόνον από τον καθηγητή του Παντείου. Με αυτά τα δεδομένα, η διαμάχη που ξέσπασε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επεκτάθηκε σε ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης και με κατηγορίες να εκτοξεύονται εκατέρωθεν για το ποιος συμβάλλει περισσότερο στην επέκταση του τουρκικού εθνικισμού στην περιοχή της Θράκης.


Τις πταίει;
Πυρά κατά του διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα

Το ερώτημα πώς περιέπεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη δίνη αυτής της συζήτησης οδηγεί σε στοιχεία ενδεικτικά για τη δομή, τη λειτουργία και την πολιτική φύση του κόμματος. Με αφορμή την υποψηφιότητα της Σαμπιχά Σουλεϊμάν και του Αχμέτ Κουρτ, οι οποίες ανακλήθηκαν, στελέχη του κόμματος δίνουν «διαφωτιστικές» απαντήσεις.
Για την μεν πρώτη λένε ότι ήταν πρόταση εξωκομματικού στελέχους, η οποία «ήρθε την τελευταία στιγμή» και «δεν είχε «ψαχτεί» επαρκώς από την Κεντρική Επιτροπή που την ενέκρινε».
Κορυφαίος συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει μάλιστα να κατονομάσει ως υπεύθυνο για την επιλογή τον διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, πρέσβη Γ. Αϋφαντή.
Παρά ταύτα, η «παραπλάνηση» του κεντρικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα μπορεί να στοιχειοθετηθεί, αν και η «Αυγή» την υιοθέτησε, στρεφόμενη κατά όσων επέλεξαν την συγκεκριμένη υποψηφιότητα χωρίς να τους κατονομάζει.
Η αλήθεια είναι ότι είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συζητήσεις και επαφές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ρούντι Ρινάλντι, αρμόδιος της επιτροπής κατάρτισης του ευρωψηφοδελτίου, είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της υποψηφιότητας, στη λογική της πολιτικής της ουσίας, αλλά και του μείζονος συμβολισμού της, ως αντίβαρο στις επιδιώξεις του τουρκικού προξενείου στην περιοχή.
Εν τέλει επικράτησε η λογική της αντιμετώπισης της μειονότητας ως ενιαίας οντότητας, σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες (και) για εκλογικούς λόγους.
Κατόπιν αυτών, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκαν συγκρούσεις και εκτοξεύτηκαν κατηγορίες οι οποίες δεν αναμένεται να κοπάσουν και πιθανολογείται ότι το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές θα τεθεί από κάποιους ευθέως ζήτημα για τον διπλωματικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, κάτι που θα αναγκάσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση.
Σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητα του κ. Κουρτ, η οποία αποσύρθηκε μόλις ξέσπασε σάλος από τη δημοσιοποίηση της συνάντησής του με τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αφοπλιστική. Οπως αναφέρει στέλεχος της Κουμουνδούρου: «Δεν ξέραμε για τη δράση του και τις επαφές του. Δεν είναι στέλεχος δικό μας, έχει περάσει από όλους τους πολιτικούς χώρους. Μόλις είδαμε το λάθος, το διορθώσαμε. Το θέμα είναι τι κάνουν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ με τα δικά τους στελέχη και υποψηφίους που συμμετείχαν στην ίδια συνάντηση»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ