Η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να παρουσιάσει από κοινού με τον Φ.Κουβέλη το βιβλίο της υποψήφιας ευρωβουλευτή της «ΔΗΜΑΡ – Προοδευτική Συνεργασία» και πρώην ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Μαριλένας Κοππά προκαλεί νέα αναταραχή στο ΠαΣοΚ, καθώς η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού, εν όψει εκλογών, ερμηνεύεται ως έμμεση στήριξη στον «τρίτο πόλο» κι όχι στην «Ελιά».

Σύμφωνα με το Mega, βουλευτές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δήλωναν έξαλλοι με τη νέα αυτή «πρόκληση» από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει πραγματοποιήσει ούτε μία εμφάνιση, ούτε έχει προχωρήσει σε μία δήλωση στήριξης του ΠαΣοΚ εν όψει εκλογών.

Αντιθέτως, σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του στο εσωτερικό της χώρας, ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει να βρεθεί στο πλάι του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ενδεικτικά, μιλώντας στο Mega, το πρωί της Παρασκευής, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Μιχάλης Κασσής δήλωσε για τον πρώην πρωθυπουργό: «Κάνει μεγάλο κακό στο ΠαΣοΚ. Αντί να στηρίξει την Ελιά, οι μισοί υπουργοί του είναι στη ΔΗΜΑΡ. Το μόνο που απομένει είναι να δηλώσει ότι στηρίζει και ο ίδιος τη ΔΗΜΑΡ».

Αν και ο Γ.Παπανδρέου έχει δημοσίως ξεκαθαρίσει ότι δεν συμφωνεί με το εγχείρημα της Ελιάς (το δήλωσε την προηγουμένη της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης της συμμαχίας, στην οποία δεν συμμετείχε ούτε ο ίδιος, ούτε άλλοι 11 βουλευτές του ΠαΣοΚ), εντούτοις για πολλούς αποτελεί έκπληξη η έμμεση στήριξη προς τη ΔΗΜΑΡ.

Δεδομένων και των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοσκοπήσεων (η Ελιά συγκεντρώνει κατά μέσο όρο γύρω στο 6%, ενώ η ΔΗΜΑΡ αγωνίζεται να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή με το ποσοστό της περίπου στο 3%) η κίνηση Παπανδρέου εκτιμάται ότι έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σε κάθε περίπτωση, το ΠαΣοΚ έχει επιλέξει να κρατήσει τους τόνους χαμηλά, καθώς δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ρήγμα στο ενιαίο μέτωπο που συγκροτείται στο κόμμα εν όψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης.

Πάντως, η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού φαίνεται πως επιβεβαιώνει τις
καλές σχέσεις του με τον Φ.Κουβέλη, με το οποίο έχει ανοιχτή κόντρα ο
Ευ. Βενιζέλος
.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρώην υπουργοί της
κυβέρνησης Παπανδρέου, όσο και στελέχη του περιβάλλοντός του όπως ο Χ.
Καστανίδης
και ο Π. Μπεγλίτης έχουν μιλήσει σε εκδηλώσεις της ΔΗΜΑΡ.