Κρίσιμο παράγοντα για τη σταθερότητα στη χώρα χαρακτήρισε την Ελιά, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην εκδήλωση της Ελιάς –Δημοκρατική Παράταξη του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και των PesActivists για τους νέους.
«Σταθερότητα σημαίνει, ισχυρός προοδευτικός πόλος. Γιατί δεν θέλουμε απλά και μόνο μια πλειοψηφία και μια κυβέρνηση. Θέλουμε μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, με συνέπεια και με συνεπείς εφαρμοστές, που δεν παίζουν μεταξύ της μιας και της άλλης αντίληψης για την χώρα», επισήμανε.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, τώρα που η χώρα βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο, αλλά όπως είπε «αυτό θέλει συσχετισμούς εσωτερικούς, συσχετισμούς μέσα στη κυβέρνηση, γιατί έχουμε μια διαρκή ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε ολοκληρωμένα αυτό που θέλουμε, τώρα πια το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, με αποκατάσταση αδικιών, προσδοκιών, προοπτικών και επιπέδου ζωής».

Πρόβαλλε επίσης την ανάγκη να ανασυγκροτηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, μιλώντας για «ένα στοίχημα αυτών των εκλογών». «Δεν μπορεί να πει κάποιος, δεν έχει σημασία τι ψηφίζουμε, αρκεί να ψηφίσουμε προοδευτικά. Έχει σημασία να ψηφίσει κανείς προοδευτικά, υπεύθυνα, συγκεκριμένα, με προοπτική.

Άρα κυβερνητική σταθερότητα, ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής, ολοκλήρωσης της εθνικής ανάκαμψης και της εξόδου από την κρίση. Ενίσχυση του προοδευτικού πόλου, για να έχει η κυβέρνηση πρόσημο και ευαισθησία στην πολιτική της. Και βεβαίως στήριξη της μεγάλης προσπάθεια για την ενότητα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης», είπε.

Με τον τρόπο αυτό έδωσε μια έμμεση απάντηση τόσο στον κ. Φ. Κουβέλη ο οποίος προτείνει την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής μέσω της ενίσχυσης της ΔΗΜΑΡ όσο και στον κ. Γ. Παπανδρέου, που παρουσιάζοντας το βιβλίο της κυρίας Μαριλένας Κοππά μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ απελευθερώνει στην ουσία δυσαρεστημένα μέλη του ΠαΣοΚ να μην ψηφίσουν την Ελιά.

Αντιθέτως επέλεξε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η στρατηγική της εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του, των δεδηλωμένων συμμάχων του, που ανήκουν στην εθνικιστική συνωμοσιολογική ακροδεξιά, γιατί περί αυτού πρόκειται, αυτό το συνονθύλευμα που εμφανίστηκε στην Ευρώπη και Μεσοπολεμικά και ταυτίζεται με τις πιο σκοτεινές όψεις της ευρωπαϊκής ηπείρου, η στρατηγική λοιπόν εφόδου της ετερόκλητης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης που λυπάται, στενοχωριέται, πάσχει, επειδή η χώρα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο, πετυχαίνει το πλεόνασμα, πετυχαίνει την επάνοδο στις αγορές, αυτή η στρατηγική εφόδου έχει αποτύχει από τα αποδυτήρια. Και βέβαια βλέπετε πώς όλα τα θέματα γίνονται μαντάρα. Βλέπετε με πιο καθαρό και απλό τρόπο», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είπε επίσης ότι έχει πολύ μικρή σημασία ο τεχνητός και μικρός διπολισμός Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. «Τι θα πει ποιος θα είναι πρώτος; Δεν υπάρχει καν το πριμ του πρώτου κόμματος που υπάρχει στις βουλευτικές εκλογές», διερωτήθηκε και επανέλαβε ότι «το ΠαΣοΚ μέσα στην Ελιά και την Δημοκρατική Παράταξη δεν κρύβεται, αλλά μάχεται. Είναι εδώ. Είναι παντού. Σε Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Συλλόγους, Δήμους, Περιφέρειες και φυσικά στη συνείδηση των ψηφοφόρων που καλούνται να ψηφίσουν και στις ευρωπαϊκές εκλογές».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι ιστορικήυποχρέωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη. «Να πούμε πρακτικά και συγκεκριμένα όχι στην Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας, της στασιμότητας, να δώσουμε μια απάντηση στη συνολική κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου, που είναι κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης, του μοντέλου του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους, που είναι κρίση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών, που είναι κρίση της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και γι’ αυτό βγαίνουν στην επιφάνεια παλιά και καινούργια ρεύματα, βγαίνει στην επιφάνεια ένας επικίνδυνος συντηρητισμός, ακόμη και όταν εμφανίζεται με την προβιά ενός δήθεν αριστερού ριζοσπαστισμού», είπε.
Επισήμανε επίσης ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσει το ΕΣΚ όχι μόνο την μάχη των δημοσκοπήσεων πανευρωπαϊκά, αλλά την μάχη των εκλογών «και να είναι η δική μας Κοινοβουλευτική Ομάδα η πρώτη στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή που θα υποδείξει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα επηρεάσει καταλυτικά τελικά την θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Γιατί φυσικά τώρα διαμορφώνεται η μια όψη των ευρωπαϊκών συσχετισμών, αυτή που αφορά το Κοινοβούλιο και ορισμένα Κοινοτικά όργανα». Υπάρχει πάντα μια σκληρή διακυβερνητική όψη, υπάρχουν οι συσχετισμοί των εθνικών στρατηγικών, των πάγιων κρατικών συμφερόντων μέσα στην Ευρώπη των 28, είπε ο κ. Βενιζέλος, και η μάχη της Ελιάς δίνεται στο όνομα ιδεών, αξιών, πεποιθήσεων και μιας ολοκληρωμένης αντίληψης για την Ευρώπη που σχετίζεται με την Ελλάδα και για μια Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη.