Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανατίθεται με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών ο έλεγχος των επενδύσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Η εν λόγω ρύθμιση είναι σε πλήρη εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών, όπως αυτή ισχύει σήμερα και με τα ισχύοντα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών (Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Βέλγιο).

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, ο ουσιαστικός έλεγχο των επενδύσεων των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης καθίσταται απαραίτητος δεδομένου ότι από την ασφαλή τοποθέτηση και την βέλτιστη απόδοση των επνενδυόμενων ποσών εισφορών των ασφαλισμένων και των εργοδοτών αλλά και των λοιπών εσόδων του κάθε ταμείου, συναρτάται άμεσα η βιωσιμότητά του και η διασφάλιση της χορήγησης των προβλεπόμενων από το καταστατικό του παροχών.

Στο πλαίσιο του νέου θεσμικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης προβλέπεται και η διαδικασία υποβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβάσεων, ενώ ρυθμίζονται και θέματα αναφορικά με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στον κανονισμό επενδύσεων των Ταμείων και την αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων.