Τη συμμετοχή του Μανώλη Γλέζου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη. Η υποψηφιότητα Γλέζου επικυρώθηκε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Γλέζος θα θέσει το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων στην πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου.

«Στη ζοφερή εποχή που ζούμε, δεν δικαιούμαι να απέχω»
τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Μ.Γλέζος, επισημαίνοντας του λόγους για τους οποίους αποδέχθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Γλέζου έχει ως εξής:

«Λίγο πριν κλείσω τα 92 μου χρόνια, αποδέχτηκα την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ και πολλών συναγωνιστών να είμαι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Ο λόγος είναι προφανής: στη ζοφερή εποχή που ζούμε, δεν δικαιούμαι να απέχω.

» Κι ακόμα υπάρχει ένας ιδιαίτερος, δικός μου λόγος: η κλιμάκωση του αγώνα για τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Οι συμμαχητές μου που χάθηκαν σε μάχες, εκτελέστηκαν ή πέθαναν απροσκύνητοι με καλούν να τους εκπροσωπήσω, όρθιος, στις επάλξεις του χρέους.

» Γέρασα διεκδικώντας γι’ αυτούς και για τη χώρα μας το αυτονόητο: την απονομή δικαιοσύνης. Είναι πολύ αργά τώρα να το βάλω κάτω. Είναι καιρός η υπόθεση των γερμανικών οφειλών να τελειώνει. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά με έναν τρόπο: τη δικαίωσή μας».

Ο κ.Γλέζος καλεί επίσης τους ψηφοφόρους να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ «ώστε να επιχειρήσουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Ευρώπη».

«Λέμε όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, όχι στην Ευρώπη του χρήματος, όχι στην Ευρώπη της υποταγής των αδυνάτων στους ισχυρούς, αλλά, λέμε ναι σε μια Ευρώπη ισονομίας, ισοπολιτείας, μια Ευρώπη των λαών, των πολιτών, όπου όλοι μαζί θα συναποφασίζουμε για τις τύχες μας» σημειώνει.

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς αποκρούει κατηγορηματικά ότι η υποψηφιότητά του είναι «θέμα αντιπερισπασμού, πλεκτάνης ή ίντριγκας».

«Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι δεν πέφτω σε παγίδες που σχετίζονται με πολιτικές πλεκτάνες, με ίντριγκες δηλαδή. Συνεπώς η αλληλοπρόταση με βρήκε ώριμο γιατί ήδη είχαν προηγηθεί προτάσεις από πολλούς συναγωνιστές».

Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός για τον τρόπο διεκδίκησης και στο ευρωκοινοβούλιο των οφειλών της Γερμανίας και καθιστά σαφές ότι: «Πρώτον, δεν πρέπει να θεωρούμε ένοχο τον γερμανικό λαό για όσα διέπραξε το Γ’ Ράιχ εναντίον της ανθρωπότητας και εναντίον της Ελλάδας. Δεύτερον, πρέπει να μας διέπει και να πρυτανεύει σε μας το αίσθημα της ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς και, τρίτον, θα μπορούσε ο πολιτισμός, η αξιοποίηση του πολιτισμού της Γερμανίας και της Ελλάδας να αποτελέσουν βάθρο για μια άλλη Ευρώπη, μια Ευρώπη πολιτισμού και ειρήνης, μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της ισονομίας και της ισοπολιτείας όπου δεν θα διαφεντεύει το χρήμα την πορεία της ανθρωπότητας, την πορεία της Ευρώπης».

Στη νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Παρασκευή θα τεθεί το θέμα του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου, ο οποίος έχει εκφράσει συγκεκριμένες απόψεις για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας με αφορμή την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Την θέση του κ. Γλέζου στο ελληνικό κοινοβούλιο καταλαμβάνει η Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία δεν θα είναι υποψήφια για το ευρωκοινοβούλιο.

Έτσι, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα πρέπει να κλείσουν οι υπόλοιπες υποψηφιότητες το ευρωψηφοδέλτιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.