Την επικοινωνιακή και πολιτική αξιοποίηση τουEurogroupτης 5ηςΜαΐου όπου αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για τη μετακύλιση τωνχρεολυσίων και τη μείωση των επιτοκίων, θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών.
Στον απόηχο της χθεσινής επικύρωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςπροετοιμάζει τα επόμενα βήματά του, εν μέσω της πολιτικής σύγκρουσης με το ΣΥΡΙΖΑ που γενικεύεται, αναμένοντας από τους δανειστές να προχωρήσουν σε νέα ελάφρυνση του χρέους με βάσει, όπως τονίζει, την απόφαση που ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012.
«Εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, περιμένουμε και από αυτούς να κάνουν το ίδιο»είναι η κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου που θα επενδύσει και στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης» που αναμένεται να παρουσιαστεί πριν από τοEurogroup.
Ο βασικός στόχος πλέον για τον κ. Σαμαρά είναι μια θετική αναφορά στην προοπτική ελάφρυνσης του χρέους από τους πιστωτές, αν και εκ των πραγμάτων η διατύπωση τουEurogroupεκτιμάται ότι θα είναι γενική. Και αυτό διότι καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θέλει παραμονές των ευρωεκλογών να συζητά και πάλι την ελληνική περίπτωση και να δίνεται η αίσθηση στους πολίτες των άλλων κρατών ότι υπάρχει εκ νέου μια ευνοϊκή μεταχείριση.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχει γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός που αρχίζει και μπαίνει και ο ίδιος στη μάχη των ευρωεκλογών, θα πορευθεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του την οικονομία. Τις επόμενες ημέρες θα προταθεί η έξοδος στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, το πρωτογενές πλεόνασμα και η διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Παράλληλα, όμως εκτός από την οικονομία θα υπάρξει και ένταση της πολεμικής κατά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε και από τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τις υποψηφιότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θράκη.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκ των συνθηκών θα επενδύσει στην πόλωση, ώστε να επιτευχθεί και η συσπείρωση και να υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού ξορκίζουν την ήττα, ενώ δεν συζητάνε καν ότι θα είναι δεύτερο κόμμα η ΝΔ σε συνδυασμό με μεγάλη διαφορά, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση, ενώ ακόμα και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Τις επόμενες ημέρες θα έχουν μια πρώτη εικόνα των διαθέσεων της κοινής γνώμης μετά το Πάσχα, ώστε να αξιολογήσουν την κατάσταση και να αναλύσουν τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά και την οριστική ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων.