Με στόχο την πρωτιά της ΝΔ, την οποία πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, εισέρχεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς πιο έντονα στη μάχη των ευρωεκλογών, μόλις ένα μήνα πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Μαϊου.

Η ΝΔ προβάλλει το δίλημμα «περιπέτεια ή σταθερότητα», αρνούμενη το «Ελλάδα ή Μέρκελ» που έθεσε το απόγευμα της Τρίτης του Πάσχα από το Ρέθυμνο όπου περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.

Για να ληφθεί καλύτερα ως μήνυμα «αντιΣΥΡΙΖΑ συσπείρωσης» και να έχει εκλογικό αποτέλεσμα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να καταφύγουν στην ασφαλή μέθοδο των διλημμάτων, τα οποία εφεξής θα θέτει ευθέως ο Πρωθυπουργός, όχι στους οπαδούς του, αλλά σε εθνικό ακροατήριο.

Αυτό σημαίνει ότι και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα κάνει στοχευμένες περιοδείες και ομιλίες ανά την Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, δεν θα ακολουθήσει το ρυθμό του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Εντός των ημερών θα οριστικοποιηθεί και το πρόγραμμα επισκέψεων του κ. Σαμαρά, ενώ αναμένεται ευρύτερη κινητοποίηση δυνάμεων για τη μάχη των ευρωεκλογών.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία περίοδο στην οικονομία, αλλά και η σύγχυση που αναδεικνύεται στο ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγικής σημασίας ζητήματα, ακόμα και η τελευταία ιστορία με την απόσυρση της υποψηφιότητας της μουσουλμάνας υποψηφίου, διαμορφώνει όρους αλλαγής των κανόνων του παιχνιδιού, άρα και της έκβασής του.

Πως θα ξεκαθαρίσουν οι πολιτικοί λογαριασμοί των κκ. Σαμαρά και Τσίπρα; «Με τη σύγκριση που θα κάνει η κοινωνία» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και έμπειρος πολιτικός τονίζει πως «δεν μπορείς να προεξοφλήσεις το αποτέλεσμα μιας εκλογής όταν υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που δεν το έχουν ξεκαθαρίσει».

Ως εκ τούτου, θα υπάρξει και ειδικό σχέδιο προσέλκυσης των αναποφάσιστων, ενώ πρέπει να αντιμετωπισθεί και το φαινόμενο της χαλαρής ψήφους που λαβαίνει διαστάσεις στις ευρωεκλογές. Και αυτό, διότι αυτές οι ευρωεκλογές, όπως παραδέχονται και στη ΝΔ, δεν είναι σαν τις προηγούμενες, θεωρούνται κρίσιμες και το αποτέλεσμά τους θα ορίσει και το πλαίσιο της επόμενης μέρας στο πολιτικό σκηνικό.

Η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ θα έχει στην κορυφή της την επικοινωνία και θα προβάλλουν το κυβερνητικό έργο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν έχει καμία τύχη να υιοθετηθεί το ανεπίσημο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ντιμπέιτ των αρχηγών που είχε θέσει πρώτος (μιλώντας στο Bήμα fm 99.5) ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Τσίπρα, ο κ. Ν. Παππάς και επανέλαβε χθες στον ίδιο σταθμό και ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος κ. Π. Σκουρλέτης.

Πάντως και από τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού στο πρακτορείο Bloomberg, όπου εξέπεμψε μήνυμα οικονομικής ανάκαμψης και πολιτικής σταθερότητας είναι σαφής η προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης και της ΝΔ.

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί μόνη της στα πόδια της χωρίς επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Παράλληλα έχει ιδιαίτερη σημασία του η αναφορά του Πρωθυπουργού, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, ότι η Ελλάδα θα αποφύγει την πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές, δηλώνοντας ότι «αποσταθεροποίηση θα είχαμε αν χάναμε με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Η απάντησή του αυτή δείχνει πόσο πεπεισμένος είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, κάτι που όμως αρκετοί υπουργοί αποφεύγουν να το πουν δημοσίως, προφανώς διότι δεν αισθάνονται και τόσο σίγουροι.

Μάλιστα, κάποιοι άρχισαν να λένε ότι η ΝΔ θα έχει πρόβλημα εάν ηττηθεί με διαφορά πέντε μονάδων, κάτι όμως που μόνο ως αστείο, χαρακτηρίζεται από τους επιτελείς του κ. Σαμαρά που επιμένουν, με βάσει τις δημοσκοπήσεις που αναλύουν, ότι το κόμμα τους θα είναι πρώτο.