Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ άφησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, τόσο για το θέμα του ευρώ, όσο και για το ζήτημα της υποψηφιότητας του Λ.Λαζόπουλου. Επισήμανε ότι η Αριστερά πρέπει να ακούει το λαό κι όχι τις συντεχνίες και αναφέρθηκε στο ζήτημα των ανέργων, λέγοντας πως ίσως δεν έχουν δυνατή φωνή, αλλά είναι εκείνοι που πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα. Ο ίδιος δήλωσε ότι υπερασπίζεται τις αριστερές ιδέες, αλλά με ωριμότητα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, την Τρίτη, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι το Ποτάμι συνδυάζει τον ρεαλισμό με την επαναστατικότητα, υπό την έννοια των αλλαγών που μπορούν να γίνουν άμεσα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα για να αλλάξουν πράγματα και υπογράμμισε: «Τίποτα δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα που φτάνει στην ώρα της».

Αναφερόμενος στον Ποτάμι, σημείωσε ότι δεν θα είναι ευτυχισμένος εάν συγκεντρώσει κάτω από 3% – 5%, λόγω της ανάγκης που έχει η χώρα για αλλαγές και επανέλαβε ότι σε αυτήν την περίπτωση θα εγκαταλείψει την πολιτική.

Επισήμανε, δε, πως σε ό,τι αφορά την πορεία της χώρας, ο ίδιος δεν είναι «ούτε με το δεξιό λάθος, ούτε με το αριστερό λάθος» και παρατήρησε ότι εάν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ή ο ΣΥΡΙΖΑ «μας πουν συγκεκριμένες προτάσεις, θα δούμε με ποιον θα συνεργαστούμε».

Μιλώντας προσωπικά, αρνήθηκε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες ότι είναι αχυράνθρωπος, λέγοντας ότι δεν έχει μπει ποτέ στα σαλόνια της εξουσίας και ότι δεν θα είχε κανένα κέρδος. «Έκανα σωστά τη δημοσιογραφική μου δουλειά, είχα καταξίωση, είχα την αγάπη του κόσμου, είχα τα χρήματα» εξήγησε και πρόσθεσε πως δεν έχει ανάγκη από θέσεις. «Δεν θα γίνω υπουργός» είπε, ωστόσο δεν απάντησε εάν στοχεύει στην πρωθυπουργία.

Οι υποψήφιοι του Ποταμιού

Αναφερόμενος στους υποψηφίους του Ποταμιού για την Ευρωβουλή, καθώς και στα στελέχη του κόμματος γενικά, υπογράμμισε: «Δεν έχουμε άεργους. Ανεργους, ναι, αλλά άεργους όχι. Έχουμε ανθρώπους που έχουν αναγνωριστεί, που έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα στην οικονομική ζωή του τόπου».

Απαντώντας σε εκείνους που τον κατηγορούν ότι «δεν ξέρει τη δουλειά», ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε έντονο ύφος: «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Εμείς ξέρουμε τη δουλειά. Εμείς ξέρουμε την κοινωνία, ξέρουμε πώς παράγεται ο πλούτος. Εκείνοι [οι πολιτικοί] δεν ξέρουν τη δουλειά».

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος θέτει τις γενικές αρχές, αλλά «τη χώρα θα σώσουν οι επαΐοντες», δηλαδή «εκείνοι που γνωρίζουν πολύ καλά την επιστήμη τους και που έχουν δουλέψει πάνω στους συγκεκριμένους τομείς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «χίλιοι καλοί δεν χωρούν στο Ποτάμι», επισημαίνοντας ότι θέλει νέους ανθρώπους που δεν έχουν εμπλακεί ξανά στην πολιτική ή την άσκηση δημόσιας διοίκησης [ανέφερε ότι έχει κρούσεις από διοικητές νοσοκομείων ή άλλων οργανισμών και από στελέχη κομμάτων], ωστόσο σημείωσε ότι «θα συμμαχήσουμε και με παλιούς, εκείνους που θα παραμερίσουν τις αρτηριοσκληρωτικές φωνές στα κόμματα».

«Οι θετικοί άνθρωποι θα συνεργαστούμε για να δώσουμε τις λύσεις· έτσι προχωρούν παντού στην Ευρώπη» επισήμανε.

Σχολίασε ότι τον ευχαριστεί πολύ η συζήτηση για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος, κάτι που απέδωσε στο Ποτάμι, το οποίο τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. «Νομίζω ότι πρέπει να προσμετρηθεί στα υπέρ του Ποταμιού. Πέφτει καθαρό νερό στα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής πολιτικής σκηνής».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε σε μια νέα υποψηφιότητα, αυτή του Βασίλη Δοσούλα, ο οποίος σε ηλικία 10 χρονών έχασε τα δύο πόδια του όταν τον χτύπησε «ιπτάμενο δελφίνι», λέγοντας: «Δεν έμεινε σε μια αναπηρική καρέκλα να κλαίγεται. Αντικατοπτρίζει τη δύναμη του Έλληνα, που δεν σταματάει στα εμπόδια».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα με τον Νίκο Δήμου και το Αγιο Φως, ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκε ότι τον άδειασε, λέγοντας ότι «ο καθένας μας στο Ποτάμι έχει προσωπική ευθύνη για τις απόψεις του». Πρόσθεσε ότι ο Νίκος Δήμου είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν θα είναι υποψήφιος και πως συνεχίζει να στηρίζει το Ποτάμι.

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχόλιο ότι στο Ποτάμι επιτρέπονται οι διαφοροποιήσεις, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό επικρίνεται, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι οι διαφορετικές απόψεις δεν μπορούν να αφορούν σημαντικά θέματα.

Με αφορμή το σχόλιο αυτό, εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει ή όχι το ευρώ. Έκανε λόγο για αριστερίστικο λαϊκισμό και υπογράμμισε ότι ο ίδιος υπερασπίζεται τις αριστερές ιδέες, αλλά με ωριμότητα. Σημείωσε ότι οι απόψεις του μοιάζουν με αυτές του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ερωτηθείς για το θέμα της κόντρας που ξέσπασε μεταξύ του ιδίου και του
Λάκη Λαζόπουλου, ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε: «Αν ο Λάκης Λαζόπουλος
λέει συνεχώς ότι η χώρα είναι υπό κατοχή και θέλει αλλαγή πολιτικής, να
βγει να τα νικήσει. Να βγει στην πολιτική. Αλλά στο τέλος λέει: «Έχω ένα
συμβόλαιο και δεν μπορώ να συμμετάσχω σε αυτόν τον προεκλογικό αγώνα».
Ε, κάποιο από τα δύο είναι ψέμα».

Ο ίδιος διατύπωσε τη θέση ότι η Αριστερά πρέπει να ακούει το λαό κι όχι τις συντεχνίες, επισήμανε και πρόσθεσε ότι πρέπει να κοιτάξει τους άνεργους που έχουν δίκιο, αλλά δεν έχουν φωνή δυνατή.

Το ζήτημα της ανεργίας

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της ανεργίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως «με 30% ανεργία στο Νότο, θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της ευρωπαϊκής πολιτικής» και πρόσθεσε πως υπάρχει ανάγκη για ένα «ευρωπαϊκό ταμείο -όχι ελληνικό ταμείο- για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Όπως σημείωσε, «το πρόβλημα της Ευρώπης είναι οι διακρατικές συμφωνίες» και τόνισε ότι στόχος του είναι να βάλει «στο παιχνίδι όλη την Ευρώπη», καθώς «πρέπει να πειστούν ότι ο άνεργος είναι μια μολότοφ έτοιμη να εκραγεί».