Εγινε με τον πρότυπο συνεταιρισμό που δημιούργησε, τον «ΘΕΣγάλα», ο πλέον περιζήτητος Ελληνας σχεδόν σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Δέχθηκε πλειάδα προτάσεων για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, βουλευτής, περιφερειάρχης, δημοτικός σύμβουλος. Και αυτός, επιτυχημένος επιχειρηματίας, γύρισε την πλάτη, όπως φάνηκε, και στα κόμματα και στο πολιτικό σύστημα.
Ο κ. Θανάσης Βακάλης, απόφοιτος Ιατρικής, ετών 41, από τον Πλατύκαμπο Λάρισας, εκ των εμπνευστών της ιδέας «ΘΕΣγάλα», σήμερα πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων Θεσσαλίας, ο οποίος τροφοδοτεί με γάλα όλους τους κολοσσούς και έχει τζίρο 30 εκατ. ευρώ, απέρριψε μία προς μία όλες τις προτάσεις για θέσεις και οφίτσια που απλόχερα του προσέφεραν τα κόμματα. Είχε άλλωστε πικρή εμπειρία από το παρελθόν, από τη θητεία του ως κομματικού αγροτοσυνδικαλιστή, και αποφάσισε να αλλάξει σελίδα αφήνοντας οριστικά πίσω του τις σαθρές πελατειακές πολιτικές πρακτικές.
Εκπρόσωποι από τις παραγωγικές τάξεις γαλακτοπαραγωγών και αγελαδοτρόφων συζητώντας αυτές τις ημέρες με στελέχη διαφόρων κομμάτων διαπίστωσαν πόσο πολύ απέχουν οι θέσεις των κομμάτων από την πραγματική οικονομία και κυρίως από την κοινωνία. Εφθασαν μάλιστα στο σημείο ύστερα από πολύωρη συζήτηση για την αγροτική ανάπτυξη, την οικονομία, τη φορολογία των αγροτών και τους συνεταιρισμούς που είχαν στα γραφεία της αξιωματικής αντιπολίτευσης με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι τόσο απογοητευμένοι από αυτά που άκουσαν και από αυτά που τους ζήτησαν που δεν άντεξαν και κάποια στιγμή ανέκραξαν: «Αλίμονο αν κάποτε μας κυβερνήσουν αυτοί, δεν έχουν ιδέα, καλύτερα να εγκαταλείψουμε τη χώρα».
Η «πολιορκία» των κομμάτων για να εντάξουν τον κ. Βακάλη στους μηχανισμούς τους άρχισε πριν από μερικούς μήνες, μετά τη θεαματική πορεία του Συνεταιρισμού, καθώς σε λίγο χρονικό διάστημα (περίπου τρία χρόνια) κατάφερε όχι μόνο να ενώσει τις δυνάμεις των θεσσαλών αγελαδοτρόφων, αλλά και να αποτελέσει πρότυπο προσέγγισης, οργάνωσης και εφαρμογής της συνεταιριστικής ιδέας. Ηταν τότε που ο κ. Βακάλης αποφασίζει να εγκαταλείψει την πολιτική και τις αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις (ήταν στέλεχος του ΠαΣοΚ) «αηδιασμένος από τη στείρα πολιτική, τις πελατειακές σχέσεις, τις κομματικές παρεμβάσεις και τις παράνομες επιχορηγήσεις με το «όλα τα κιλά – όλα τα λεφτά»», όπως λέει. Εκανε εν συνεχεία μία ακόμη προσπάθεια στην πολιτική για να στηρίξει τον Κοινωνικό Σύνδεσμο του Γ. Φλωρίδη, αλλά δεν είχε συνέχεια.
Ολα άρχισαν όταν ο κ. Βακάλης δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι. Σταθάκη να τον συναντήσει στο γραφείο του στη Βουλή για να συζητήσουν περί συνεταιρισμών. Δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάει, αφού ως επικεφαλής ενός συνεταιρισμού επιθυμεί καλές σχέσεις με όλα τα κόμματα. Στο ραντεβού έφερε και τον γενικό διευθυντή του κ. Κ. Κουκουλιά και άλλους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.
Στο γραφείο του κ. Σταθάκη ήταν συγκεντρωμένα άλλα τέσσερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία άρχισαν με το «καλημέρα» ερωτήσεις του τύπου «ποια είναι η γνώμη σας για την οικονομία, για τη φορολογία αγροτών, τι θα γίνει με τις επιχορηγήσεις, τι γίνεται με τις αποζημιώσεις» και μακρές αναλύσεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους. Οπως αποδείχθηκε, έδειχναν παντελή άγνοια σε βασικά πράγματα και ξεδίπλωναν κάποιες αναλύσεις και σχέδια… παλαιού κομμουνιστικού τύπου για τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς. Εμειναν οι άνθρωποι άφωνοι. Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι για μερικούς στον ΣΥΡΙΖΑ το ρολόι του χρόνου σταμάτησε στη δεκαετία του ’70.
Οι συνομιλητές τους έφθασαν μάλιστα στο σημείο να επιμένουν να τους αποκαλύψει παραθυράκια στον νόμο ώστε να μπορεί ένας συνεταιρισμός να προσλάβει έναν κτηνίατρο, ώστε να εισπράττει επιδότηση 1.000 ευρώ τον μήνα! Ο κ. Σταθάκης ήταν πιο πρακτικός. Δεν μιλούσε πολύ. Αντιθέτως, κομματικά στελέχη έδειξαν να αντιμετωπίζουν τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων ως ανθρώπους που θα τους έλυναν προβλήματα για καθαρά κομματικό όφελος.

Το γαϊτανάκι των άγονων επαφών
Λίγο μετά τη συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, ήλθε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να μετάσχει ο κ. Βακάλης στο ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής. Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ηρώ Διώτη τον συνάντησε στα γραφεία του. Αρνήθηκε ευγενικά, λέγοντας ότι δεν είναι στις προτεραιότητές του η πολιτική και θα το θεωρούσε ανήθικο να αναμειχθεί τη στιγμή που ηγείται μιας μεγάλης γαλακτοκομικής και κτηνοτροφικής επιχείρησης. Αυτό όμως δεν εμπόδισε άλλα κόμματα να τον προσεγγίσουν.
Ενώ βρισκόταν πριν από έναν μήνα σε ένα τηλεοπτικό πάνελ, μαζί με τον κ. Ν. Χριστοδουλάκη, ο floor manager τού έδωσε ένα σημείωμα, το οποίο έγραφε: «Θα ήθελα να κουβεντιάσουμε μετά την εκπομπή». Υπογραφή: Σταύρος Θεοδωράκης. Συνάντησε τον κ. Θεοδωράκη στα γραφεία του και σχεδόν αμέσως ο πρόεδρος του Ποταμιού τού ζήτησε να τον βοηθήσει σε θέματα αγροτικής πολιτικής. Μάλιστα συμφώνησαν να μη δημοσιοποιηθεί η συνάντηση. Ο κ. Βακάλης έδωσε κάποια κείμενα, αλλά, όπως έλεγε, «λίγα πράγματα», αφού δεν ήθελε ούτε με Το Ποτάμι ανάμειξη στην πολιτική. Αλλωστε, όπως αργότερα έλεγε, δεν ήταν απόλυτα σίγουρος για την κίνηση Θεοδωράκη, αφού δεν διέθετε στελέχη και πίστευε ότι χωρίς πολιτικούς δεν μπορεί να αποδώσει κανένα κόμμα.
Εν συνεχεία την πόρτα του χτύπησε ο γραμματέας της ΝΔ κ. Α. Παπαμιμίκος. Ηλθε στα γραφεία του «ΘΕΣγάλα», έμεινε μαζί του για δέκα λεπτά και τον ρωτούσε την άποψή του για τα αγροτικά.
Μετά τη ΝΔ ήρθε η σειρά της Ελιάς, όταν δέχθηκε ένα τηλεφώνημα από τον κ. Ν. Μπίστη. Του είπε σχεδόν αμέσως ότι θα τον προτείνει στον κ. Ευ. Βενιζέλο για υποψήφιο ευρωβουλευτή. Ο κ. Κατσικαρέλης ανέλαβε να μεταφέρει στον κ. Βακάλη την έγκριση του κ. Βενιζέλου. Εισέπραξε άρνηση.
Μετά την Ελιά σειρά πήρε η ΔΗΜΑΡ. Ο καθηγητής κ. Ι. Τσαμουργέλης τού ζήτησε μεταφέροντας μήνυμα εκ μέρους του κ. Φώτη Κουβέλη να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Απέρριψε και αυτή την πρόταση ευγενικά. Σειρά είχαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που του ζήτησαν εκλογική βοήθεια, ακόμη και να τον συμπεριλάβουν στα ψηφοδέλτιά τους. Ενας από αυτούς μάλιστα ήταν ο στενός του φίλος κ. Εκτ. Νασιώκας (υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας) και παρά το γεγονός ότι συμφωνούσε ως τώρα με τον έντιμο τρόπο με τον οποίο είχε πολιτευθεί αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα δημοτικά της Λάρισας.
Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το γάλα με την τρόικα ο κ. Βακάλης ήλθε σε επαφή με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Αθ. Σκορδά, αλλά και οι δύο, όπως έλεγε, τον απογοήτευσαν. Ετοίμασε συμβιβαστική πρόταση για το γάλα και την έδωσε στον κ. Αθ. Τσαυτάρη, η οποία ήταν σχεδόν όμοια με αυτήν του υπουργού, αλλά εν τέλει απορρίφθηκαν και οι δύο. Και όμως, οι πολιτικοί που τους γύρισε την πλάτη, που τους είπε ευθέως ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι ιδέες τους, δεν το βάζουν κάτω. Ετοιμάζονται στις 8 Μαΐου να τον βραβεύσουν σε μια τελετή στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ