Σε διευκρινίσεις για το θέμα της συμμετοχής του Γιάννη Βαρουφάκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του προς το TVXS, ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν ήθελε να είναι υποψήφιος, αλλά «θέλει να συμβάλει όσο μπορείμε τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα» του κόμματος για τη νίκη στις ευρωεκλογές.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό, ότι ο καθηγητής Γιάννης Βαρουφάκης βρίσκεται σε επαφή και διάλογο μαζί μου και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε άλλωστε συμμετάσχει σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις από κοινού. Εν όψει της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών συζητήθηκε το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

» Μίλησα μαζί του και μου είπε ότι,αν και δεν θα ήθελε να είναι υποψήφιος, θέλει να συμβάλει όσο μπορείμε τις γνώσεις και την εμπειρία του στον αγώνα που κάνουμε για τη νίκη στις ευρωεκλογές και τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη η Ευρώπη και ο τόπος».

Ο Αλ.Τσίπρας προχώρησε στην παραπάνω δήλωση λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος όπου αποφασίστηκε να μην συμπεριληφθούν στο ευρωψηφοδέλτιο οι Γιάννης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας.

Οι δύο υποψηφιότητες δεν εγκρίθηκαν, αφού για τον μεν Γιάννη Βαρουφάκη υπήρχαν ενστάσεις από την Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, για τον δε Κώστα Λαπαβίτσα υπήρξε η άρνηση της ηγετικής ομάδας, καθώς όπως έλεγαν πρόκειται για έναν από τους ένθερμους υποστηρικτές της επιστροφής της χώρας στη δραχμή.

Μάλιστα, στη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε ανοιχτή κόντρα του ο Αλ.Τσίπρα με τον Π.Λαφαζάνη, με αφορμή την παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή όπου ανέδειξε και πάλι το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Οκτώ φορές έχεις βάλει αυτό το θέμα μετά το συνέδριο» του είπε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνέχισε ότι «δεν μπορεί σαράντα μέρες πριν από την τελική ευθεία για την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Μαΐου να τίθεται θέμα για το ευρώ».

Ο κ. Βαρουφάκης με άρθρο του στο protagon.gr αναφέρει ότι από τον Μάιο είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα ήταν υποψήφιος για τις ευρωεκλογές και ως έκ τούτου είναι διαδόσεις ότι η υποψήφιότητά του απερρίφθη λόγω τριβών στον ΣΥΡΙΖΑ.