Σε ρυθμούς ευρωεκλογών αρχίζει να κινείται το Μέγαρο Μαξίμου και το κομματικό σύστημα της ΝΔ στη Λεωφ. Συγγρού, όπου κυρίαρχη θέση στην κατάρτιση της προεκλογικής στρατηγικής έχει η πόλωση και η ευθεία σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ θα επιδιώξει τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της σε πρώτη φάση, χωρίς όμως να δώσει στιςευρωεκλογές χαρακτήρα εθνικής εκλογικής αναμέτρησης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπεται μήνυμα σιγουριάς και πολιτικής αυτοπεποίθησης και με βάσει τις αναλύσεις που κάνουν βλέπουν το μέλλον πιο αισιόδοξα. Όμως, όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες που είναι δίπλα στον κ.Αντ. Σαμαράσυμφωνούν ότι είναι εξαιρετικά πρόωρο και παρακινδυνευμένο να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και να πει «κερδίσαμε».

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αν και είναι αισιόδοξος, παραμένει επιφυλακτικός καθώς γνωρίζει ότι όλα θα κριθούν στο τέλος, ενώ την ίδια στιγμή κορυφαίοι υπουργοί σημειώνουν ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά ρευστή» και ότι το παραμικρό απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να ανατρέψει την ευνοϊκή εικόνα που έχει αρχίσει να σχηματίζεται.
Βέβαια, ο κ. Σαμαράς αισθάνεται ανακουφισμένος στο εσωτερικό μέτωπο. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, θεωρεί ότι το κλίμα αρχίζει να αλλάζει στην οικονομία και προσδοκά πολιτικά οφέλη από αυτή την αλλαγή. Δεύτερον, θεωρεί ότι η αντιπολίτευση είναι διχασμένη και αποτυγχάνει να δημιουργήσει δυναμική.
Πιο συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου καταγράφει και αναλύει, σύμφωνα με όσα λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τις πρώτες δημοσκοπήσεις, μετά την υπόθεση του πρώην γ.γ. της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκου και την έξοδο στις αγορές και εξάγει τα εξής συμπεράσματα:
– Οι πολίτες κρίνουν με αυστηρότητα όλους και θεωρούν ότι δεν επικρατεί διάθεση «χαλαρής ψήφου», όπως θα ήταν αναμενόμενο και με βάσει αυτό το κλίμα τονίζουν ότι θα επηρεάσει τη στάση τους το δίλημμα του Πρωθυπουργού περί «σταθερότητας με κυβέρνηση ΝΔ ή περιπέτειας με κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ».
– Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι «απειροελάχιστη». Και όπως λένε οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν είναι πλέον εκτός πολιτικής λογικής μια εκλογική ανατροπή που θα έφερνε τη ΝΔ στην πρώτη θέση των ευρωεκλογών, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιθανό.
– Περισσότερο όμως λένε η «μάχη» για την οικονομία έχει ανορθώσει σημαντικά την προσωπική εικόνα του Πρωθυπουργού και γι’ αυτό και οι συνεργάτες του μιλάνε για την «ποιοτική υπεροχή» του κ. Σαμαρά έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλ. Τσίπρα.
Στηριζόμενος σε αυτές τις εκτιμήσεις που του διαβιβάστηκαν από το επιτελείο του, ο Πρωθυπουργός διατυπώνει σε συνομιλητές του την εκτίμηση ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις 26 Μαϊου. Ένα θετικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, το οποίο μπορεί να είναι είτε η πρωτιά, είτε μια ήττα με πολύ μικρή διαφορά, δηλ. κάτω από τρεις ή τέσσερις μονάδες, θα αποτρέψει να μπει η κυβέρνηση στη δίνη της αμφισβήτησης.

Στην περίπτωση που η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ υπερβεί τις τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, τότε εκ των πραγμάτων ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί σε θέση άμυνας και θα επιχειρήσει την αντεπίθεσή του με σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών.
Αυτά όμως είναι για την «επόμενη μέρα» και αυτή τη στιγμή δεν απασχολούν το Μέγαρο Μαξίμου που προσηλώνεται στη μάχη των ευρωεκλογών, ενώ δίνει και μεγάλη σημασία στις αναμετρήσεις σε δήμους και περιφέρειες, όπου εξακολουθεί και έχει προβλήματα.
Τα προβληματικά πεδία εξακολουθούν να είναι κυρίως οι περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει η «γαλάζια» σύγκρουση του εκλεκτού του Μαξίμου, κ. Ι. Ιωαννίδη με τον «αντάρτη» νυν περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, στη Στερεά Ελλάδα, όπου πιέζεται ο κ. Κ. Μπακογιάννης από τον «αντάρτη» κ. Αθ. Γιαννόπουλο και στην Αττική, όπου ο κ. Γ. Κουμουτσάκος προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα, αλλά ορισμένοι πρώην «γαλάζιοι» αλλά και κάποιοι νυν δήμαρχοι συντάσσονται με τον περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό.
Στους δήμους η κατάσταση είναι προβληματική στην Αθήνα, όπου ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος έχει την πίεση του κ. Ν. Κακλαμάνη, ενώ εσχάτως, αν και φιλελεύθερος πολιτικός, κατηγορείται από το ΣΥΡΙΖΑ για «ατζέντα ΛΑΟΣ του 2012», στη Θεσσαλονίκη όπου διατηρεί προβάδισμα ο κ. Ι. Μπουτάρης έναντι του κ. Στ. Καλαφάτη. Μείζον πρόβλημα υπάρχει στον Πειραιά, όπου ο κ. Β. Μιχαλολιάκος βλέπει πολλούς νεοδημοκράτες να συντάσσονται με τον κ. Ι. Μώραλη, ενώ κάλεσε δημόσια ορισμένους, όπως τον υπουργό Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο να αποφασίσει ποιον στηρίζει για το δήμο.