Oι Οικολόγοι Πράσινοι θα στηρίξουν για το Δήμο Αθηναίων την υποψηφιότητα της τοπογράφου, κυρίας Ιωάννας Κοντούλη. Προβεβλημένο στέλεχός τους, η κυρία Κοντούλη κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα με «ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο» που κινείται στο πλαίσιο της κοινωνικής οικολογίας, με έμφαση στην αυτοδιαχείριση και τη συμμετοχική παρέμβαση.
Εκπροσωπεί ως υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων τη δημοτική κίνηση Π.Ν.ΟΙΚ.Α – Πρωτοβουλία για μια Νέα και ΟΙΚολογική Αθήνα.
Σύμφωνα με την κυρία Κοντούλη, μια ευρεία πολιτική βεντάλια καλύπτει το χώρο από τον οποίο προέρχονται οι υποψήφιοι -από πρόσωπα που «είχαν εγκλωβιστεί σε παλαιοκομματικές επιλογές » έως ανθρώπους που δραστηριοπιούνται σε μικρές συλλογικότητες. Συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια καθηγήτρια εγκληματολογίας στο πανεπιστήμιο Paris ΧΙ της Γαλλίας κυρία Αναστασία Τσουκαλά , ο νομικός κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος της ΟΛΚΕ κ. Ζαχαρίας Κωστόπουλος,η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαίρη Μαραγκουδάκη, ο φωτορεπόρτερ Χάρης Ακριβιάδης, ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης.
Οσοι μετέχουν στην Π.Ν.ΟΙΚ.Α επιχειρούν να αναδείξουν την συμμετοχή στον αντίποδα της λογικής της ανάθεσης, υπογραμμίζει η διακήρυξη της παράταξης.
Σε αυτή αναφέρεται ως ανάγκη η δημιουργία ενός κινήματος άμεσης δημοκρατίας που θα διεκδικεί :
-μια άλλη οικονομία, η οποία θα βασίζεται στους ανθρώπους
-μια πόλη για τους πολίτες κι όχι για τους κερδοσκόπους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, μια πόλη για τους ανθρώπους που την κατοικούν, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, χρώμα και σεξουαλικές προτιμήσεις.
-μια πόλη και μια χώρα ανοιχτή που θα σέβεται και θα αναγνωρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και τα δικαιώματα των τετράποδων και φτερωτών συγκατοίκων μας.
Οι θέσεις και οι πολιτικές της παράταξης συνδιαμορφώνονται από τα µέλη, σε συνεχή και ανοιχτό διάλογο με τις συνελεύσεις κάθε γειτονιάς.
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, όσοι και όσες κατέχουν θέσεις στα όργανα του Δήμου, εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείας τους. Επίσης η κίνηση επιδιώκει όλοι και όλες να συμμετέχουν σε θέσεις που συνεπάγονται ευθύνες.
Πάντως, ως πολιτικό στίγμα της νέας παράταξης εκπέμπει η τοποθέτηση που περιλαμβάνεται στη διακήρυξη ότι ο Δήμος δεν μπορεί να εκπίπτει σε μια απλή διαχειριστική-λογιστική αρχή. Παράλληλα, είναι σαφείς οι αιχμές της παράταξης κατά του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, που , χωρίς να τον κατονομάζει , τον περιλαμβάνει στους δημάρχους που ξαναβάζουν υποψηφιότητα για να εφαρμόσουν μέτρα και απολύσεις που έχει επιβάλλει η συγκυβέρνηση. Κι αυτό τη στιγμή, που, όπως σημειώνεται, ιδιαίτερα στην Αθήνα οι δημότες «αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, με τις μεγάλες εταιρείες (Πολυεθνικές, μεγαλοεργολάβοι, κ.τ.λ.) να τυγχάνουν ευμενούς μεταχείρισης».

Η διακήρυξη αναφέρει ότι «με τις απαράδεκτες ασκούμενες πολιτικές παρά τις συνεχείς υποσχέσεις Κυβερνήσεων και δημοτικών αρχόντων και την σπατάλη τεράστιων κονδυλίων η Αθήνα έχει μετατραπεί σε μη βιώσιμη πόλη».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέφρασαν τη στήριξή τους στη νέα δημοτική κίνηση η οποία έχει επικεφαλής ένα στέλεχός τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαν στηρίξει τον κ. Καμίνη, αλλά στη συνέχεια εν μέσω της δημαρχιακής θητείας του την απέσυραν.
Οι άνθρωποι που σταδιακά πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο, όπως τόνισε η κυρία Κοντούλη, «νιώθουν ότι είναι ελκυστικό να συνδιαμορφώνουν και να αγωνίζονται καλυτερεύοντας τη ζωή τους, κι όχι να χειροκροτούν όσους τους κάνουν τη ζωή αβάσταχτη για το προσωπικό τους συμφέρον και πλουτισμό, αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους και το περιβάλλον ως αναλώσιμα». Η αξία του αμεσοδημοκρατικού χαρακτήρα του εγχειρήματος επισημαίνεται από τους μετέχοντες ως κεντρικό ζήτημα σε όλη τη διαδικασία για τη δημιουργία της παράταξης και της συγκρότησης του ψηφοδελτίου.
Οι πρώτοι 36 υποψήφιοι της Π.Ν.ΟΙΚ.Α, με επικεφαλής την κυρία Κοντούλη, που ανακοινώθηκαν είναι οι εξής:
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣΕπιχειρηματίας
ΑΚΡΙΒΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ Φωτορεπόρτερ
ΑΚΡΙΒΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΦοιτήτρια
ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Υπάλληλος ΔΕΗ
ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΝΙΚΟΣ Συνταξιούχος ΟΣΕ
ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ ΠΑΥΛΟΣ Μηχανολόγος Μηχανικός ΤΕ ΔΕΗ
ΓΥΦΤΟΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΧειροτέχνης Παραγωγός
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣΖωγράφος
ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣΙδιωτικός Υπάλληλος
ΚΑΤΣΙΜΠΡΑΣ ΧΑΡΗΣ
ΚΗΜΟΥΛΙΑΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΧειροτέχνης Παραγωγός
ΚΙΤΣΙΟΣ ΚΩΣΤΑΣΤεχνικός Ηλιακής και Αιολικής Ενέργειας
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ Πρόεδρος ΟΛΚΕ
ΜΑΙΡΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΗθοποιός – Σκηνοθέτης
ΜΠΟΓΟΣ (ΓΙΟΧΑΝ) ΝΤΑΓΙΑΝΧειροτέχνης Παραγωγός
ΝΑΛΠΑΝΤΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣΤεχνικός Υπολογιστικών Συστημάτων
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΙΝΑ – ΙΟΛΗΗθοποιός
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣΝομικός
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣΧειροτέχνης
ΡΑΛΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑΣυνταξιούχος Υπάλληλος Δημοσίου
ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ ΚΩΣΤΑΣΑυτοκινητιστής – Επιχειρηματίας
ΣΠΑΣΙΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣΕπιχειρηματίας
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣΕλεύθερος Επαγγελματίας
ΣΠΗΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣΕλεύθερος Επαγγελματίας
ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣΧειροτέχνης Παραγωγός
ΣΤΡΟΒΟΛΙΔΟΥ ΗΛΕΚΤΡΑΣυνταξιούχος Μηχανικός
ΤΑΤΣΗΣ ΟΡΕΣΤΗΣΣκηνοθέτης
ΤΣΑΒΕΛΑΣ ΜΗΝΑΣ Ιατρός
ΤΣΑΤΣΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣΗθοποιός
ΤΣΙΩΡΗΣ ΣΠΥΡΟΣΕλεύθερος Επαγγελματίας
ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Πανεπιστήμιο Paris 11
ΤΣΟΥΛΠΗ ΣΥΛΒΙΑΙδιωτική Υπάλληλος
ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΜΑΓΔΑΟικιακά
ΦΛΕΣΣΑ ΜΑΡΙΛΕΝΑΔιεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος
ΧΟΜΠΙΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣΜηχανολόγος Οχημάτων
ΧΡΥΣΑΦΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Χημικός