Σε πεδίο που θυμίζει με εντυπωσιακό τρόπο το φθινόπωρο του 2011, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να προκαλέσει δημοψήφισμα για την συμφωνία του δεύτερου μνημονίου, με τα γνωστά αποτελέσματα, βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες.
Επειτα από την σχετική συζήτηση της προηγούμενης Κυριακής στην ΚΕ του κόμματος, αλλά και κατόπιν επανειλημμένων, αρκετά σαφών σχετικών τοποθετήσεων του κ. Ι. Δραγασάκη σε συνεντεύξεις και δημόσιες τοποθετήσεις του τον προηγούμενο μήνα, συνεργάτες του κ. Τσίπρα επανήλθαν στο θέμα του δημοψηφίσματος, με αποτελέσματα μάλλον διφορούμενα.
Μιλώντας την Τρίτη στον ΒΗΜΑ fm ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Παππάς τόνισε: «Εάν τα πράγματα στη διαπραγμάτευση δεν πάνε κατά το ευκταίο, ο λαός θα κληθεί να επικυρώσει ή να απορρίψει τη συμφωνία που επιθυμούν οι εταίροι να έχουμε. Αλλά η παρούσα συμφωνία θα ακυρωθεί με την ψήφο του λαού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δεν πρόκειται να εγείρουμε κανένα θέμα νομίσματος και πιστεύω ότι δεν θα το κάνουν ούτε οι εταίροι. Σε δημοψήφισμα θα μπει η συμφωνία και όχι η παραμονή της χώρας στο ευρώ».
Μιλώντας στον Σκάι, εξάλλου, ο κ. Παππάς είχε σημειώσει: «Πρέπει να αποσυσχετίσουμε ευρώ και δημοψήφισμα […] Δεν λέμε ότι κατ’ ανάγκη θα κάνουμε δημοψήφισμα για να εγκριθεί η συμφωνία, αλλά αν τα πράγματα με τη διαπραγμάτευση φαίνεται να καθυστερούν πάρα πολύ, τον λόγο έχει ο λαός» εξήγησε ο κ. Παππάς, επανερχόμενος ουσιαστικά στην προ τριετίας επιλογή της κυβέρνησης Παπανδρέου, η οποία σκόπευε να θέσει σε δημοψήφισμα την συμφωνία με τους δανειστές συναντώντας τότε στις Κάννες την σφοδρή αντίδραση του κ. Νικολά Σαρκοζί.