Ένταση στην κυβέρνηση προκάλεσε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου για πρωτοβουλίες ανακούφισης των αστέγων. Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν οι υπουργοί Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης και Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, ο υφυπουργός Υγείας Αντ. Μπέζας αλλά ουδείς από το ΠαΣοΚ. Ούτε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου ούτε η γενική γραμματέας Πρόνοιας κυρία Έφη Πέγκου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, η οποία χαρακτήρισε τη σύσκεψη «παλαιοκομματικού χαρακτήρα με λογική μαυρογιαλούρου, που προσβάλλει τη θεσμική λειτουργία της κυβέρνησης».
Η σύσκεψη είχε αντικείμενο την αξιοποίηση ακινήτων που βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Δημοσίου για τη στέγαση αστέγων και την παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ώστε να επιταχυνθεί η επανένταξή τους στην κοινωνία.
Οι ενστάσεις του ΠαΣοΚ δεν αφορούν μόνο το θεσμικό ολίσθημα, όπως λένε, καθώς μια κορυφαία πρωτοβουλία της κυβέρνησης -20 εκ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί για τους αστέγους- για μια εξαιρετικά ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, επιχειρήθηκε να μετατραπεί σε προεκλογικό «χαρτί» στα χέρια της ΝΔ. Αφορούν και την ουσία: Όλο το πρόγραμμα για την ανακούφιση των αστέγων το προετοίμαζε για μακρό διάστημα ο κ. Κεγκέρογλου, καθώς εμπλέκονται σε αυτό όλες οι δομές του προνοιακού κράτους, από τους δήμους μέχρι τις ΜΚΟ. Επιλέον, ο κ. Ευ. Βενιζέλος, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος επέμενε ότι θα πρέπει ένα μέρος του να καλύψει τις ανάγκες των πιο ευαίσθητων ομάδων με προτεραιότητα την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων, και των απόρων και των άστεγων.
Αντιδράσεις του ΠαΣοΚ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη σημερινή προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για την παραχώρηση δραστηριοτήτων και πώληση μικρού πακέτου μετοχών, πιστεύοντας ότι αυτή οδηγεί στην μεγιστοποίηση του αποτελέσματος για το Δημόσιο.

Το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι κανένα κόμμα στην ίδια συζήτηση δεν συμφώνησε με την πρόταση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, προχώρησε σήμερα δυστυχώς στη σχετική προκήρυξη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση (η οποία είναι αντίθετη όχι μόνο στο σύνολο της Βουλής, αλλά και στην άποψη των παραγωγικών φορέων της πόλης), εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της.