Τις επιφυλάξεις εκ μέρους της Ελλάδας για τη διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας εξέφρασε την Μ.Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι θέση της Ελλάδας είναι να γίνει σε ανοιχτή θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο η εν πλω υδρόλυση, ενώ σε περίπτωση που επιλεγεί η Μεσόγειος, να υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του τουριστικού προϊόντος.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι η θέση της Ελλάδος είναι πως θα έπρεπε η εν πλω υδρόλυση να γίνει σε ανοικτή θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο. Εφόσον, όμως, το ζήτημα αυτό δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εφόσον θα επιλεγεί πράγματι, τελικά, η εν πλω υδρόλυση στη Μεσόγειο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα παρασχεθούν οι απόλυτες εγγυήσεις σε σχέση με την προστασία του μεσογειακού θαλάσσιου περιβάλλοντος, η δε Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ασκήσει ενεργά το ρόλο της ως προς την παρακολούθηση της εφαρμογής των εγγυήσεων αυτών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όλα τα κράτη-μέλη που μετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση αυτή, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία και η Βρετανία διαβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά πως κατά την εκτίμηση των τεχνικών τους συμβούλων, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την εφαρμογή της διαδικασίας καταστροφής των χημικών όπλων της Γενεύης.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο κ. Βενιζέλος τόνισε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει εντονότατη κοινωνική ευαισθησία, ιδίως στην Κρήτη, διότι πέραν της οικολογικής ευαισθησίας υπάρχει και ζήτημα προστασίας του τουριστικού προϊόντος της Μεσογείου και ζήτησε αυτές όλες οι ευαισθησίες και οι επιφυλάξεις να ληφθούν στο έπακρο υπόψη από κάθε εμπλεκόμενο.