Ως προάγγελος της επόμενης φάσης της εσωκομματικής σύγκρουσης στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι ως ένα ακόμη αθώο περιστατικό εσωτερικής διαφωνίας –όπως θέλει να το παρουσιάζει η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου

–αντιμετωπίζεται η ένταση που εκδηλώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το απόγευμα της Κυριακής.

Τα νέα στοιχεία της αντιπαράθεσης προεδρικών και Αριστερής Πλατφόρμας ήταν ελάχιστα:
  • Ο κ. Αλ. Τσίπρας ζήτησε ενότητα και αποφασιστικότητα, υπονόησε ότι κάποιες ενέργειες μπορεί να εκληφθούν ως απροθυμία κάποιων να συμβάλουν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κινήθηκε στη γνωστή αντιπολιτευτική γραμμή.
  • Ο κ. Π. Λαφαζάνης και οι συν αυτώ, από την άλλη πλευρά, επανέθεσαν την επιτακτική ανάγκη προετοιμασίας για το ενδεχόμενο κατά το οποίο η χώρα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
Το νέο στοιχείο ήταν ουσιαστικά ο χρονισμός της αντιπαράθεσης, η διάνθισή της με το στοιχείο της διαμάχης για τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου αλλά και κάτι ακόμη: η παντελής αποφυγή εκ μέρους του κ. Τσίπρα να αναφερθεί στο πλαίσιο της ομιλίας του στο ζήτημα της διαγραφής του χρέους.
Το συγκεκριμένο στοιχείο εκτιμάται ότι είναι μία από τις εξελίξεις που σχετίζονται με την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την οποία ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε με σφοδρότητα.
Εκτιμούν όμως στελέχη όλων των εσωκομματικών παρατάξεων ότι η συγκεκριμένη κίνηση δυσχεραίνει σημαντικά τη συζήτηση περί χρέους και διαγραφής ενός μέρους του, καθώς με την έξοδο στις αγορές ενισχύεται η γερμανική επιχειρηματολογία περί επιτυχίας του προγράμματος, όπως σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό τις συνθήκες αυτές κάποιοι «βλέπουν» πως και τα εσωκομματικά στρατόπεδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Η Αριστερή Πλατφόρμα θεωρεί ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη δικαιώνουν ολοένα και περισσότερο τις θέσεις της και απλώς αναζητεί τη στιγμή που θα θελήσει να υπογραμμίσει ότι «εγκαίρως είχε προειδοποιήσει».
Η πλευρά Τσίπρα την ίδια στιγμή δηλώνει βέβαια και ποντάρει πολιτικά σε μία συντριπτική νίκη στις ευρωεκλογές, η οποία θα αποτρέψει κάθε απόπειρα εκδήλωσης εσωκομματικής κριτικής για τις «φιλοευρωπαϊκές» επιλογές.
Η αντιπαράθεση αυτή βρίσκει πλέον έκφραση και στα πρόσωπα που επιλέχθηκαν (ή απορρίφθηκαν) ως υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η αντίδραση, που δεν περιορίστηκε στην Αριστερή Πλατφόρμα, κατά της υποψηφιότητα του πρύτανη του ΑΠΘ κ. Ι. Μυλόπουλου ή του κ. Κρ. Αρσένη.

Αίσθηση προξένησε δε και η απόρριψη της υποψηφιότητας του ιστορικού στελέχους κ. Στ. Παππά, η οποία εκλήφθηκε και ως μήνυμα προς τον κ. Τσίπρα (πρόκειται για τον πατέρα του στενότερου συνεργάτη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Παππά).

Αντιθέτως, με ευρύτερη πλειοψηφία πέρασαν υποψηφιότητες που θεωρούνται εν γένει ενδεδειγμένες για την Ευρωβουλή, όπως αυτές του κ. Μηλιού, του κ. Παπαδημούλη, της κυρίας Σακοράφα και των καθηγητών κ.κ. Κατρούγκαλου, Χριστόπουλου και Χρυσόγονου.

Ενα ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί τις επόμενες ημέρες είναι οι επιλογές που θα «κλείσουν» το ψηφοδέλτιο. Στο πεδίο αυτό υπάρχει έντονη παρασκηνιακή κινητικότητα, καθώς κάποιοι αναμένουν ενδείξεις της διάθεσης του ΣΥΡΙΖΑ για διευρύνσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον στελέχη που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της κυρίας Λούκας Κατσέλη, από τη ΔΗΜΑΡ (οι κ.κ. Νεφελούδης, Μπαγιώργος) αλλά του κ. Οδ. Βουδούρη, οι οποίοι αναμένουν να έχουν μία εκπροσώπηση στο ευρωψηφοδέλτιο.

HeliosPlus