Εμφανής προσπάθεια από όλες τις εσωκομματικές πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να πέσουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις από την συνεδρίαση της ΚΕ της Κυριακής, καταβλήθηκε από το πρωί της Δευτέρας.

Ο ίδιος ο κ. Π. Λαφαζάνης, ο οποίος επανέλαβε μία ημέρα νωρίτερα τις θέσεις του για την ανάγκη προετοιμασίας ακόμη και μίας εξόδου από την ευρωζώνη, σχολίασε τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ από την συνεδρίαση της Κυριακής, λέγοντας, μεταξύ των άλλων: «Αυτά είναι αστεία πράγματα και το εννοώ, κυριολεκτικά αστεία πράγματα. Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο τον Αλέξη τον Τσίπρα».
Παρά ταύτα, ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε (μιλώντας στον σταθμό «Στο Κόκκινο») ότι «δεν είμαστε μονολιθικό κόμμα, δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα και αυτό είναι θα έλεγα που ξεχωρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν ακολουθούμε διαδικασίες που ακολουθούν τα αρχηγικά ή τα μονολιθικά κόμματα. Στις συνεδριάσεις μας γίνεται ελεύθερη συζήτηση και κατατίθενται και διαφορετικές απόψεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε και σε άλλο σημείο της συνέντευξής του καταθέτει τις απόψεις του στα κομματικά όργανα «διότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να καταθέτει ο καθένας σύντροφος και συντρόφισσα στην ΚΕ τις ιδιαίτερες σκέψεις του», όπως είπε.
Συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει καθόλου «διχασμός» και αυτό δεν εμποδίζει καθόλου μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές μας, που τις καταθέτουμε στα όργανα του κόμματος και στα σώματα του κόμματος, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις, τις οποίες ακολουθούμε στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική μας».
«Οποτε εμφανίζομαι δημόσια, ποτέ δεν αναφέρομαι στην ιδιαίτερη προσωπική μου άποψη αν και είναι γνωστή. Εγώ πάντοτε υπερασπίζομαι τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις και νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας δημοκρατίας μέσα από τον οποίον πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα της Αριστεράς, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τόπο», σημείωσε και επανέλαβε: «Δεν μπορεί να είναι ούτε ένα συγκεντρωτικό, μονολιθικό, αντιδημοκρατικό, αρχηγικό κόμμα αλλά ούτε ένα κόμμα που ο καθένας θα μπορεί να χρησιμοποιεί την ιδιαίτερη άποψή του ή την απόχρωσή του για να την προβάλει δημοσίως ως άποψη του ΣΥΡΙΖΑ».
Την ένταση και την σημασία της αντιπαράθεσης της προηγούμενης ημέρας υποβάθμισε και ο γραμματέας της ΚΟ κ. Ν. Βούτσης, ο οποίος μιλώντας στον Βημα Fm, δήλωσε: «Και στο συνέδριο και ύστερα, όποτε συζητάμε γι’ αυτά τα θέματα, υπάρχει μια διαμορφωμένη πλειοψηφία και μειοψηφία και απλώς συζητάμε. Τίποτε άλλο δεν γίνεται. Καμία ζημιά δεν μας κάνει, όπως θεωρώ. Διότι το θέμα είναι αυτή η συζήτηση να είναι πολιτισμένη και να γίνεται με πολιτικά επιχειρήματα και να μην προσωποποιείται και κυρίως να μην ερμηνεύονται προθέσεις, όπως ότι οι μεν δεν θέλουν να νικήσουμε ή οι δε ότι θέλετε να (ενσωματωθούμε) κτλ.».
Σε ανάλογο πνεύμα, ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Π. Σκουρλέτης είπε ότι «οι τροπολογίες που υπήρξαν εκ μέρους των συντρόφων της Αριστερής Πλατφόρμας κινούνται στη λογική ήδη γνωστών και κατατεθειμένων απόψεων και στο συνέδριο του κόμματός μας που έγινε πριν από έναν χρόνο και σε κεντρικές επιτροπές. Αυτές τέθηκαν στην κρίση της Κεντρικής Επιτροπής, δεν πλειοψήφησαν. Τελικώς υπήρξε ένα «λευκό» από τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας απέναντι στην διακήρυξη. Δεν ήταν κάτι καινούργιο αυτό».