Η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές εγκρίθηκε, με μεγάλη πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε «λευκό» μετά την απόρριψη τροπολογίας που προέβλεπε την εκπόνηση σχεδίου για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ.

Παράλληλα, ενστάσεις διατυπώνονται για συνεργαζόμενους υποψήφιους ευρωβουλευτές, με αποτέλεσμα να αναμένεται η έγκριση περίπου 30 υποψηφιοτήτων απόψε, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Μ.Τετάρτη.

Στη μία εκ των τροπολογιών που απορρίφθηκε αναφέρεται η πάγια θέση της Αριστερής Πλατφόρμας πως είναι αναγκαίο το κόμμα να εκπονήσει και να επεξεργαστεί, για κάθε περίπτωση, ένα σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη.

Όπως υποστηρίζουν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά μία καταστροφική επιλογή.

Τα πρώτα ονόματα της λίστας

Εντωμεταξύ και ενώ αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα από τις πολύωρες εσωκομματικές διαδικασίες και ψηφοφορίες για την ανάδειξη των υποψηφίων (η τελική συνολική ανακοίνωση αναμένεται, εκτός απορρόπτου) την Μεγάλη Τετάρτη), τα πρώτα ονόματα που φαίνεται ότι πέρασαν από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμφωνα με πληροφορίες τα εξής:

Σία Αναγνωστοπούλου

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου


Σόφη Παπαδόγιαννη


Πέτυ Πέρκα


Σοφία Σακοράφα


Ράνια Σβίγκου


Δέσποινα Σπανού


Μάγδα Σπηλιοπούλου


Ελένη Σωτηρίου


Τασία Χριστοδουλοπούλου


Χάρης Γολέμης


Αλέκος Καλύβης


Χρήστος Λάσκος


Σωτήρης Μάρταλης


Γιάννης Μηλιός


Αλέξης Μπένος


Γιάννης Μπουρνούς


Δημήτρης Παπαδημούλης


Γιάννης Τόλιος


Νίκος Χουντής



και οι «συνεργαζόμενοι», με την έννοια οτι δεν είναι κομματικά στελέχη:

Ακης Αρχοντόπουλος, συνδικαλιστής στην ΕΥΑΘ

Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος

Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος

Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Κωσνταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια

Δήμητρα Μανώλη, συνδικαλίστρια καθαρίστρια

Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος

Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός

Σάββας Ρομπόλης, επικεφαλής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Σατιχά Σουλεϊμάν, ακτιβίστρια Ρομά

Αλεξάνδρα Χρηστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου

Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος

Η εμπλοκή της Κυριακής

Ξαφνική εμπλοκή παρουσιάστηκε στην κατάρτιση και ανακοίνωση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έντονες διαφωνίες από την Αριστερή Πλατφόρμα στους μη κομματικούς υποψηφίους.

Αποτέλεσμα των διαφωνιών είναι ότι δεν ανακοινώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή το σύνολο του ευρωψηφοδελτίου αλλά το μισό!

Ανακοινώθηκαν οι κοινές υποψηφιότητες, αυτών που προέρχονται από το κόμμα, και οι υπόλοιπες πιθανότατα την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η ρίζα του προβλήματος είναι πως η Αριστερή Πλατφόρμα αντιδρά στην υποψηφιότητα του κ. Κρίτωνα Αρσένη, λόγω της σχέσης του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου που τον είχε οδηγήσει στην ευρωβουλή με το ΠΑΣΟΚ, ασχέτως εάν πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί και ακαδημαϊκών εκτός ΣΥΡΙΖΑ αλλά και γνωστών οικονομολόγων όπως ο κ. Γ. Βαρουφάκης και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας

Ενδεικτικό των ζυμώσεων είναι πως σήμερα η διαδικασία άργησε κατά τουλάχιστον 2 ώρες, λόγω παράλληλων συσκέψεων στην Κουμουνδούρου.

Για αυτό όλα δείχνουν πως οι μισές υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν αργά σήμερα το απόγευμα.

Και όλα αυτά παρά το γεγονός πως ο κ. Α. Τσίπρας έστειλε αυστηρά μηνύματα προς το εσωτερικό του κόμματος στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή.

Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ζητήσει πλήρη εναρμόνιση με την ηγεσία, να μην δημιουργούνται παραφωνίες και εντάσεις που θρυμματίζουν τη συνοχή του κόμματος ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τις εκλογές.


Τροπολογία για έξοδο από το ευρώ από τον Λαφαζάνη

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η κίνηση από τον κ. Π. Λαφαζάνη που επέλεξε τη στιγμή, εν μέσω δηλαδή διαφωνιών για το ευρωψηφοδέλτιο, να κατεβάσει τροπολογία στην οποία αναφέρεται η πάγια θέση της Αριστερής Πλατφόρμας πως είναι αναγκαίο το κόμμα να εκπονήσει και να επεξεργαστεί, για κάθε περίπτωση, ένα σχέδιο εξόδου από την ευρωζώνη.

Όπως υποστηρίζουν, ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα για την εφαρμογή ενός προοδευτικού ανορθωτικού προγράμματος, παρά τις δυσκολίες που θα τη συνοδεύουν στην αρχική φάση, δεν συνιστά μία καταστροφική επιλογή.

Πολλοί ερμηνεύουν την κίνηση αυτή πως εντάσσεται στο πλαίνιο διατράνωσης της παρουσίας της Αριστερής Πλατφόρμας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όλοι θυμούνται τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα, και της ηγετικής του ομάδας πως η θέση του κόμματος είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Αλ. Μητρόπουλος: «Η ελπίδα μας είναι οι ευρωεκλογές»

Επιστολή με την οποία επισημαίνει την ανάγκη υπέρβασης της εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ
και τονίζει πως τα μηνύματα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ενθαρρυντικά, απευθύνει ο βουλευτής του κόμματος κ. Αλ. Μητρόπουλος προς τον πρόεδρο και την ΚΕ.

Υπό το πρίσμα αυτό ο κ. Μητρόπουλος αναφέρει πως οι ευρωεκλογές είναι η ελπίδα ώστε να καταδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ την δυναμική του και κάνει λόγο για φυγή προς τα εμπρός χωρίς εσωστρέφειες.

H ομιλία Τσίπρα

«Η διαφορά μας από την ΝΔ θα είναι πολύ μεγάλη το βραδυ των εκλογών, όμως καθημερινά πρέπει να δίνουμε την μάχη για να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κερδίσουμε», είπε ο κ. Αλ. Τσιπρας, μιλώντας το μεσημέρι της Κυριακής στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα το απόγευμα, αναμένεται να εγκριθούν και να ανακοινωθούν τα περισσότερα ονόματα των υποψηφίων στις ευρωεκλογές.

Η συνεδρίαση είχε ως βασικό θέμα την επικύρωση των υποψηφιοτήτων για τις ευρωεκλογές και την έγκριση του κειμένου της πολιτικής διακήρυξης εν όψει της εκλογικής μάχης του Μαϊου.

Πρόταση του Τσίπρα προς τον Λαζόπουλο για υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Πρόταση- πρόσκληση στον Λάκη Λαζόπουλο να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει απευθύνει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλ. Τσίπρας.
Ο γνωστός ηθοποιός σύμφωνα με στελέχη του κόμματος δεν έχει αρνηθεί, όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει την Δευτέρα στην πρόταση.
Πάντως η διαδικασία τελικής κατάρτισης της λίστας του ευρωψηφοδελτίου δεν προχωρεί χωρίς τριβές, οι οποίες εκδηλώνονται έως και την τελευταία στιγμή με αφορμή διάφορα ονοματα που ακούγονται και συζητούνται μεταξύ προεδρικής πλειοψηφίας και Αριστερού Ρεύματος.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συζήτηση για την υποψηφιότητα του κ. Γ. Βαρουφάκη, την οποία η Αριστερή Πλατφόρμα απορρίπτει, εκτός αν συμπεριλιφθεί στο ψηφοδέλτιο και ο οικονομολόγος κ. Κ. Λαπαβίτσας (ο οποίος τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη) – κάτι που δεν συζητούν με κανέναν τρόπο οι «προεδρικοί».
Με επιφύλαξη από την Αριστερή Πλατφόρμα αντιμετωπίζονται εξάλλου συμφωνα με πληροφορίες και έως ότου ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο, αργότερα την Κυριακή, και οι ενδεχόμενες υποψηφιότητες των Στ. Κούλογλου και Κ. Τσουκαλά, καθώς και της κυρίας Μυρσίνης Ζορμπά, πρώην ευρωβουλευτού (2000-2004) και στελέχους του «εκσυγχρονιστικού» ΠαΣοΚ.

Οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ συζητήσεις και διεργασίες γίνονται έως και την τελευταία στιγμή, στους υποψηφίους για τις ευρωεκλογές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και:

Οι βουλευτές Σοφία Σακοράφα, Δ. Παπαδημούλης, ο ευρωβουλευτής Ν. Χουντής, οι καθηγητές Γ. Μηλιός, Κ. Χρυσόγονος, Δ. Χριστόπουλος, ενδεχομένως η καθηγήτρια κυρία Φωτεινή Τσαλίκογλου, η συγγραφέας Ρένα Γαλανάκη, οι δημοσιογράφοι Ν. Ξυδάκης και Στ. Κούλογλου, από τα στελέχη της νεότερης γενιάς η Ράνια Σβίγγου, από την Αριστερή Πλατφόρμα (πέραν του κ. Χουντή) ο Αλ. Καλύβης κ.ά.

Στο παρασκήνιο πάντως ακούγεται πως η Αριστερή Πλατφόρμα επιχείρησε να ανατρέψει την αποφασισμένη ισορροπία «21 κομματικοί – 21 μη κομματικοί» που είχε αποφασιστεί για την σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, προκειμένου να αποφευχθεί άλλη μία απόπειρα πολιτικής διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό πάντως που δεν φαίνεται να αλλάζει είναι ο ίσος καταμερισμός των θέσεων των υποψηφίων μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Δεν αποκλείεται πάντως ακόμη και κατά την συνεδρίαση της ΚΕ να παραμείνουν κενές κάποιες θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο με την ελπίδα εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να καλυφθούν τις επόμενες ημέρες, από πρόσωπα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εκπλήξεις και έχουν βολιδοσκοπηθεί χωρίς να έχουν απαντήσει.