Πέντε εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών και έξι εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, όλα τα κόμματα καταλήγουν σε μια κοινή παραδοχή: το ξημέρωμα της 26ηςΜαΐου θα βρει το πολιτικό σκηνικό πολύ διαφορετικό από ό,τι θα είναι μια μέρα νωρίτερα!

«Ετσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, δεν μπορούν να δηλώσουν όλοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα μετά τις ευρωεκλογές»
παρατηρούν κορυφαία στελέχη επισημαίνοντας: «Αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πολιτικά διαχειρίσιμο για τον Σαμαρά, δεν θα είναι για τον κ. Τσίπρα. Αν το αποτέλεσμα είναι καλό για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι καλό για τη ΝΔ. Κα αν είναι καλό και για τους δύο, επειδή θα κατορθώσουν ενδεχομένως να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους, τότε δεν θα είναι καλό για το ΠαΣοΚ. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη συνοχή της κυβέρνησης. Αν πάλι το εκλογικό αποτέλεσμα αποδειχθεί διαχειρίσιμο και για τη ΝΔ και για το ΠαΣοΚ, τότε το πρόβλημα θα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν έχει διατηρήσει τις δυνάμεις του»!
Με λίγα λόγια, από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί αυτή τη φορά να μη βγει κανένας χαμένος. Και αν αυτό δεν ισχύσει για την κυβέρνηση, θα την πληρώσει κάποιος από την αντιπολίτευση. Η παρουσία Του Ποταμιού, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, απειλεί ήδη ανοιχτά το μέλλον της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιτελείων των κομμάτων τη Δευτέρα 26 Μαΐου η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι εξακολουθεί να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής και του ελληνικού λαού. Και η αντιπολίτευση θα προσπαθεί να πείσει για το αντίστροφο. Και επειδή την εμπιστοσύνη του λαού δεν θα μπορεί κανείς να την εξακριβώσει εκ νέου, θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες θα επιχειρήσουν ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία, ποντάροντας στο ότι τουλάχιστον ένας εκ των κυβερνητικών εταίρων δεν θα βγει ενισχυμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Με δεδομένο ότι η τελευταία πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε στις 8 Νοεμβρίου, δεν μπορεί να κατατεθεί νέα προτού παρέλθει εξάμηνο, δηλαδή πριν από τις 9 Μαΐου. Και επειδή κανείς στην αντιπολίτευση δεν είναι τόσο αφελής για να καταθέσει πρόταση μομφής δεκαπέντε ημέρες πριν από τις κάλπες συσπειρώνοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση μομφής θα κατατεθεί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Την κίνηση αυτή προανήγγειλε ήδη ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Ν. Μαριάς, τονίζοντας μάλιστα ότι επειδή το κόμμα του δεν διαθέτει τις απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής 50 υπογραφές βουλευτών, θα τις αναζητήσει και από άλλα κόμματα, εννοώντας σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πού ποντάρουν τα δύο κόμματα; Στο γεγονός ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ (κυρίως στους καραμανλικούς της ΝΔ και στους παπανδρεϊκούς του ΠαΣοΚ), των οποίων η ψήφος μπορεί τότε και να μη θεωρείται δεδομένη.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν επίσης ότι μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει και η ΔΗΜΑΡ να αποφασίσει αν θα είναι μαζί ή απέναντι στην κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή τους να πιέσουν τον Φ. Κουβέλη να κινηθεί εναντίον του Αντ. Σαμαρά.
Ο κ. Κουβέλης έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά, υπονοώντας ίσως ότι θα ήταν πρόθυμος να συζητήσει επιστροφή του στην κυβέρνηση αν άλλαζε ο πρωθυπουργός. Και επειδή θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο κ. Κουβέλης θα αναζητήσει τρόπους για να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο για να καλύψει το χαμένο έδαφος, πολλοί θεωρούν ότι θα είναι και η ΔΗΜΑΡ ένας από τους παράγοντες που θα διαμορφώσουν το νέο πολιτικό σκηνικό.
Ολα αυτά βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διατηρήσει ή θα αυξήσει την εκλογική του δύναμη. Διότι αν μετά από δύο μνημόνια και μια σειρά επώδυνων μέτρων δεν κατορθώσει τουλάχιστον να διατηρήσει τα ποσοστά που πέτυχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, τότε το πρόβλημα και οι αντιπαραθέσεις θα αφορούν τον κ. Τσίπρα και τους επιτελείς του. Στην περίπτωση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπαράσσεται, ενώ αντιθέτως οι κυβερνητικοί εταίροι θα πανηγυρίζουν, με τους περισσότερους από τους βουλευτές να πιέζουν τον κ. Σαμαρά να καταφύγει αμέσως σε εθνικές εκλογές.

Ρευστό τοπίο
Τα αποτελέσματα θα κρίνουν πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές

Ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα, και σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ως σήμερα, προβλήματα συνοχής είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν εκτός από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, τροποποιώντας τον εκλογικό χάρτη. Γκρίνιες και παράπονα συσσωρεύονται ήδη στους Ανεξάρτητους Ελληνες του Π. Καμμένου, στη ΔΗΜΑΡ του κ. Κουβέλη, αλλά και στη Χρυσή Αυγή, όπου ο Ηλ. Κασιδιάρης φαίνεται ότι έχει διαμορφώσει μια προσωπική πολιτική ατζέντα.
Και βέβαια, αναμένεται με ενδιαφέρον το εκλογικό αποτέλεσμα που θα επιτύχει Το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, αλλά και οι κινήσεις του μετά τις ευρωεκλογές.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι όλες αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, θα δείξουν καθαρά και τον πιθανό χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες συμπλήρωσης της τετραετίας, ακόμη και στην περίπτωση που ενισχυθεί στις ευρωεκλογές, κορυφαίοι υπουργοί επιμένουν ότι ο κ. Σαμαράς θα μπει στον πειρασμό πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, με το δεδομένο ότι η προεδρική εκλογή στις αρχές του 2015 δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι εφόσον η ΝΔ διατηρήσει τις δυνάμεις της, θα εγκαταλείψει τις σκέψεις για εθνικές εκλογές. Και ότι αντιθέτως θα σκεφτεί σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, μόνον εφόσον ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και αποδυναμωθεί υπερβολικά το ΠαΣοΚ.
Σε κάθε περίπτωση, η κοινή παραδοχή παραμένει. Ολα θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και από το πόσο διαχειρίσιμο θα είναι αυτό το αποτέλεσμα για το κάθε κόμμα ξεχωριστά…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ