Μια νέα γενιά πολιτικών στελεχών βγαίνει στο προσκήνιο μέσα από το ψηφοδέλτιο της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης. Τα παλαιότερα στελέχη κάνουν συνειδητά ένα βήμα πίσω, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο σε άφθαρτα πρόσωπα τα οποία προέρχονται ως επί το πλείστον από την κοινωνία και όχι από τον κομματικό σωλήνα. Η απόφαση αυτή θα αρχίσει να υλοποιείται από σήμερα, καθώς στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της παράταξης δεν θα παρίστανται ο Ευ. Βενιζέλος ούτε οι Α. Λοβέρδος και Ηλ. Μόσιαλος. Η ανανέωση ξεπερνά σε ποσοστό το 90%, και από τους συμμετέχοντες το 40% είναι γυναίκες, το 30% των υποψήφιων ευρωβουλευτών έχει ηλικία μικρότερη των 40 ετών και το 50% κατέχει τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών.
Το στοίχημα των νέων


Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επαινεί σε κάθε ευκαιρία αυτούς τους πρωτοεμφανιζόμενους στην πολιτική, οι οποίοι, όπως λέει, δεν σηκώνουν βάρη και αμαρτίες του παρελθόντος και θα μπορούσαν άνετα να είχαν πάει σε πιο «συμπαθητικά» κόμματα. Ο κ. Βενιζέλος, μετά το μπαράζ εμφανίσεων με το οποίο επιχείρησε να κεφαλαιοποιήσει υπέρ του ΠαΣοΚ την επιτυχημένη έξοδο της χώρας στις αγορές και «τη στροφή προς την έξοδο από την κρίση», φέρεται να έχει αποδεχθεί εισηγήσεις που του προτείνουν να απομακρυνθεί από το κάδρο της Ελιάς, ομοίως με μια ολόκληρη γενιά στελεχών που έχει τρωθεί την τελευταία τετραετία.
Οι νέοι υποψήφιοι της Ελιάς δεν κουβαλούν το φορτίο του παρελθόντος, έχουν όμως στις πλάτες τους το εξίσου βαρύ φορτίο του μέλλοντος της παράταξης. Θα χρειαστεί να ανεβούν μεγάλο ανήφορο για να συνδεθούν ξανά με το συνομήλικό τους ακροατήριο, καθώς το κόμμα τους αδυνατεί να τους προικοδοτήσει. Σύμφωνα με στοιχεία που περιέχονται στο συλλογικό έργο «2012: Ο διπλός εκλογικός σεισμός», σε επιμέλεια των Ι. Βούλγαρη και Ηλ. Νικολακόπουλου, το 2003 δήλωνε κομματική ταύτιση με το ΠαΣοΚ το 15,2% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών και το 20,2% της ομάδας 25-34 ετών. Το 2011 το ποσοστό στην πρώτη ομάδα έπεσε στο 6,9% και στη δεύτερη στο 10,8%. Επιπλέον, η τοποθέτηση των νέων στην κλίμακα «Δεξιά – Αριστερά» έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό τοπίο. Στην ομάδα 18-24 ετών μόνο το 9,9% τοποθετείται στην Κεντροαριστερά, ενώ το 37,8% δηλώνει «τίποτα», δηλαδή αποστασιοποιημένο από το πολιτικό σύστημα. Αντιστοίχως στην ομάδα 25-34 ετών το 12,7% τοποθετείται στην Κεντροαριστερά και το 32,8% στο «τίποτα».
Περιοδείες υποψηφίων


Οι υποψήφιοι της Ελιάς πάντως έχουν αρχίσει να «οργώνουν τη χώρα», όπως τους προέτρεψε ο κ. Βενιζέλος, σε ομάδες των δύο ή των τριών, να μιλούν με φορείς, να δίνουν συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα, να κάνουν γνωστή την παρουσία τους. Μετά την παρουσίαση των θέσεων για το κράτος και το πολιτικό σύστημα, την Ευρώπη, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, σχεδιάζονται εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με ομιλητές που συμμετείχαν στην επέτειο της «3ης Σεπτεμβρίου», μια εκδήλωση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη νεολαία, για τις γυναίκες, αλλά και στην περιφέρεια, για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και του τουρισμού.

«Επειτα από τέσσερα χρόνια μπορούμε επιτέλους να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να νιώσει αυτό το συναίσθημα»
επισημαίνει κεντρικός παράγοντας του σχήματος.
Η καταιγίδα Μπαλτάκου μοιάζει να ξεπερνιέται από τις εξελίξεις στην οικονομία. Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου δεκαημέρου καταγράφουν μια μικρή, αλλά ελπιδοφόρα καρποφορία της Ελιάς: 5,5% (Κάπα Research, GPO, Public Issue) και 7,5% (Pulse). Την ίδια ώρα το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ κυμαίνεται από 2% ως 2,8% και Του Ποταμιού από 5% ως 10,5% –ένα πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα είναι δύσκολο να σταθμιστεί από τους ερευνητές.
Ελπίζουν σε τρίτη θέση


Στελέχη της Ελιάς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, «αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας», να αναδειχθούν ακόμη και τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές και συνδυάζουν το αποτέλεσμα αυτό με τις μεγάλες νίκες που αναμένουν στους δήμους και στις περιφέρειες. Για τον λόγο αυτόν καταβάλλεται προσπάθεια να πάψουν οι εσωτερικές έριδες και να κηρυχθεί εκεχειρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να υποχωρήσει από την επιθετική τακτική του έναντι της Ελιάς και δεν αποκλείεται να κάνει δήλωση στήριξης του ΠαΣοΚ.
Ανακωχή Βενιζέλου – Παπανδρέου


Ο κ. Βενιζέλος έχει ρίξει εμφανώς τους τόνους απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, κάτι που φάνηκε τόσο στη διακαναλική συνέντευξή του όσο και στη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, όπου σε ερώτηση για τις πυκνές δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Παπανδρέου απάντησε ότι έχει κάθε δικαίωμα να λέει την άποψή του. Λέγεται ότι μετά τον άγριο καβγά των δυο τους στη Βουλή, ενεργοποιήθηκαν διάφοροι δίαυλοι επικοινωνίας σε διάφορα επίπεδα, μέσω των οποίων η μία πλευρά έστειλε διαβεβαιώσεις ότι δεν σκοπεύει να κάνει κόμμα ή να ρίξει την κυβέρνηση και αυτό που ζητεί ο πρώην πρωθυπουργός είναι σεβασμός, ενώ η άλλη πλευρά δεσμεύτηκε ότι δεν έχει λόγο να επιτίθεται στον κ. Παπανδρέου εφόσον δεν προκαλείται. Φαίνεται έτσι ότι κλείνει σε μια κρίσιμη στιγμή το τραυματικό μέτωπο στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ το οποίο απειλεί και τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Αλλωστε στην έρευνα της GPO για την εκπομπή «Ανατροπή» του Mega, το 82% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να αποχωρήσει από την πολιτική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ