«Μαζί συνέχεια σε καλό δρόμο» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης της γερμανικής καγκελαρίας σχετικά με την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «ευδιάκριτη πρόοδο», ενώ επισημαίνεται η δήλωση της καγκελαρίου ότι «η εμπιστοσύνη των αγορών επιστρέφει».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Πρόοδος είναι ευδιάκριτη -αυτό επιβεβαίωσε η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στην σύντομή της επίσκεψή της στην Αθήνα η γερμανίδα επικεφαλής της κυβέρνησης εκτός από τον ομόλογό της συνάντησε για συνομιλίες και πολλούς εκπροσώπους της οικονομίας.

»Η επίσκεψη της Καγκελαρίου αφορούσε έναν στενό ευρωπαίο εταίρο, με τον οποίο υπάρχουν τακτικές επαφές. Αυτή την περίοδο η Ελλάδα ασκεί την προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ και συντονίζει την ευρωπαϊκή πολιτική.

Επιστροφή της Ελλάδας στην κεφαλαιαγορά

»Οικονομικά θέματα έπαιξαν τον κεντρικό ρόλο στην σημερινή επίσκεψη. Σε αυτά (τα θέματα) από την εποχή της ευρωκρίσης η συνεργασία με την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως εντατική. Πολλές φορές η Καγκελάριος Μέρκελ είχε δηλώσει δημοσίως ότι παρακολουθεί τον ελληνικό δρόμο σταθεροποίησης με μεγάλο θαυμασμό. Έχει επίγνωση του πόσο δύσκολος είναι αυτός ο δρόμος για μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

»Σήμερα ήταν σε θέση η Καγκελάριος να συγχαρεί την ελληνική κυβέρνηση για την επιτυχή επιστροφή στην διεθνή κεφαλαιαγορά. Την Πέμπτη η Ελλάδα είχε συγκεντρώσει, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα, τρία δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά ομολόγων – περίπου μισό δισεκατομμύριο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Αυτό είναι τελικά μια απόδειξη ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης προχωρά επιτυχώς. Η εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών επιστρέφει, είπε η κυρία Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον κ. Σαμαρά.

»Πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν: η ελληνική οικονομία βρίσκεται το 2014 σε ένα σημείο καμπής. Μετά από μια μακρά φάση ύφεσης, η τρόικα αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αναμένεται επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Συνάντηση με νέους επιχειρηματίες

»Ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης της Καγκελαρίου στην Αθήνα αφορούσε την ανταλλαγή απόψεων με Έλληνες επιχειρηματίες, ιδιαίτερα μεσαίους και νέους δημιουργούς εταιρειών «start up». Στο επίκεντρο ήταν οι σημερινές συνθήκες και οι δυνατότητες πιο αποτελεσματικής διαμόρφωσης της δουλειάς στα «κλασικά δυνατά σημεία», τον τουρισμό και την γεωργία.

»Πιστεύει, έτσι, η κυρία Μέρκελ ότι «σε αυτή τη χώρα υπάρχουν απίστευτα πολλές δυνατότητες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη πλήρως αξιοποιηθεί και πάνω στις οποίες μπορεί κανείς να οικοδομήσει μετά από μια δύσκολη διαδρομή». Παρέπεμψε στις εμπειρίες της με την διαδικασία αλλαγής στα νέα ομόσπονδα κρατίδια.

»Είναι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα «μετά από αυτό το οποίο έπρεπε να επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και μετά από αυτό το οποίο πιθανόν θα πρέπει στο μέλλον ακόμη να επιτευχθεί, είναι ανοιχτές περισσότερες δυνατότητες από ό,τι δυσκολίες» διαβεβαίωσε η Καγκελάριος.

»Η κυρία Μέρκελ ενεθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις προσπάθειές της για εξοικονόμηση. Η Γερμανία συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας και στηρίζει τις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις της.

Ανησυχία για την κατάσταση στην Ουκρανία

»Με αφορμή τις τελευταίες ειδήσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, Μέρκελ και Σαμαράς εξέφρασαν την ανησυχία τους. Ζητήθηκε εκ νέου από την Ρωσία να συμβάλει στην αποκλιμάκωση και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

»Οι δύο επικεφαλής των κυβερνήσεων χαιρέτισαν το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της Ομάδας Επαφής, η οποία θα αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, καθώς και της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Άστον».