Το δίλημμα των ευρωεκλογών είναι «ή η Μέρκελ ή εμείς», επανέλαβε από το Παρίσι την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας.
Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση του Αριστερού Μετώπου, υπογράμμμισε εξάλλου ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».
Αναφέρθηκε στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου κυρίας Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και επανέλαβε ότι ήλθε «για να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα, τον κύριο Σαμαρά» και συμπλήρωσε ότι το γεγονός αυτό «αποδεικνύει πως σε αυτές τις ευρωεκλογές το δίλλημμα είναι ή η Μέρκελ ή εμείς» και η κυρία Μέρκελ το έχει καταλάβει γι’ αυτο ανησυχεί.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η γερμανίδα καγκελάριος «τρέμει στην ιδέα οτι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για μια μεγάλη ανατροπή στην Ευρώπη και γι’ αυτό οργάνωσε και αυτή τη τυχοδιωκτική, προεκλογική παράσταση με την έξοδο στις αγορές».
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα δανείστηκε χωρίς να έχει πρώτα αναδιαρθρώσει το χρέος της ώστε να πέσουν τα επιτόκιά της και δανείστηκε ακριβά.
«Οι αγορές δεν εξέφρασαν χθες την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Απλώς κυνήγησαν και πέτυχαν μεγάλα και, κυρίως, εγγυημένα κέρδη», είπε και συμπλήρωσε πως στον προεκλογικό τυχοδιωκτισμό Μέρκελ- Σαμαρά, να επιβαρύνουν ένα ήδη μη βιώσιμο χρέος, ο ελληνικός λαός θα απαντήσει με ωριμότητα, υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια και «θα στείλει τους τυχοδιώκτες σπίτια τους».
Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας έθεσε εκ νέου ζήτημα δημοκρατίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό είπε εμφατικά ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει».
Εν όψει ευρωεκλογών τόνισε ότι «ψηφίζουμε για τη ζωή μας» και υπογγράμμισε, μεταξύ άλλων: «Η ψήφος μας τον Μάη είναι σημαντική. Επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, αλλά όλης της Ευρώπης. Και είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε το νεοφιλελευθερισμό και τη γερμανική Ευρώπη, να κάνουμε την κυρία Μέρκελ μειοψηφία στην Ευρώπη, να την απομονώσουμε πολιτικά, να την νικήσουμε.
Το πετύχαμε στο παρελθόν, με την τότε παντοδύναμη και ακλόνητη Μάργκαρετ Θάτσερ. Μπορούμε να το πετύχουμε σήμερα, για να δώσουμε αμέσως τέλος στη λιτότητα, για να ανακτήσουμε τη δημοκρατία, τις εργασιακές και κοινωνικές εγγυήσεις, για να ανακτήσουμε την Ευρώπη».