Την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των τεσσάρων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναπτύσσοντας τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που προβλέπει την ολοκλήρωση των εργασιών πιστοποίησης και επιχειρησιακής ένταξης των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Ο κ. Αβραμόπουλος, δήλωσε στην παρέμβασή του πως με την τροπολογία «μπαίνει οριστικό τέλος στην περιπέτεια των υποβρυχίων».

«Το ελληνικό Δημόσιο τήρησε αυστηρή στάση απέναντι στην ιδιοκτησία των ναυπηγείων, απαιτώντας την επιστροφή του συνόλου των ποσών που κατέβαλε το Δημόσιο την περίοδο 2010-2011, ύψους 360 εκ. ευρώ, ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.

»Το Δημόσιο θα διεκδικήσει την είσπραξη και του τελευταίου ευρώ απ’ τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων καθώς ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο από τη σύμβαση των υποβρυχίων» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Με το αδιάθετο ποσόν των 75,5 εκ. ευρώ στοχεύουμε στο να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και, εφόσον μας δικαιώσουν τα δικαστήρια για την είσπραξη των ποσών, θα έχουμε μια σημαντική μείωση του τελικού κόστους ναυπήγησης των υποβρυχίων, ακόμα και σε σχέση με το συμβατικό τίμημα».

«Σήμερα μπορούμε με βεβαιότητα να προγραμματίσουμε την ένταξη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, των τεσσάρων υποβρυχίων του στόλου μας, σε άριστη κατάσταση λειτουργίας τους από κάθε άποψη.

Οι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού κατέχουν άριστη εμπειρία και θα ολοκληρώσουν ταχύτατα όλες τις υπολειπόμενες εργασίες και δοκιμές, ώστε τα υποβρύχια να πιστοποιηθούν και να τεθούν άμεσα σε υπηρεσία.

Ήδη έχουμε αναρτήσει για λόγους συμβολικούς την ελληνική σημαία και τα υποβρύχια έχουν επανδρωθεί με τα πληρώματά τους» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» στην τροπολογία, διακρίνοντας κενά στην τεκμηρίωσή της εκ μέρους του κ. Αβραμόπουλου, ενώ οι ΑΝΕΛ δήλωσαν πως την καταψηφίζουν ως «δώρο προς την Μέρκελ που έρχεται αύριο».

Σκληρότερη γλώσσα από τους εκπροσώπους του κόμματός της χρησιμοποίησε σχετικά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.