Σχολιάζοντας την έξοδο της χώρας στις αγορές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε, από το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες, πως «πυροβολούμε τα πόδια μας», δεν προχωρούμε σε διαγραφή χρέους, κι αυτό είναι «πολιτικό έγκλημα».

Επίσης, έκανε λόγο για «κοινωνικό σφαγείο» εξαιτίας του μνημονίου, ενώ έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν όταν πριν από λίγα χρόνια βγήκαμε στις αγορές με χρέος 120% να μας λενε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, τώρα να επιστρέφουμε με χρέος 175% και επιτόκιο σχεδόν το ίδιο.

Όπως είπε, η κίνηση αυτή της «προεκλογικής εξόδου» στις αγορές απαντά πλήρως στον σχεδιασμό της οικονομικής ελίτ της Ευρώπης που θέλει να δείξει ότι οι πολιτικές λιτότητας πέτυχαν.

Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο χωρίς να έχει προοπτική εξόδου από την κρίση και θα παραμείνει εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις του χρέους, καθώς-όπως είπε-μέχρι το 2020 θα χρειαστεί επιπλέον 60 δισ.ευρώ και επιπλέον 22 δισ.ευρώ για επιτόκια.

Υποστήριξε ότι η διαγραφή του χρέους δεν είναι ριζοσπαστική επιλογή, αλλά ανάγκη για τους χρεωμένους λαούς της Ευρώπης.

Μεταξύ των προτάσεών του για το χρέος ο κ.Τσίπρας ανέφερε:

  • αναδιάρθρωση του χρέους, δηλαδή διαγραφή
  • μορατόριουμ πληρωμών
  • ρήτρα ανάπτυξης

Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τη διαγραφή του χρέους, χαρακτηρίζοντας την πρόταση αυτή «βιώσιμη και ρεαλιστική» για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Όπως τόνισε, η παγίδα του χρέους εμποδίζει την Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης και την καταδικάζει στον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Η εμμονή στην πολιτική αυτή δεν ήταν λύση ανάγκης, αλλά στρατηγική ταξική και επιλογή επικίνδυνη όχι μόνο για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά για την προσπάθεια της ίδιας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, υπογράμμισε.

Επιπλέον, κάλεσε για ένα ευρωπαϊκό «new deal» με άμεση χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών, όπως η Υγεία και η Παιδεία, επισημαίνοντας παράλληλα, την ανάγκη «να βγούμε από τον φαύλο κύκλο στον ενάρετο κύκλο».

Τέλος, ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο καταγγελτικό λόγο, αλλά και προτάσεις.

Τσίπρας: Σε λίγο η Μέρκελ θα διαπραγματεύεται με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Η επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα δεν έχει έναν τυπικά θεσμικό χαρακτήρα. Έρχεται να υποστηρίξει τον αντιπρόσωπό της κ. Σαμαρά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε η επίσκεψη αυτή θα της φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένει, επειδή-όπως είπε-νοικοκύρης στη χώρας μας είναι ο ελληνικός λαός.

Για να στηρίξει τη θέση του αυτή ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και προειδοποίησε την Άνγκελα Μέρκελ να προετοιμάζεται γιατί θα έχει «μια κυβέρνηση που θα διαπραγματεύεται πραγματικά».

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει μόνο χρέος εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά υπάρχει και το ανεκπλήρωτο χρέος εκ μέρους της Γερμανίας, δηλαδή το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα το θέσει και για ιστορικούς λόγους» τόνισε με έμφαση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στόχος του προγράμματος λιτότητας ήταν η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Υπενθύμισε ότι βγήκαμε από τις αγορές με χρέος 120% του ΑΕΠ και τώρα επιστρέφουμε με 175% του ΑΕΠ και περίπου ίδιο επιτόκιο. «Η θεραπεία ήταν χειρότερη από την ασθένεια» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά από τη γερμανική τηλεόραση ΖDF ανέφερε ότι στόχος δεν ήταν να βγούμε από την κρίση, αλλά η εφαρμογή των μέτρων, υπενθυμίζοντας ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η ανεργία έχει φτάσει στο 30% και στους νέους στο 60%.

«Αυτό δεν είναι success story» είπε και συμπλήρωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή απέτυχε και το χρέος δεν είναι βιώσιμο.