Σε σχόλια που προδίδουν αμηχανία ή ελλιπή γνώση των συνθηκών και των δεδομένων της διαδικασίας βάσει της οποίας οι κυβερνήσεις προσφεύγουν στους μηχανισμούς δανεισμού κατέφυγε ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, επιχειρώντας να υποβαθμίσει την εξέλιξη της εξόδου της χώρας στις αγορές.

Δια του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, κ. Πάνου Σκουρλέτη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την άποψη, που είχε πρώτος υιοθετήσει ο κ. Αλ. Τσίπρας ότι η έξοδος στις αγορές είναι «στημένη και ακριβή», παραγνωρίζοντας ότι κάθε τέτοια διαδικασία είναι ούτως ή άλλως προσυμφωνημένη, όποια οικονομία και αν δανείζεται.
Σε αντίστοιχο πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι το απόγευμα της Τετάρτης, είπε ότι η έξοδος στις αγορές «θα αυξήσει το δημόσιο χρέος» και αντιπρότεινε «πρώτα να γίνει κούρεμα του χρέους και μετά η Ελλάδα σχεδιασμένα να βγει στις αγορές». Αναφέρθηκε μάλιστα σε «αλμυρό επιτόκιο», ενώ σε ανάρτησή του στο twitter σημείωσε: «δανείζονται με 5%, αντί το ισχύον (σ.σ. της δανειακής σύμβασης!) 1,5%, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος. ΝΔ – ΠαΣοΚ κάνουν την πιο ακριβή εκλογική καμπάνια με δημόσιο χρήμα».
Με κάποια μεγαλύτερη επιφύλαξη στην κριτική του τοποθετήθηκε πάντως ο κ. Γ. Σταθάκης, σημειώνοντας ότι «μόνο πολιτική σκοπιμότητα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, εν όψει των ευρωεκλογών, εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή η έξοδος στις αγορές».