Να κλείσει το κεφάλαιο της «υπόθεσης Μπαλτάκου» και να αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα επιχειρεί η κυβέρνηση με αλλαγή ατζέντας και στροφή στα θέματα της λεγόμενης «καθημερινότητας», ενώ ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςφέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές ευρείας κλίμακας σε κυβέρνηση και κόμμα.
Η εκρηκτική κατάσταση των τελευταίων ημερών που διαμορφώθηκε μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας του πρώην γ.γ. κ.Τ. Μπαλτάκουμε τον χρυσαυγίτη βουλευτήΗλ. Κασιδιάρη, μόνο με ένα ανατρεπτικό πρόγραμμα αλλαγών μπορεί να αντιμετωπισθεί, επιμένουν κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη τα οποία εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα εκπλαγούν πολλοί από τις πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου.
Ήδη, ο Πρωθυπουργός, στη σκιά των δημοσκοπήσεων όπως αυτής της ΚάπαResearchπου έδειξε ότι η ΝΔ πλήρωσε την υπόθεση Μπαλτάκου, ετοιμάζει κινήσεις για να αλλάξει και την ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, όπως με τη χθεσινή του παρουσία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τις ανακοινώσεις που έκανε για το συμψηφισμό οφειλών ΦΠΑ, αλλά και τις διαγραφές προστίμων για ΦΠΑ.
Την ίδια στιγμή ξεκαθαρίζει και το τοπίο για τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος και προετοιμάζεται και η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από τέσσερα χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών κ.Ι. Στουρνάραςεπιμένει σε όλους τους τόνους, ότι δεν υπάρχει λόγω βιασύνης για πολιτικούς λόγους, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την επίσκεψη της Γερμανίδας ΚαγκελαρίουΆνγκελα Μέρκελτην προσεχή Παρασκευή.
Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον επιμένουν ότι η πολιτική ζημιά που προκλήθηκε από τη συνομιλία Μπαλτάκου-Κασιδιάρη είναι διαχειρίσιμη και αυτό θα φανεί και από τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν λίαν συντόμως και ειδικά στην πολιτική ατζέντα που θα διαμορφωθεί.
Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων και ιδίως όσα έγιναν μετά την αποκάλυψη της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη ανοίγουν έναν ακόμη κύκλο στην πολιτική αντιπαράθεση και μας υπόσχονται συνέχεια με ενδιαφέρον.
Η κλιμακούμενη κρίση έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου παραμένει ο φόβος για νέο βίντεο και άλλες αποκαλύψεις που μπορεί να πλήξουν την κυβέρνηση. Ακόμη και βουλευτές που διατηρούσαν παραδοσιακά στενές σχέσεις με τον Πρωθυπουργό είναι εξαγριωμένοι με όσα συμβαίνουν και ζητούν πρωτοβουλίες για να μη χαθεί οριστικώς η ελπίδα στον κόσμο της ΝΔ.
Το μείζον για μια σειρά από βουλευτές της ΝΔ και κορυφαίους υπουργούς είναι να καταφέρει ο Πρωθυπουργός να συσπειρώσει το κόμμα και να αφοπλίσει τους πολιτικούς αντιπάλους της δικομματικής κυβέρνησης. Το αν θα τα καταφέρει μένει να αποδειχθεί στην πορεία του χρόνου.
Ο Πρωθυπουργός όμως φαίνεται ότι εξετάζει σενάρια αναδιάρθρωσης τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές που αποτελεί ένα κρίσιμο σταθμό, όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες.
Το βασικό στην παρούσα φάση, είναι να ξεπεράσει η κυβέρνηση το σκόπελο Μπαλτάκου και ο Πρωθυπουργός επιμένει ότι το κλίμα είναι αντιστρέψιμο και από το επιτελείο του προκρίνουν τις θετικές ειδήσεις, που έρχονται όπως λένε, δηλ. την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τηEurostatκαι στη συνέχεια τη διανομή του, κ.α.