Σε σταυροδρόμι δύσκολων αποφάσεων που αφορούν την ιδεολογική μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, ο οποίος σκοπεύει να επιδείξει το επόμενο διάστημα ένα πιο φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ.
Στη σκιά των πρόσφατων αποκαλύψεων για τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκο, ο κ. Αντ. Σαμαράς πρέπει να αποφασίσει ποιον δρόμο θα διαλέξει, εν όψει και της δύσκολης και κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές τον προσεχή Μάιο: να στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς το Κέντρο ή να το διατηρήσει στα δεξιά;
Η έξοδος του κ. Μπαλτάκου από την κυβέρνηση και η απόφαση του κ. Φ. Κρανιδιώτη να μην είναι στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα. Παράλληλα, αναδεικνύει μια μεγάλη συζήτηση που διεξάγεται στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης για το αν το κόμμα πρέπει να μετεξελιχθεί και κατ’ επέκταση εάν πρέπει να μετατοπιστεί προς το κέντρο του πολιτικού χάρτη.
Πριν από τη βόμβα που έσκασε με την υπόθεση Μπαλτάκου, η γενική αίσθηση ήταν ότι ο Πρωθυπουργός θα όριζε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη της χώρας. Πλέον, εκ των πραγμάτων έρχεται με αρκετά βίαιο τρόπο στο προσκήνιο η συζήτηση για το πότε θα «πάρει σάρκα και οστά» η μετεξέλιξη της ΝΔ.
Η αλλαγή της φυσιογνωμίας της ΝΔ δεν τίθεται υπό αίρεση από σειρά κορυφαίων φιλελεύθερων και κεντροδεξιών «γαλάζιων» στελεχών που εκτιμούν ότι έφθασε η ώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο κ. Σαμαράς, να επικρατήσει το κεντρώο προφίλ.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος έχει ταχθεί έγκαιρα υπέρ της στροφής προς το Κέντρο και έχει ξεκαθαρίσει ότι με δεξιά ατζέντα δεν κερδίζονται στην Ελλάδα οι πολιτικές μάχες.
Υπέρ της στροφής προς το Κέντρο είχε ταχθεί εδώ και καιρό και η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το είχε επισημάνει έγκαιρα, σε μια εποχή που θεωρείτο «αιρετικός» όποιος είχε διαφορετική άποψη από την επικρατούσα στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου.
«Πρέπει να γίνει στροφή προς το Κέντρο» επιμένει, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που μπορεί και πρέπει απόλυτα να εκφράσει τον σύγχρονο Ευρωπαίο και δημοκρατικό Ελληνα, ο οποίος διεκδικείται και από άλλους χώρους, όπως π.χ. η Ελιά και το Ποτάμι.
Για πολλά στελέχη της ΝΔ, η απόσυρση της υποψηφιότητάς του κ. Κρανιδιώτη αποτελεί ένα θετικό σημάδι και ετοιμάζονται να δώσουν εσωτερική ιδεολογική μάχη για να στρίψει το τιμόνι προς το Κέντρο…
Το βασικό ζήτημα είναι τι θα αποφασίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αν το σχέδιο για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συναγερμού» για μια «Νέα Ελλάδα» θα επισπευσθεί πριν από τις ευρωεκλογές, και εάν θα δώσει την αίσθηση στην κοινωνία ότι η ΝΔ μεταμορφώνεται επί της ουσίας σε ένα αμιγώς κεντροδεξιό κόμμα με κεντρώα, φιλελεύθερα και μεταρρυθμιστικά στοιχεία.
Εάν υπάρξει η στροφή προς το κέντρο θα φανεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και κυρίως, σε πρώτο στάδιο, με τη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου και τα πρόσωπα που θα δώσουν τη μάχη για τη ΝΔ και σε δεύτερο στάδιο, με τον ανασχηματισμό που θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές και στον οποίο θα αξιοποιηθούν περισσότερα πρόσωπα από την κεντροαριστερά αλλά και μετριοπαθή στελέχη από τη ΝΔ.
Το άλλο στοιχείο που θα ενισχύσει την άποψη ότι η ΝΔ μετακινήθηκε προς το κέντρο, θα είναι και η ενεργοποίηση βουλευτών και στελεχών με κεντρογενές και φιλελεύθερο προφίλ και υποχώρηση των προσώπων με πιο σκληρές δεξιές θέσεις που έχουν επιλέξει διχαστικό δημόσιο λόγο.
Μια στροφή προς το κέντρο, εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά και την επιχείρηση του κ. Σαμαρά για ανασύνταξη της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης και ενδέχεται να ενισχύσει και δημοσκοπικά τη ΝΔ.
Παράλληλα θα απαντάει με πειστικό τρόπο στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχουν «ακροδεξιοί θύλακες» στη ΝΔ και θα εξουδετερώσει τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επικράτησης ακροδεξιών στοιχείων στην κορυφή της πυραμίδας της ΝΔ.

HeliosPlus