Μηνύματα υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας και της ανάγκης να συνεχιστεί η πολιτική της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της χώρας έστειλε μέσω της διακαναλικής συνέντευξης του ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Επίσης επιχείρησε να αφήσει πίσω του τις αναταράξεις στο ΠαΣοΚ που προκάλεσαν οι πρόσφατες παρεμβάσεις του κ. Γ. Παπανδρέου, διατηρώντας χαμηλούς τόνους στις απαντήσεις του για τον πρώην πρωθυπουργό. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, δήλωσε επίσης ότι η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη θα συνεχίσει και μετά τις ευρωεκλογές καθώς αποτελεί όχημα όπως είπε για την ενότητα της παράταξης.
Ο κ. Βενιζέλος, σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα κανάλια, τους περισσότερους ραδιοφωνικούς σταθμούς και από πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, μίλησε πολύ αυστηρά για τον κ. Τ. Μπαλτάκο, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό, ακραίο και απαράδεκτο» το γεγονός ότι υπήρξε κυβερνητικό στέλεχος σε υψηλή θέση που φέρθηκε όπως φέρθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης. Και χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή «εγκληματική οργάνωση εν λειτουργία και εν δράση». Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει εγκαίρως και ότι ο κ. Μπαλτάκος δεν είχε τη δυνατότητα ούτε να μπλοκάρει νομοσχέδια ούτε να επηρεάσει το νομοθετικό έργο, επειδή τις πολιτικές αποφάσεις τις λαμβάνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.
Ωστόσο έκανε την επιλογή να αφήσει εκτός κριτικής τον κ. Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός «τοποθετήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε προχθές με τους AHEPANs πολύ καθαρά για κάθε στέλεχος.
Θεώρησε απαράδεκτη και αδιανόητη τη συμπεριφορά αυτή, άρα ανέλαβε και την ευθύνη παρακολούθησης όλων των στελεχών και πολιτικής οριοθέτησης όλων των στελεχών».
Πρόσθεσε ότι είναι αδιανόητο να υπάρχει εντός της κυβέρνησης οποιοσδήποτε ακροδεξιός θύλακας. «Όποιος εμφανιστεί να διαφωνεί με αυτό ή να το υπονομεύει, θα βγει αμέσως έξω, σε οποιοδήποτε επίπεδο και να είναι, αλλιώς δεν υπάρχει κυβέρνηση. Αυτό το έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Σαμαρά πεντακάθαρα. Πεντακάθαρα, δεν υπάρχει κανένας δισταγμός και καμία αμφιβολία γι΄ αυτό», είπε.
«Εχουμε μια προγραμματική συμφωνία την οποία πρέπει να τιμήσουμε και την τιμάμε. Από εκεί και πέρα ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του», συμπλήρωσε.
Σε ότι αφορά τη συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή του κ. Φ. Κρανιδιώτη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, απάντησε ότι το ΠαΣοΚ δεν κάνει ιδεολογικό έλεγχο της Νέας Δημοκρατίας, «εμείς κάνουμε έλεγχο της προγραμματικής συμφωνίας και της φυσιογνωμίας της Κυβέρνησης. Με τη Νέα Δημοκρατία είμαστε ιστορικοί αντίπαλοι και έχουμε διαφοροποίηση, έχουμε δύο διαφορετικές πολιτικές ταυτότητες, δεν κάνουμε εμείς έλεγχο φρονημάτων της Νέας Δημοκρατίας, εμείς κάνουμε έλεγχο καλής συνεργασίας στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας και αναδεικνύουμε τις διαφορές μας, μάλιστα προεκλογικά κατά μείζονα λόγο», υπογράμμισε.
Εντύπωση προκάλεσαν οι ήπιες απαντήσεις που έδωσε για τον κ. Γ. Παπανδρέου έπειτα από τη μεγάλη αναστάτωση που προκάλεσαν οι παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού στο ΠαΣοΚ και τον άγριο καυγά τους στη Βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου. «Είπα «έχει άρρηκτους δεσμούς και εκκρεμότητες» οι οποίες είναι προφανώς πολιτικές. Ο κ. Παπανδρέου ήταν Πρωθυπουργός τη στιγμή που μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, αφού ήταν μια απόφασή μας ιστορικού χαρακτήρα, ο πρώτος που έχει ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, να βγούμε από το μνημόνιο και την κρίση, να καταλάβουν οι Έλληνες ότι υπάρχει αποτέλεσμα και υπάρχει αλλαγή, είναι ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ συνολικά βεβαίως. Αυτή είναι η μεγάλη μας εκκρεμότητα με τη χώρα, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια».
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από την στάση των κ.κ. Παπανδρέου και Απ. Κακλαμάνη. «Δεν αιφνιδιάζομαι από τίποτε, πλέον. Μετά τα όσα έχω ζήσει! Αλλά το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό Κόμμα, δεν έχω επιβάλλει προσωπικά ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καμία απόφαση και καμία συμπεριφορά στους βουλευτές, πάντα λειτουργεί συλλογικά με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατικότητα η Κοινοβουλευτική Ομάδα», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κ.Ο. πήρε συλλογικά μια απόφαση και ότι ο ίδιος τιμά τη στάση τους επειδή ενήργησαν με μόνο στόχο και μόνο κριτήριο την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Ακόμα εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα κυβερνητικής σταθερότητας, «δε θεωρώ ότι ο κ. Παπανδρέου θέτει ζήτημα πλειοψηφίας ή σταθερότητας. Νομίζω ότι έχει εκφραστεί επ΄ αυτού και σίγουρα έχει πλήρη συνείδηση των ιστορικών αναγκών της χώρας, αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς», είπε.

Σε ότι αφορά τα σενάρια αμφισβήτησης του έπειτα από τις ευρωεκλογές, τα χαρακτήρισε «τελείως αστεία» και «κατώτερα των περιστάσεων και της σοβαρότητας της περιόδου που ζούμε, λες και ήθελα ποτέ να γίνω πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπό τέτοιες συνθήκες, ή να γίνω Υπουργός Οικονομικών, ή να τρέχω να λύνω προβλήματα εθνικού επιπέδου, ιστορικών εκκρεμοτήτων δεκαετιών και να σηκώνουμε όλο αυτό το βάρος». Το ίδιο βάρος σηκώνουν και οι βουλευτές και οι υπουργοί του ΠαΣοΚ, είπε, και τους κατονόμασε έναν προς έναν.
Μάλιστα μιλώντας για τον δικό του ρόλο, είπε ότι δεν ορίζεται μόνο ως πρόεδρος του ΠαΣοΚ. «Αυτές», πρόσθεσε , «είναι συζητήσεις άλλωνεποχών, όταν δένανε τα σκυλιά με τα λουκάνικα κι ήταν όλοι στα πρόθυρα της κατάληψης της εξουσίας, ράβανε τα κοστούμια τους τα υπουργικά, τους έφτιαχνε το κόμμα και η παράταξη από το πουθενά. Δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία, προέρχομαι από την κοινωνία, από τον κόσμο της εργασίας και της διανόησης και έχω άλλη διαδρομή και άλλο ρόλο, τα κριτήριά μου είναι εθνικά, είναι παραταξιακά ευρύτερα.
Τώρα θα μου πείτε επικοινωνείτε με την ιστορία και όχι με το λαό; Με το λαό επικοινωνούμε και προσπαθούμε να πείσουμε τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι γράφουμε ιστορία, ας τη γράψουμε σωστά όλοι μαζί, ενωμένοι, με μία εθνική ενότητα που είναι απολύτως αναγκαία για να ολοκληρώσουμε αυτό το τεράστιο έργο», σημείωσε. .
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την πρόσκληση για συνεργασία στη ΔΗΜΑΡ, μολονότι σε ερώτηση για το αν κάποιαστελέχη αποχωρούν από το κόμμα εξαιτίαςμιας νοοτροπίας οπορτουνισμού ή δεν έχουν την ευφυΐα να αντιληφθούν την προσφορά του, απάντησε : «Ή συνδυασμός των δύο παραπάνω, το οποίο είναι κι αυτό μια θεμιτή ερώτηση. Γιατί ξέρετε ο τυχοδιωκτισμός από ένα σημείο και μετά υπονομεύει και την ευφυΐα σου. Δεν υπάρχει πιο προοδευτικό αγαθό από την αξιοπρέπεια, αυτό που σε καθιστά πραγματικά προοδευτικό είναι το βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, κοινωνικής, πολιτικής, θεσμικής αξιοπρέπειας».


«Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε από τα αποδυτήρια»

Επιτέθηκε όμως στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο χαρακτήρισε όχημα διαμαρτυρίας χωρίς τις ρίζες μιας μεγάλης παράταξης, είπε ότι η στρατηγική εφόδου στην εξουσία απέτυχε από τα αποδυτήρια και διερωτήθηκε ποια είναι η άλλη πολιτική, η μη καταστροφική την οποία υποστηρίζουν και ποια είναι η εναλλακτική κυβέρνηση συνεργασίας, το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ;Σημείωσε ότι η προστασία της Δημοκρατίας είναι ζήτημα και των ίδιων των πολιτών, αλλά πρόσθεσε δεν σκεφτόμαστε τις βασικές αξίες «δεν μας αφήνουν όμως οι επιθέσεις της αντιπολίτευσης, η μιζέρια, η αδικία, η εχθρότητα η οποία φτάνει στα όρια του συμβολικού εμφυλίου πολέμου. Όταν συνεχώς σου κουνάνε ένα δάχτυλο απειλητικό, εισαγγελικά «εάν κάνετε αυτό, θα πάτε φυλακή, αν κάνετε το άλλο θα πάτε φυλακή». «Όχι, αν ιδιωτικοποιήσετε το οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, τη ΔΕΠΑ θα πάτε φυλακή». «Εάν παραχωρήσετε το Ελληνικό θα πάτε φυλακή». Τώρα το νέο είναι «αν ανακεφαλαιοποιήσετε τις Τράπεζες θα πάτε φυλακή», είπε.

Προέβλεψε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα στις ευρωεκλογές θα το έχει η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή καταρρέει η στρατηγική της εφόδου και η επομένη μέρα των ευρωεκλογών θα είναι πάρα πολύ δύσκολη για την αντιπολίτευση, θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κανένα μεγάλο δήμο, χωρίς καμία Περιφέρεια και με μια οριοθετημένη δύναμη στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ερωτηθείς για το «Ποτάμι», είπε ότι αυτό που βλέπει εκείνος είναι η εύκολη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από το δήθεν νέο στο απολύτως παλιό, με τόσο εύκολο τρόπο, επειδή κάποιος σήκωσε το χέρι και είπε, όπως έχει δικαίωμα ως πολίτης και κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα αυτό «είμαι κι εγώ εδώ» και ξαφνικά έγινε αυτή η μετατόπιση. Αυτό δείχνει τη ρευστότητα, την αγωνία, την αβεβαιότητα, την ασάφεια, την κρίση νομιμοποίησης και αντιπροσωπευτικότητας. «Από εκεί και πέρα με ρωτάτε για το πώς κρίνω μια πολιτική στάση. Δεν έχω δει κάποια πολιτική στάση. Επικοινωνιακά θα κρίνετε εσείς. Πολιτική στάση δεν έχω δει», σημείωσε.