Λίγο μετά τις εκλογές του 2012, στον πρώτο όροφο της Βουλής, ο πανίσχυρος τότε γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος συνάντησε τυχαία στον διάδρομο τον Ηλία Κασιδιάρη. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, σε… στάση προσοχής χαιρέτησε σχεδόν στρατιωτικά τον Μπαλτάκο λέγοντας: «Κύριε γενικέ, σας συγχαίρω. Το βιβλίο σας «Το τέλος του Εφιάλτη» είναι από τα σημαντικότερα αναγνώσματα όλων των εθνικιστών». Ο σεβασμός των χρυσαυγιτών στο πρόσωπο του Μπαλτάκου ήταν δεδομένος για τους μυημένους.
Οι απόψεις του λάκωνα πολιτικού ήταν σκληρές δεξιές και το γνώριζαν πολλοί στη ΝΔ, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος τον επέλεξε για στενό συνεργάτη του. Ουδείς αμφισβητούσε την ιδεολογική ταυτότητα του Μπαλτάκου, ο οποίος πριν από λίγο καιρό ταρακούνησε τη ΝΔ με τη δημόσια δήλωσή του ότι «είναι αντικομμουνιστής». Η φράση ενόχλησε αρκετούς εντός της ΝΔ, αλλά ελάχιστοι διαφοροποιήθηκαν και δήλωσαν την αντίθεσή τους.
«Ελυνε και έδενε»


Η ισχυρή θέση του Μπαλτάκου απέτρεπε πολλούς από το να αντιδράσουν και να θέσουν θέμα. Εξάλλου, ποιος θα δυσαρεστούσε τον Μπαλτάκο ο οποίος «έλυνε και έδενε» στο Κοινοβούλιο; Είναι δεδομένο, όσο και αν πέφτουν διάφοροι σήμερα από τα… σύννεφα, ότι πολύ μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ συνωστιζόταν στο «στρατηγείο» του Μπαλτάκου στον πρώτο όροφο της Βουλής, το οποίο γειτνίαζε με τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αρχική «παγωμάρα», έβγαλαν «κόκκινη κάρτα» στον Μπαλτάκο τονίζοντας ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό και ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες είχε αυτονομηθεί και πως «έπαιζε προσωπικά περίεργα παιχνίδια». Ο ίδιος είχε κατά καιρούς «δεκάδες» συναντήσεις, όπως παραδέχθηκε, με βουλευτές της Χρυσής Αυγής και άρα έχουν συζητηθεί πολλά και διάφορα.
Το μείζον ζήτημα είναι τι έχει συζητήσει και σε τι βάθος ο Μπαλτάκος, για τον οποίο από το πρωθυπουργικό επιτελείο τονίζουν ότι «ο ρόλος του ήταν καθαρά τεχνικός» και σε καμία περίπτωση πολιτικός, αν και υπάρχει η αντίθετη άποψη από την αντιπολίτευση αλλά και κατ’ ιδίαν από στελέχη της ΝΔ.

«Πρόδωσε τον Πρωθυπουργό»
λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και υπογραμμίζουν ότι ο Μπαλτάκος εδώ και πάρα πολλούς μήνες είχε χαράξει προσωπική πορεία, αν και για την αντιπολίτευση δεν γίνεται πιστευτός αυτός ο ισχυρισμός. Μάλιστα, στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου τονίζουν ότι ο Μπαλτάκος δεν συμμετείχε σε πολιτικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου παρά μόνο σε δύο από το περασμένο καλοκαίρι, η μία εκ των οποίων αφορούσε το λουκέτο στην ΕΡΤ.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ, μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και την ξεκάθαρη απόφαση του κ. Σαμαρά να παταχθεί η Χρυσή Αυγή, ο κ. Τ. Μπαλτάκος βρέθηκε στη «γωνία» και από τότε άρχισε να αυτονομείται και να αναλαμβάνει προσωπικές πρωτοβουλίες.
Ο Μπαλτάκος ποτέ δεν αρνήθηκε τις συντηρητικές απόψεις του, ενώ μέχρι στιγμής –και φαίνεται ότι θα το πράξει ως το τέλος, λόγω και του μανιάτικου κώδικα αξιών που έχει –δεν έχει μιλήσει αρνητικά δημοσίως για τον Πρωθυπουργό.
Ανθρωπος «ειδικών αποστολών»


Ο 60χρονος Μπαλτάκος με τη λαϊκή καταγωγή, σε αντίθεση με τον στενό του φίλο κ. Σαμαρά, για τον οποίο είπε ότι είναι «μεγαλοαστός», μεγάλωσε στους Αμπελοκήπους, όπου ο μανιάτης πατέρας του είχε καφενείο. Από πολύ μικρή ηλικία εργάστηκε πολύ σκληρά και μετά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή Αθηνών και σε όλα τα πόστα που κατείχε ο «Τάκης για τους φίλους του» ήταν άνθρωπος κατά καιρούς «ειδικών αποστολών».
Ως ειδική αποστολή εξέλαβε και τις επαφές με τη Χρυσή Αυγή. Ο Μπαλτάκος με το υπερσυντηρητικό DNA πιστεύει ότι τα όσα έκανε –και το λέει παντού –έγιναν με γνώμονα να προσφέρει υπηρεσίες στην παράταξή του και στη χώρα. Για άλλους όμως πιο μετριοπαθείς και φιλελεύθερους στη ΝΔ ήταν μια «κινητή βόμβα» που άργησε απλά να εκραγεί…
Ο ίδιος εντάσσει τα όσα έκανε στο πλαίσιο μιας… υπέρτατης εθνικής αποστολής! «Είχα τις επαφές γιατί δεν μπορούσα να αφήσω μισό εκατομμύριο Ελληνες εγκλωβισμένους στη Χρυσή Αυγή. Αναζητούσα λοιπόν κάθε τρόπο για να τους απεγκλωβίσω με προσπάθεια εκ των έσω της Χρυσής Αυγής» είπε σε συνομιλητές του.
Επιμένει ότι βοήθησε με τη στάση του και τον Πρωθυπουργό, για τον οποίο έχει πει ότι «κυβερνά με επιτυχία στην πιο δύσκολη κρίση μετά το 1821». Ο Μπαλτάκος δεν έκανε συχνές εμφανίσεις στα ΜΜΕ αλλά μόνο όταν έκρινε ότι ο ίδιος βαλλόταν και έπρεπε να δώσει εξηγήσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων.
Πάντα έδειχνε, τουλάχιστον δημόσια, την αφοσίωσή του στον Πρωθυπουργό. Μάλιστα προ ημερών στη συνέντευξη που έδωσε είπε τη χαρακτηριστική φράση που προκάλεσε αίσθηση: «Ο Πρωθυπουργός για μένα είναι ο Αντώνης εδώ και 35 χρόνια, δεν είμαστε πολιτικοί, είμαστε δαυλοί αναμμένοι στον βωμό της πατρίδας μας…».

Ο βίος και η πολιτεία του κ. Μπαλτάκου
Υπέρμαχος του «Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»
ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ τον κατηγορούν ότι αυτός «μπλόκαρε» τον περασμένο Μάιο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
Ο κ. Μπαλτάκος γνώρισε τον κ. Σαμαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο Πρωθυπουργός ήταν τότε νεαρός βουλευτής και διαπιστώθηκε ότι σε πολλά θέματα συμφωνούσαν. Η σχέση αυτή σφυρηλατήθηκε πιο έντονα το 1992, όταν ο κ. Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών τον είχε στο υπουργείο και στην ΟΚΕ. Η αποχώρηση του κ. Σαμαρά από τη ΝΔ τον βρήκε σύμφωνο ιδεολογικά και τον ακολούθησε στην Πολιτική Ανοιξη. Η ιδεολογική καθαρότητα πάνω απ’ όλα… Ποτέ όμως δεν είχε βγει στο ξέφωτο. Απλά επανήλθε στην πολιτική, έχοντας παράλληλα και το δικηγορικό γραφείο του, όταν ο κ. Σαμαράς έγινε πρόεδρος της ΝΔ στις 29 Νοεμβρίου 2009.
Η πρώτη απόφαση του Πρωθυπουργού όταν κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές και πήρε τα κλειδιά της Ρηγίλλης ήταν να τοποθετήσει τον κ. Μπαλτάκο στη θέση του διευθυντή του Νομικού Γραφείου του προέδρου της ΝΔ.
Τα χρόνια της αντιπολίτευσης συμμετείχε ενεργά στις συσκέψεις, ενώ όταν ο κ. Σαμαράς ορκίστηκε πρωθυπουργός τον επέλεξε για τη νευραλγική θέση του ΓΓ της κυβέρνησης. Το γραφείο του ήταν στη Βουλή, αλλά υπήρχε «ανοικτή γραμμή» με το τριψήφιο τηλέφωνο.
«Το παλαιό πρόβλημα»

Πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο του ΠαΣοΚ που τον κατηγορούσε για υπερσυντηρητικές θέσεις, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος έλεγε πως «ο Μπαλτάκος είναι παλαιό πρόβλημα», το οποίο, όμως, όπως φάνηκε, επί δύο χρόνια δεν το έθεσε με ένταση η Χαρ. Τρικούπη παρά μόνο εσχάτως.
Ο Μπαλτάκος, όπως τον κατηγορούν δημόσια ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ήταν αυτός που «μπλόκαρε» τον περασμένο Μάιο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ είχε και κεντρικό ρόλο στα εκλογικά σενάρια που φούντωσαν με την πολιτική κρίση που προέκυψε με το λουκέτο της ΕΡΤ. Τότε, τον Ιούνιο του 2013, ήταν που φέρεται ότι είπε, σύμφωνα και με τις καταγγελίες ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, ότι η ΝΔ θα μπορούσε, αν και απευκταίο, να συνεργαστεί με τη Χρυσή Αυγή.
Στα δύο χρόνια της παρουσίας του στη ΓΓ της κυβέρνησης ήρθε σε ρήξη με αρκετούς, ενώ είχε διαφορετικές απόψεις π.χ. με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, τους κ.κ. Χ. Αθανασίου και Ν. Δένδια. Τον Δεκέμβριο του 2012 η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, έπειτα από συνάντηση του προεδρείου της με τον Τ. Μπαλτάκο, τον κατήγγειλε για «απαξιωτική και περιφρονητική» αντιμετώπιση.
Υποστήριζε ότι η Δεξιά μπορεί να πάρει τη ρεβάνς από την Αριστερά που ηγεμόνευσε ιδεολογικά σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης και έλεγε ότι, όταν η Ακροδεξιά συμμετέχει σε κυβερνήσεις, «αστικοποιείται» και χάνει τη ριζοσπαστικότητά της. Πριν από πολλούς μήνες είχε εισηγηθεί τη διάταξη στον Μεταναστευτικό Κώδικα για τις απελάσεις μεταναστών όταν αποδεικνύεται ότι καταγγέλλουν ψευδώς ρατσιστική βία από τα Σώματα Ασφαλείας, προκαλώντας την οργή του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μουίζνιεκς.
Οι πυλώνες της πατρίδας

Υπέρμαχος της θεωρίας των δύο άκρων, με υπερσυντηρητικές απόψεις, ο Μπαλτάκος θεωρεί ότι η Εκκλησία (η Ορθοδοξία) και οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν πυλώνες της πατρίδας. Ο Μπαλτάκος, ο οποίος δήλωσε ότι «γεννήθηκε και θα πεθάνει αντικομμουνιστής», είναι υπέρμαχος του τριπτύχου «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», ενώ λένε ότι έχει εμμονή με τις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικά με τη Σχολή Ευελπίδων και τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.
Πολλοί θυμούνται ότι τον Δεκέμβριο του 2012 μίλησε στη Σχολή Ευελπίδων για τη «Σπαρτιάτικη Στρατιωτική Αγωγή» και την περίφημη κρυπτεία, ενώ ο ίδιος έχει υπηρετήσει τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Προ μηνών παρέστη σε στρατιωτικές ασκήσεις, όπου επίσης ήταν παρόντες οι αρχηγοί των τριών σωμάτων, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας.
Το πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον γιο του στη Βουλή επανέφερε στο προσκήνιο και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τον τρόπο πρόσληψης του υιού του, αποφοίτου του Πολιτικού της Νομικής και κατόχου μεταπτυχιακού στις ΗΠΑ, στο Λιμενικό Σώμα.
Σχέσεις με το Αγιον Ορος

Οι επικριτές του λένε επίσης ότι παρενέβη πριν από δύο έτη στην υπόθεση του αρχηγού της Σχολής Ευελπίδων που είχε τιμωρηθεί επειδή πίεσε, όπως τονίζουν, να ακουστεί ο ύμνος της χούντας στον εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Και επειδή «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται», ξαφνικά οι νεοδημοκράτες βουλευτές που τον εκθείαζαν άρχισαν να λένε ότι και η σύζυγός του διορίστηκε στη Βουλή.
Ιδιαίτερες σχέσεις διατηρεί με το Αγιον Ορος, το οποίο και επισκέφθηκε πριν από λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός, κατόπιν εισήγησής του. «Το Αγιον Ορος είναι η ψυχή μας» είπε εμφανώς ικανοποιημένος, διότι έπειτα από τέσσερα χρόνια ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος επισκέφθηκε την Αθωνική Πολιτεία, στην οποία πηγαίνει συχνά, με κύριο σταθμό τη Μονή Ξενοφώντος.
Επίσης, σε εκδήλωση για τη Μονή Βατοπαιδίου, παρουσία του υπουργού Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδη που χειροκροτούσε, έπλεξε το εγκώμιο του ηγουμένου Εφραίμ λέγοντας ότι «η Μονή είναι αθώα και κανείς δεν μπορεί να της προσάψει τίποτα επί 1.000 χρόνια».
Η κρυπτεία και η γοητεία της

Ο Τάκης Μπαλτάκος είχε και συγγραφικές ανησυχίες με χαρακτηριστικά τα βιβλία του «Το τέλος του Εφιάλτη» και «Ερμοκοπίδες». Ειδικά το πρώτο πήγε πάρα πολύ καλά κυκλοφοριακά, ενώ συζητήθηκε έντονα κατά καιρούς. Και στα δύο βιβλία κεντρική θέση έχει η κρυπτεία, την οποία ο συγγραφέας περιγράφει ως τη «μυστική υπηρεσία του σπαρτιατικού στρατού» η οποία έχει γοητεύσει τη Χρυσή Αυγή.

ΣΤOΧΟΣ Η ΕΔΡΑIΩΣΗ
Δικηγόρος με διασυνδέσεις
Η μη εμπλοκή του κ. Μπαλτάκου με την ενεργό πολιτική επί πολλά χρόνια ήταν συνειδητή απόφαση. Πρώτος στόχος ήταν η εδραίωσή του στη δικηγορία, η οποία τον οδήγησε να έχει υψηλές διασυνδέσεις με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες του τόπου.
Παρά το γεγονός ότι είχε αγάπη για τον αθλητισμό και διετέλεσε νομικός σύμβουλος της ΕΠΑΕ και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, η πορεία του στη δικηγορία περνά κυρίως μέσα από το εταιρικό δίκαιο και την επεξεργασία σημαντικών συμβάσεων, ενώ έχει χειριστεί και ποινικές υποθέσεις.
Μάλιστα έχει αναλάβει και υποθέσεις του ισχυρού επιχειρηματία Θ. Αγγελόπουλου, με τον οποίο διατηρεί, όπως και με τη σύζυγό του Γιάννα Αγγελοπούλου, άριστη σχέση. Επί πολλά χρόνια είχε εταιρική σχέση με διακεκριμένους δικηγόρους –ένας εξ αυτών ο γνωστός ποινικολόγος Μιχ. Δημητρακόπουλος –των Αθηνών, ενώ το γραφείο του ήταν κοντά στον Αρειο Πάγο.


30 ΧΡOΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚH ΦΙΛIΑ
Ο σύνδεσμος με τον Καραμανλή

«Ηταν ο σύνδεσμός μας με το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν το κρύβουμε»
λένε στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Ο Μπαλτάκος διατηρούσε περίπου 30 χρόνια πολιτική φιλία με τον κ. Καραμανλή, ενώ είχε άριστες σχέσεις και με τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Ι. Αγγέλου. «Οταν έπρεπε να μεταφερθεί ένα μήνυμα από το Μαξίμου στον Καραμανλή, αυτό το έκανε ο Τάκης» τονίζουν με έμφαση. Εξάλλου, οι δεσμοί με τον κ. Καραμανλή αρχίζουν το 1985, όταν και οι δύο εργάζονταν ως νομικοί στο δικηγορικό γραφείο του Τρύφωνα Κουταλίδη, ίσως το μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο και χειριζόταν τις υποθέσεις του Αριστοτέλη Ωνάση. Ο κ. Καραμανλής μόλις είχε έρθει από τη Βοστώνη και ξεκινούσε την πρακτική του άσκηση, ενώ ο κ. Μπαλτάκος ήταν ήδη στο «κουρμπέτι» καιρό. Κοινό τους σημείο, η μεγάλη αγάπη για τον Παναθηναϊκό. Εξάλλου, δεν μπορούσε να γίνει και διαφορετικά, διότι ο κ. Μπαλτάκος «μεγάλωσε» στο γήπεδο της Λεωφ. Αλεξάνδρας με ινδάλματά του τους Μίμη Δομάζο και Αντώνη Αντωνιάδη. Επί τέσσερα χρόνια είχαν καθημερινή επαφή και συνεργασία και η στενή σχέση διεκόπη το 1989, όταν ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να πολιτευθεί για πρώτη φορά στην Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ ο κ. Μπαλτάκος μετακινήθηκε στο δικηγορικό γραφείο του κ. Αλ. Λυκουρέζου, όπου έμεινε ως το 1993.
Ποδοσφαιρόφιλος και Παναθηναϊκός

Μόλις φεύγει από το δικηγορικό γραφείο του κ. Λυκουρέζου εγκαθίσταται ως νομικός σύμβουλος στην ΕΠΑΕ, όπου μένει επί οκτώ έτη, από το 1990 ως το 1998, με πρόεδρο τον Γιώργο Δέδε. Στο ενδιάμεσο διατηρεί άριστη σχέση με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός και για το διάστημα 1992-1997 είναι νομικός σύμβουλος των αδελφών Παύλου και Θανάση Γιαννακόπουλου. Πολλοί θυμούνται τις μεγάλες συγκρούσεις του με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ Ολυμπιακός Γ. Σαλονίκη αλλά και με τον Ι. Ιωαννίδη –σημερινό φίλο του –που τότε ήταν προπονητής της πειραϊκής ομάδας.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ