Αυξάνεται η πίεση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ εξαιτίας της υπόθεσης Μπαλτάκου. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, αμέσως μόλις επέστρεψε από τις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ συγκάλεσε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του ενόψει και της συνάντησης του με τον κ. Αντ. Σαμαρά το πρωί της Παρασκευής.

Η συνάντηση στο Μαξίμου ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30. Εξερχόμενος ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Μαζί με τον πρωθυπουργό εγγυόμαστε την προγραμματική συμφωνία». Παρών στην συνάντηση ήταν και ο υπουργός κ. Ιωάννης Στουρνάρας.

Η εντολή του προέδρου του ΠαΣοΚ είναι ότι τα στελέχη του κόμματος θα πρέπει με καθαρό και επιθετικό τρόπο να προωθήσουν την ατζέντα της δημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης. Μάλιστα, το ΠαΣοΚ διαμηνύει ότι επιθυμεί διακαώς να γίνει προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για όλα τα θέματα που αφορούν την εμπλοκή κυβερνητικών παραγόντων με τη Χρυσή Αυγή.

Ωστόσο η κατάσταση είναι περίπλοκη. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταστεί η ΝΔ όμηρος νέων αποκαλύψεων αν όσα διαδίδουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής για την ύπαρξη και άλλων μαγνητοσκοπημένων συνομιλιών είναι αληθή. Επιπλέον πρώην υπουργοί όπως η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ι. Ραγκούσης θέτουν δημοσίως θέμα Σαμαρά, όπως κάνουν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους και άλλα στελέχη του ΠαΣοΚ.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο σύνθετα καθώς ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος ζήτησε να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός στη Βουλή ενώ ο κ. Ηλ. Μόσιαλος με προσωπική του ανακοίνωση προτείνει μια δέσμη συνταγματικών αλλαγών ώστε να θεσμοθετηθεί μια διαφορετική λειτουργία του πολιτικού συστήματος αλλά και η πλήρης ανεξαρτησία της δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία.

Η φράση του κ. Λ. Γρηγοράκου ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών τον Μάιο ακόμα και αν ανασκεύσε λίγο αργότερα, αντανακλά τον μύχιο φόβο πολλών μελών της κυβέρνησης και βουλευτών. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ερμηνεύθηκε ως προτροπή να αποχωρήσει το ΠαΣοΚ από την κυβέρνηση, ωστόσο συνεργάτες του διευκρίνιζαν ότι στόχος του δεν ήταν η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης αλλά να επαναθεμελιωθεί η λειτουργία της κυβέρνησης σε πιο δημοκρατικές βάσεις.

Από την πλευρά της η Χαρ. Τρικούπη επιμένει στην ενίσχυση του προοδευτικού πόλου στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με την επάνοδο της ΔΗΜΑΡ και άλλων σχημάτων, και στην εκκαθάριση των ακροδεξιών θυλάκων στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό -ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας πρότεινε (μιλώντας στον Βήμα FM) ως ένα δείγμα καλών προθέσεων να μην περιληφθεί ο κ. Φ. Κρανιδιώτης στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το ΠαΣοΚ θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα τη διατήρηση της κυβερνητικής σταθερότητας ιδίως σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που η χώρα στρίβει το τιμόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά επισημαίνει ότι σαφώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι ο κ. Τ. Μπαλτάκος θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από τη θέση του έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ενδεικτική της προσπάθειας του ΠαΣοκ να διαχωρίσει τη θέση του και να κρατήσει αποστάσεις από την κρίση που ξέσπασε στη ΝΔ ήταν η τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος κ. Π. Κουκουλόπουλου στη Βουλή. «Ε, όχι να κατηγορείτε εμάς και για τη Χρυσή Αυγή και για τον Μπαλτάκο! Από πουθενά δεν δεχόμαστε τέτοιες υποδείξεις και τέτοιες κριτικές. Από πουθενά! Για τη Χρυσή Αυγή είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που μιλάμε! Άλλοι άργησαν να δουν το νεοναζιστικό μόρφωμα και τις πρακτικές του και τις λογικές των ταγμάτων εφόδου πίσω από τη Χρυσή Αυγή, για την αντιμνημονιακή και τη θώπευαν.

Πολλοί εδώ μέσα, πάντως όχι εμείς, και από αριστερά και από δεξιά. Σε ό,τι αφορά τον κ. Μπαλτάκο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ο κ. Βενιζέλος την προηγούμενη εβδομάδα μίλησε για «παλιό πρόβλημα». Στις 31/7/2013 ημέρα Τετάρτη, μιλώντας εδώ από το Βήμα της Βουλής, εγώ ως εκπρόσωπος, είχα πει για λεονταρισμούς και είχα καλέσει τον Πρωθυπουργό να τον μαζέψει. Και επανήλθα και εγώ και πολλοί Βουλευτές του ΠαΣοΚ σε αυτή τη θέση ονομαστικά για τον κ. Μπαλτάκο πάρα πολλές φορές δημόσια από το βήμα της Βουλής. Δεν άκουσα από κανέναν άλλο, ούτε από τους μέχρι τον Ιούνιο πέρυσι εταίρους μας τέτοιες τοποθετήσεις. Όχι, λοιπόν, να φορτωθούμε και το πρόβλημα Χρυσή Αυγή-Μπαλτάκος και τις περίεργες τεθλασμένες και παράγωνες αυτές σχέσεις που πρέπει να αποκαλυφθούν και να αποκοπούν πλήρως», τόνισε.

Ο κ. Κουκουλόπουλος, απευθύνθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΔΗΜΑΡ συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε, θέτει ζήτημα να φύγουν δύο υπουργοί. « Ερώτημα: Υιοθετούμε αυτά που λέει ο κ. Μπαλτάκος στη συνομιλία του με τον κ. Κασιδιάρη, ότι δηλαδή υπάρχουν παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη; Αν το υιοθετείτε αυτό, να βγείτε να το πείτε. Τότε γιατί ψηφίσατε χθες την παραπομπή των μελών της Χρυσής Αυγής, αν έτσι έχουν τα πράγματα; Πρέπει να πείτε τι απ’ τα δύο ισχύει», σημείωσε. «Η ΔΗΜΑΡ», πρόσθεσε, «εννιάμιση μήνες μετά ανακάλυψε γιατί έφυγε από την Κυβέρνηση στο πρόσωπο του κ. Μπαλτάκου; Δεν βγαίνει κανένα νόημα να αρχίσουμε να λέμε ένα χρόνο που ήταν στην κυβέρνηση εάν και πώς συνεργαζόταν. Νομίζω πως κανένας δεν πρέπει να είναι υποκριτικός».

Οι τοποθετήσεις των στελεχών του ΠαΣοΚ πάντως κινούνται σε υψηλούς τόνους. Ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης (Real) επισήμανε ότι το θέμα που δημιουργήθηκε είναι πολύ σοβαρό «και δεν κλείνει με την παραίτηση Μπαλτάκου. Κατά την προσωπική μου άποψη και ο Πρωθυπουργός έχει πολιτική ευθύνη για την ύπαρξη του κ. Μπαλτάκου στο περιβάλλον του. Και επίσης πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης για να διεξαχθεί έρευνα για το επίμαχο video, ώστε να φωτιστεί κάθε σκοτεινό σημείο κι εμείς έχοντας ολοκληρωμένη άποψη να πάρουμε τις τελικές μας πολιτικές αποφάσεις», δήλωσε. «Αν είμαστε στην ίδια κυβέρνηση με τη ΝΔ είναι διότι πήραμε μια απόφαση από το 2010 να έχει η χώρα ένα συγκεκριμένο δρόμο για να βγει από την κρίση. Είναι μια κυβέρνηση εθνικού και ειδικού σκοπού. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε Μπαλτάκους. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, που μιθριδατίζουν την ελληνική κοινή γνώμη απέναντι στην ακροδεξιά. Καμία ανοχή», πρόσθεσε.
Ο κ. Δ. Καρύδης (ΑΝΤ1): «Είχαμε υποστηρίξει ότι η ΝΔ είχε γραμμή μέχρι δυστυχώς τη δολοφονία του συμπολίτη μας του Π. Φύσσα και πίστευε -ο Μπαλτάκος και διάφοροι άλλοι μέσα στη ΝΔ ήταν σε αυτή τη γραμμή και την καθοδηγούσαν -ότι η ΧΑ είναι μια δεξαμενή με την οποία πρέπει να συνεργάζονται για να πάρουν ψήφους. (…) Και μείς είχαμε καταγγείλει τότε αυτή τη δράση του κ. Μπαλτάκου. Και σε μία σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, το σύμφωνο συμβίωσης που ο κ. Μπαλτάκος εμφορούμενος από αυτές τις ακροδεξιές αντιλήψεις, αποτελούσε πάντα ένα φραγμό στο να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Η ΝΔ όμως και ο κ. Σαμαράς-και αυτό πρέπει να το ομολογήσουμε -τόλμησε, μέσα από αυτές τις πιέσεις μας αλλά και από την κοινωνική πραγματικότητα και από τις πιέσεις των άλλων κομμάτων, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, να αλλάξει τελείως γραμμή. Να πάει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, να πάνε όλοι οι φάκελοι που είχε ο κ Δένδιας και τους είχε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης διεσπαρμένους και είδαμε τα αποτελέσματα. Αυτό που γίνεται τώρα και πρέπει να το προσέξουμε όλα τα πολιτικά κόμματα είναι να μην τροφοδοτήσουμε αυτό που θέλει ο Κασσιδιάρης και η ΧΑ. Ότι δήθεν είναι οι αδικημένοι, ότι δήθεν έγινε μια πολιτική σκευωρία εις βάρος τους και ότι αυτοί που είναι έγκλειστοι στον Κορυδαλλό έχουν κάνει χιλιάδες εγκληματικές ενέργειες με τα τάγματα εφόδου»

Ο κ. Π. Ρήγας (Alpha): «Είναι μια κακή μέρα για τους θεσμούς. Χρειάζεται ψυχραιμία και σωστός χειρισμός της κατάστασης. Η μεταμέλεια πρέπει να είναι έμπρακτη. Αν υπήρχε μια ατζέντα που υπηρετούσε ο κ. Μπαλτάκος σε κυβερνητικές επιλογές, αυτή η ατζέντα πρέπει να πάει στα σκουπίδια»

Η κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου (Alpha): «Θέτουμε θέμα, για να μην πέσει η κυβέρνηση, να γίνει άμεσα ο εκδημοκρατισμός του μηχανισμού, να εκκαθαριστεί η κυβέρνηση κι ο κρατικός μηχανισμός από κάθε ακροδεξιό θύλακα. Πρέπει να αποσαφηνίσει ο πρόεδρος της ΝΔ προς τα πού πάει και το δικό του καράβι. Αν θέλει η κυβέρνηση να κάνει ακροδεξιά στροφή εμείς δεν θα ακολουθήσουμε. Να απομακρυνθούν τα σταγονίδια από το κράτος και την κυβέρνηση πάραυτα» (…) «Οι δύο υπουργοί υπήρξαν οι άνθρωποι μέσα από τη ΝΔ (που ενήργησαν) ώστε να τεθεί η Χρυσή Αυγή στο περιθώριο» (…) «Μακάρι να έρθει η ΔΗΜΑΡ μέσα, για να μας δείξει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να ενισχυθεί ο προοδευτικός πόλος. Η Κεντροαριστερά πρέπει όχι μόνο να συνεργαστεί αλλά και να συνεννοηθεί καλύτερα. Ήταν κακό που έφυγε η ΔΗΜΑΡ, θα την καλωσορίσω αν γυρίσει».