Αμηχανία, έντονος προβληματισμός και μεγάλη ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις, επικρατεί στην Βουλή στην σκιά των αποκαλύψεων από την εμπιστευτική συνομιλία του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης κ. Π. Μπαλτάκου με τον υπόδικο βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη, που οδήγησε και στην παραίτησή του.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο δια του αιτήματος του αρχηγού της κ. Αλ. Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όσο και δια των κλιμακούμενων παρεμβάσεών της στην Βουλή μέσω του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Π. Λαφαζάνη, θέτει θέμα παραιτήσεων των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης αλλά τον ίδιο δρόμο δείχνει και συνολικά για την κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι «απεδείχθη επικίνδυνη και δεν μπορεί να συνεχίσει να χειρίζεται τις τύχες της χώρας», όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή Τσίπρα προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Λαφαζάνης: «Ήταν άτυπος υπερυπουργός»

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λαφαζάνης αναφερθείς στον ρόλο του κ. Μπαλτάκου ως γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου έκανε λόγο για «ενορχηστρωτή της κυβέρνησης κατ’ εντολή πρωθυπουργού». «Ήταν πιο αναβαθμισμένος και από τον ρόλο του γενικού γραμματέα. Ήταν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Ο άτυπος υπερυπουργός», σημείωσε στην Βουλή σε μια από τις παρεμβάσεις του κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει επείγουσες ρυθμίσεις, θέτοντας παράλληλα θέμα άμεσης προσφυγής σε εθνικές εκλογές και ζητώντας προηγουμένως από το ΠαΣοΚ να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση συνεργασίας.

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση εφ’ όσον χτυπηθούν οι ακροδεξιοί θύλακες», είπε απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος στηλίτευσε την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το αίτημα να παραιτηθούν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, καθώς έτσι υιοθετείται το περιεχόμενο της συνομιλίας Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, όπως είπε. Τόνισε δε ότι δεν μπορούμε να φορτώσουμε όλη την κυβερνητική λειτουργία σε ένα πρόσωπο, στον όντως πανίσχυρο γενικό γραμματέα, ενώ παραδέχθηκε ότι «έχει πρόβλημα η κυβέρνηση» και πρέπει να αλλάξει λογική ως προς τον τρόπο που νομοθετεί (τροπολογίες κλπ.). Μάλιστα επεφύλαξε βολές και για την ΔΗΜΑΡ καταλογίζοντάς της ότι 10 μήνες μετά «ανακάλυψε στο πρόσωπο του κ. Μπαλτάκου γιατί έφυγε από την κυβέρνηση».

Για ταύτιση ΣΥΡΙΖΑ-Χ.Α. μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκης, καθώς, όπως είπε, από τον διάλογο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη «γίνεται σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα από όλα αυτά και η αντίδρασή του ήταν άμεση». Και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το αγνοεί μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους» και «επικαλείται τη λάσπη της Χρυσής Αυγής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί, την έχει βάλει στον ανεμιστήρα και κατευθύνεται εναντίον του οποιουδήποτε». «Ταυτίζεστε με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής -το βλέπαμε αυτό στις ψηφοφορίες, μαζί πηγαίνατε χεράκι-χεράκι και στην φρασεολογία και στην τακτική- όταν υιοθετείτε τη λάσπη αυτών εναντίον των ανθρώπων από την κυβέρνηση, οι οποίοι μπήκαν μπροστά εναντίον της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με τη Χρυσή Αυγή», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Παρά τα πυρά που δέχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λαφαζάνης επέμεινε ότι «αυτά που είπε (ο κ. Μπαλτάκος στο επίμαχο βίντεο) εκφράζουν και αποτυπώνουν πολιτική στόχευση και έχουν πολιτική σκοπιμότητα και έχουν κατεύθυνση: την αυταρχική ακροδεξιά ατζέντα της ΝΔ», υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η «γραμμή ήταν συνομολογημένη με τον κ. Πρωθυπουργό, συνεννοημένη στο πλαίσιο της κυβέρνησης για ακροδεξιά ατζέντα, γι’ αυτό υπάρχει μείζονα πολιτική ευθύνη». Και ζήτησε «να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Η «χαμένη» διάταξη Μπαλτάκου

Και όλα αυτά στον απόηχο των νομοθετικών παρεμβάσεων Μπαλτάκου, μεταξύ των οποίων και η διάταξη για την απέλαση μεταναστών σε περίπτωση που κρίνεται ότι οι καταγγελίες τους για ρατσιστική βία εναντίον τους από τα όργανα του κράτους κρίνονται ψευδείς. Η διάταξη αυτή είχε προστεθεί σε άρθρο του μεταναστευτικού κώδικα που ψηφίστηκε την προπερασμένη εβδομάδα προκαλώντας ενδοκυβερνητικές αναταράξεις με αποτέλεσμα να αποσυρθεί όλο το άρθρο, το οποίο τώρα το ΠαΣοΚ ζητεί να επανακατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών δίχως την προσθήκη έμπνευσης Μπαλτάκου για τους μετανάστες.

Υπενθυμίζεται το πρωτοφανές πήγαινε – έλα της επίμαχης διάταξης η οποία αν και είχε κατατεθεί από τον καθ’ ύλην αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λ. Γρηγοράκο στην συνέχεια αποσύρθηκε από τον ίδιο για να επανακατατεθεί πάλι από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη και να ξανακατατεθεί για να …ξανααποσυρθεί λόγω της επιμονής του τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΠαΣοΚ, το οποίο δια του κ. Κ. Τριαντάφυλλου δήλωνε ότι η επίδικη ρύθμιση «δεν προέρχεται από την Κ.Ο. της ΝΔ αλλά από συγκεκριμένο παράγοντα».

Tελικώς, μετά από τις σοβαρές ενστάσεις που προέβαλλε τότε το ΠαΣοΚ και σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου αποσύρθηκε ολόκληρο το άρθρο που περιελάμβανε την επίμαχη διάταξη. Είναι ενδεικτικό ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος ζήτησε μετά και τις εξελίξεις με την εξώθηση σε παραίτηση του κ. Μπαλτάκου, να επανέλθει το άρθρο που αποσύρθηκε ως είχε στην αρχή, δηλαδή δίχως την διάταξη-προσθήκη για την απέλαση των μεταναστών, την οποία ο κ. Μιχελάκης έχει υποστηρίξει διακαώς. Προειδοποίησε δε ότι «εάν η κυβέρνηση δεν το φέρει θα το καταθέσουμε ως τροπολογία άμεσα». Σε κάθε περίπτωση αναμένεται η τοποθέτηση της κυβέρνησης επί του αιτήματος του ΠαΣοΚ για να επανέλθει το άρθρο που αποσύρθηκε, δίχως να περιλαμβάνει την πρόβλεψη περί απέλασης των μεταναστών.

Απειλές της Χ.Α. για νέες αποκαλύψεις

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Χ.Α. απειλεί για νέες αποκαλύψεις. Ο υπόδικος βουλευτής της οργάνωσης κ. Ηλ. Παναγιώταρος σχολιάζοντας την τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ κυρίας Σοφίας Βούλτεψη ότι η πράξη του κ. Μπαλτάκου ήταν ατομική ευθύνη και ανοησία, είπε: «Ετοιμαστείτε και για άλλες ανοησίες». Ενώ επιχείρησε να συνδέσει απολύτως τον κ. Μπαλτάκο με τον πρωθυπουργό. «Αντί να παραιτηθούν όλοι, έπεσε ομερτά», είπε, σημειώνοντας πως ο κ. Μπαλτάκος «ήταν ο νούμερο 2, ο άνθρωπός του και κολλητός του που όταν πήγαιναν στο Άγιο Όρος κοιμόντουσαν στο ίδιο κελί».