Αναταράξεις εξακολουθεί και προκαλεί στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης η υπόθεση του κ.Τ. Μπαλτάκουκαι στις δέκα το πρωί της Παρασκευής οι κκ.Αντ. ΣαμαράςκαιΕυ. Βενιζέλοςθα συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η ιστορία του μέχρι πρότινος πανίσχυρου γ.γ. της κυβέρνησης και οι παρενέργειές της, έχουν αποσυντονίσει την κυβέρνηση και αναστατώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.
«Προχωράμε»μεταδίδουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου η οργή είναι κυρίαρχη για τα όσα αποκαλύφθηκε ότι είπε ο κ. Μπαλτάκος για τον Πρωθυπουργό που τον εμπιστεύτηκε σε μια ιδιαίτερα νευραλγική θέση. Παράλληλα, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας κ.Δ. Σταμάτηκατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι υιοθετεί επί της ουσίας την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής περί «στημένης δίωξης».
Εν μέσω της μεγάλης έντασης, ανησυχίας και προβληματισμού στους κόλπους της ΝΔ, έντονη συζήτηση και ποικίλα σχόλια δημιούργησε η πολιτική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και αντιπροέδρου του κόμματος κ.Δ. Αβραμόπουλοςπου έγινε το απόγευμα της Πέμπτης.
Οι μετασεισμικές δονήσεις, μετά τον κύριο πολιτικό σεισμό των πολλών ρίχτερ που προκάλεσε η αποκάλυψη της βιντεοσκοπημένης συνομιλίας του κ. Μπαλτάκου με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ.Ηλ.Κασιδιάρη, συνεχίζουν και ταρακουνούν το κυβερνητικό οικοδόμημα.
Σε αυτό το βαρύ κλίμα, ιδιαίτερη σημασία έχει η παρέμβαση του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή Παράταξη, η ΝΔ είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πορείας της χώρας μας στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της προάσπισης των δημοκρατικών μας θεσμών.«Τις κατακτήσεις αυτές οφείλουμε να διασφαλίσουμε ενωμένοι»αναφέρει με έμφαση.
Παράλληλα, πολλοί υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ μιλάνε για το «απρόβλεπτο στην πολιτική» και εκφράζουν ανησυχία μήπως υπάρχουν και άλλα βίντεο με συνομιλίες που μπορεί να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα.
Οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τον κ. Μπαλτάκο, τον οποίο και αποκηρύσσουν και επιμένουν, όπως ο κ.Ι. Μιχελάκηςότι ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε τα όσα έκανε στο παρασκήνιο ο πρώην γ.γ. της κυβέρνησης.
«Oκ. Μπαλτάκος δεν έχει καμία σχέση με το κόμμα, απ’ όσο γνωρίζω»τόνισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτής της ΝΔ κυρίαΜαριέττα Γιαννάκου(Αθήνα 9.84) και συμπλήρωσε:«Ο πρωθυπουργός του είχε εμπιστοσύνη και του ανέθεσε μια σοβαρή θέση. Τώρα, εάν η εμπιστοσύνη αυτή μετατράπηκε στους χθεσινούς διαλόγους και στις επιθέσεις του υιού κ.λπ., αυτά είναι πρωτοφανή γεγονότα. Όλοι οι πολιτικοί, όταν τοποθετούν κάποιον, έχουν ευθύνη. Αλλά οι ευθύνες είναι ατομικές στη δημοκρατία. Δεν μπορεί να γίνουν συλλογικές. Δηλαδή, όταν έχει κανείς μια συγκεκριμένη εκτίμηση για έναν άνθρωπο και αυτός αποδεικνύεται διαφορετικός, αυτό δεν είναι πάντοτε δική σου ευθύνη».
«Δεν τον αγγίζει. Δεν έχει σχέση ο πρωθυπουργός με όσα έγιναν. Ο κ. Μπαλτάκος δεν αντλεί δύναμη ούτε πήρε εντολές ούτε κάποια επαφή με τον κ. Σαμαρά υπάρχει. Πρέπει να απολογηθεί (ο κ. Σαμαράς) για τον κ. Μπαλτάκο; Σέβομαι τον κ. Μπαλτάκο, αλλά δεν μπορώ να τον καλύψω γιʼ αυτό που έγινε» τόνισε ο κ.Κ. Μαρκόπουλοςστο Βήμαfm99.5.