Θα χρειαστεί χρόνος για την κατάργηση του Μνημονίου, δηλώνει τώρα ο Αλ.Τσίπρας, παρά τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει «μ’ έναν νόμο κι ένα άρθρο». Όπως είπε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, το Μνημόνιο στην πραγματικότητα είναι ένα πλέγμα 400 νόμων για τους οποίους θα χρειαστεί πολύς χρόνος.

Παράλληλα, φάνηκε να ρίχνει τον πήχη της επιτυχίας του κόμματός του στις ευρωεκλογές, λέγοντας ότι στόχος είναι «να είμαστε πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο».

Σημείωσε, όμως, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά, να το κατανοήσουν όλοι, τόσο πιο γρήγορα θα φύγει αυτή η κυβέρνηση και θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις. Άρα, συνέχισε, δεν ψηφίζουμε μόνο για ευρωβουλευτές, ψηφίζουμε για την Ελλάδα και για πρώτη φορά η αριστερά θα είναι νικήτρια.

Επανέλαβε, επίσης, ότι τη θέση του για στημένη έξοδο της κυβέρνησης στις αγορές προκειμένου να στηριχθεί η ιστορία επιτυχίας που προπαγανδίζει.

Αναφορικά με την φορολογική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 12.000 ευρώ, για μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης από 23% στο 10% και για αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε η αυτόφωρη διαδικασία να ενεργοποιείται για χρέη άνω των 150.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει για την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και για στάση πληρωμής τόκων.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τις τράπεζες υπό εθνικό έλεγχο ώστε να παρεμβαίνει στην πραγματική οικονομία, ενώ σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια δεσμεύθηκε να συγκεντρωθούν όλα σε μια κρατική τράπεζα (bad bank) που θα δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό, ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ρυθμίσεις.

Ο στόχος της ρευστότητας θα επιτευχθεί και με άλλα μέσα, είπε, τονίζοντας ότι ένα από αυτά θα είναι να μην προσμετρώνται στο έλλειμμα οι δημόσιες επενδύσεις -κάτι που θα πετύχει κυβέρνηση της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Στο ερώτημα πώς βιώνει η δική του οικογένεια την οικονομική κρίση, ο Αλ.Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γκρινιάζει, αφού έχει τη βουλευτική αποζημίωση, ενώ η σύζυγός του με διδακτορικό εργάζεται με επαρκή αμοιβή.

«Ζούμε όμως με νοίκι στην Κυψέλη. Ούτε στην Εκάλη, ούτε αλλού. Και έχουμε τις ανάγκες δύο μικρών παιδιών. Από την μία τσέπη μπαίνουν κι από την άλλη βγαίνουν, κι αυτό φαίνεται και από την κίνηση των τραπεζικών μας λογαριασμών, που είναι απόλυτα ειλικρινείς»
δήλωσε.

Τέλος, εμφανίστηκε σκεπτικός σε ό,τι αφορά την απροθυμία του κόσμου να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις. «Κατεβαίνεις και τρως δακρυγόνα, τρως ξύλο με τα κλομπ και μέσα ψηφίζουν. Άρα κάποια στιγμή λες δεν κάνω τίποτα, πάω στην κάλπη, ψηφίζω ΣΥΡΙΖΑ και περιμένω να αλλάξουν όλα». Διευκρίνισε, όμως, ότι ο ίδιος θέλει τον λαό στον δρόμο και στις πλατείες, «πολύ περισσότερο όταν θα διαπραγματευόμαστε σκληρά».

«’Φτύνει’ τις θυσίες του λαού»

Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε στη συνέντευξη ο Αλ.Τσίπρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:

«Ο κ. Τσίπρας απειλεί και πάλι τη χώρα να μην βγει στις αγορές, δηλώνοντας ότι θα ‘πρόκειται για στημένη έξοδο’. Έξοδος στις αγορές σημαίνει και έξοδος από το Μνημόνιο. Προφανώς, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνουμε στο Μνημόνιο για πάντα, γιατί τρέφεται αποκλειστικά και μόνο από αυτό.


» Όμως, σε αυτή τη στιγμή που η χώρα ανακάμπτει, ο κ. Τσίπρας σαμποτάροντας την έξοδο στις αγορές, στην ουσία ‘φτύνει’ τις θυσίες και τους κόπους του Ελληνικού λαού, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Είναι αδίστακτος».