Βαθιά εκκαθάριση των ακροδεξιών θυλάκων που ενδεχομένως υπάρχουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά αλλά και σε ολόκληρο τον κυβερνητικό μηχανισμό ζητεί το ΠαΣοΚ με την ανακοίνωση που εξέδωσε για την υπόθεση Μπαλτάκου. Είναι φανερό από τη φρασεολογία που έχει επιλεγεί και από το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ ήταν το πρώτο κόμμα που ξεκίνησε πολιτικό αγώνα κατά της Χρυσής Αυγής και επισήμανε τους κινδύνους από την άνοδο του ρατσισμού και του νεοναζισμού, ότι η ανοχή σε πρόσωπα και καταστάσεις που θα προκαλούν το δημοκρατικό αίσθημα θα πλέον μηδενική.

Η παραίτηση του κ. Τ. Μπαλτάκου όπως επισημαίνεται είναι το λιγότερο. Ενδεικτική των προθέσεων της Χαρ. Τρικούπη είναι η φράση «δεν μπορεί να υπάρχει μέσα στον κυβερνητικό μηχανισμό κανένας ακροδεξιός θύλακας που υπονομεύει την κυβερνητική πολιτική και το σεβασμό της προγραμματικής συμφωνίας που την διέπει».

Στελέχη του ΠαΣοΚ, υπενθυμίζουν ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει προσφάτως «παλαιό πρόβλημα» τον κ. Μπαλτάκο, και ότι είχε επισημάνει επανηλλειμένως και σε κυβερνητικές συσκέψεις ότι οι εκλεκτικές συγγένειες με τον φιλοναζισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, αργά ή γρήγορα αποκαλύπτονται. Το ίδιο τονίζεται και στην ανακοίνωση του ΠαΣοΚ.

Τα ίδια στελέχη, τα οποία συνομίλησαν με τον κ. Βενιζέλο που βρίσκεται στις Βρυξέλες για τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, μεταδίδουν ένα κλίμα έντονου προβληματισμού για τις βάσεις της συγκυβέρνησης αν δεν ξεκαθαρίσουν τα όρια μεταξύ της ΝΔ και της άκρας δεξιάς και μάλιστα του κομματιού της που φλερτάρει με τους νεοναζί. «Σε αυτή τη συγκυρία δεν είναι δυνατόν να πέσει η κυβέρνηση αλλά οι ισορροπίες γίνονται πλέον πολύ λεπτές και ο Σαμαράς θα χρειαστεί να κάνει κινήσεις που θα αποδεικνύουν την ειλικρίνεια των προθέσεων του», λένε.

Ωστόσο, πρόσωπα που έχουν συνομιλήσει σε διάφορες περιπτώσεις με τον πρωθυπουργό περιγράφουν την αποστροφή του για την άνοδο του νεοναζισμού στην Ελλάδα.

Από το γραφείο Τύπου του ΠαΣοΚ διανεμήθηκε ένα απόσπασμα από τη δευερολογία του κ. Βενιζέλου στην ΚΟ του κόμματος την π[ερασμένη Παρασκευή στην οποία αναφέρθηκε και στον κ. Μπαλτάκο.

«Κύκλοι της Ν.Δ. στοχεύουν εμένα συνεχώς, γιατί θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, γιατί φαντάζονται μια άλλη συνεργασία. Κύκλοι οργανωμένοι, επίμονοι.
Κανείς δεν έχει μιλήσει τόσο αυστηρά όσο έχω μιλήσει εγώ σε αυτούς και κατ΄ ιδίαν και δημόσια. Κανείς δεν έχει κάνει δήλωση για τον Μπαλτάκο σαν τη δήλωση που έχω κάνει εγώ και ο γραμματέας της Επικοινωνίας, ο Δημήτρης Καρύδης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Για το θέμα Μπαλτάκου ρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και στις δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – Αφρικής. «Για τον κ. Μπαλτάκο, έχει εκδώσει μία ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ, η οποία εκφράζει και τις προσωπικές μου απόψεις. Είχα πει πριν από λίγες ημέρες, όταν είχα ερωτηθεί, ότι είναι ένα παλιό πρόβλημα. Η κυβέρνηση αυτή είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας που καλύπτει μία εθνική ανάγκη. Η κυβέρνηση διέπεται από ένα προγραμματικό πλαίσιο, από μία προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ και γενικά οι δυνάμεις της δημοκρατικής παράταξης είναι ο προοδευτικός πόλος. Ο προοδευτικός πόλος πρέπει να ενισχυθεί για να υπάρχουν και οι αναγκαίες ισορροπίες και οι αναγκαίες εγγυήσεις μέσα στην Κυβέρνηση. Πρέπει να χτυπηθούν όλοι οι θύλακες που εφάπτονται ιδεολογικά ή πρακτικά με την ακροδεξιά, με παλιά αρνητικά στερεότυπα και πολύ περισσότερο είναι αδιανόητο να υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με τους ναζιστές, με τους ρατσιστές, με τους ξενοφοβικούς, με αυτούς που οργανώνουν πράξεις βίας και λειτουργούν ως εγκληματική οργάνωση. Και εκδηλώνω φυσικά, για μια ακόμη φορά επισήμως το θεσμικό σεβασμό μας στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς τους οποίους κανείς, μα κανείς, δεν δικαιούται να προσβάλλει», δήλωσε.

«Οι απόψεις του κ. Μπαλτάκου είναι γνωστές», τόνισε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος. «Εμείς είχαμε κάνει σαφές από την πρώτη μέρα ότι συνεργαζόμαστε για έναν ύψιστο εθνικό σκοπό και δώσαμε πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο στη συνεργασία μας με πολύ συγκεκριμένο κείμενο που είναι η προγραμματική συμφωνία. Το ΠαΣοΚ, είναι απολύτως καθαρό, ότι σε αυτή τη κυβέρνηση συνεργασίας είναι ο προοδευτικός πόλος και δε πρόκειται να δεχτεί όπως δε δέχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την παρέμβαση του κ. Μπαλτάκου, να περάσει η απαράδεκτη ρατσιστική διατύπωση σε ό,τι αφορά τους παράνομους μετανάστες και νομίζω το ζήσανε όλες οι πτέρυγες της Βουλής τι ακριβώς κάναμε και πως εξελίχτηκαν τα πράγματα»,πρόσθεσε.