Ένα βήμα πριν από την έξοδο του κ.Τ. Μπαλτάκουαπό τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςτο μεσημέρι της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά τη θύελλα που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις για συνομιλία του με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ.Ηλ. Κασιδιάρη.
Στη δικομματική κυβέρνηση προκλήθηκε σοκ και δέος από το διάλογο – φωτιά του κ. Μπαλτάκου με τον κ. Κασιδιάρη που αποκάλυψε ο δεύτερος με την ομιλία του στη Βουλή το μεσημέρι της Πέμπτης.
Η έξοδος του κ. Μπαλτάκου από τη θέση του γ.γ. της κυβέρνησης είναι μονόδρομος μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν αφού αποκαλύφθηκε η συνομιλία των δυο για το ζήτημα των προφυλακίσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο «πάγωσαν» όταν είδαν το βίντεο, όπου ο κ. Μπαλτάκος ισχυρίζεται πως δεν υπάρχουν στοιχεία περί τεκμηρίωσης της δίωξης της Χρυσής Αυγής και ότι εν γνώσει του πρωθυπουργού στήθηκε πολιτική δίωξη με στόχο να σταματήσει η διαρροή ψηφοφόρων της ΝΔ προς το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Λίγο πριν από τις τρεις το μεσημέρι ξεκίνησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου οΑντ. Σαμαράς, έξαλλος από τα όσα αποκαλύφθηκαν, συζητεί τα επόμενα βήματα, καθώς έχει ανακύψει μείζον ζήτημα για τη δικομματική κυβέρνηση.

Μετά τις τρεις στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε και ο γ.γ. της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις. Αποχώρησε μετά από λίγο και πήγε στη Βουλή.

Το ΠαΣοΚ από την πρώτη στιγμή ζήτησε την παύση του κ. Μπαλτάκου από τη θέση του γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, ενώ πολλές φορές ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ.Ευ. Βενιζέλοςείχε τονίσει στον Πρωθυπουργό «το πρόβλημα Μπαλτάκου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά.

Σαμαράς: Ο Μπαλτάκος δεν έχει θέση στη κυβέρνηση

«Δεν γνωρίζω το θέμα, αλλά εάν είναι έτσι, δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος». Αυτό δήλωσε προ ολίγου, εξερχόμενος των γραφείων της ΝΔ στη Λ. Συγγρού, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η δήλωση παραίτησης του Π. Μπαλτάκου

«Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από το πρόσωπό μου δηλώνω τα εξής:

Λόγω της γειτνίασης των γραφείων της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και της Χ.Α στη Βουλή είχα συχνές συμπτωματικές συναντήσεις με τους Βουλευτές του κόμματoς αυτού.

Σε μία από αυτές τις τυχαίες συναντήσεις αμέσως μετά την προφυλάκιση των κ.κ. Μιχαλολιάκου, Παππά και Λαγού ο κ. Κασιδιάρης ζήτησε να με δει ιδιαιτέρως.

Ξεκίνησε τη συζήτηση κατηγορώντας με ότι έχω συμμετάσχει σε συνωμοσία εναντίον τους, κατηγορία την οποία μου απεύθυναν συνεχώς τις προηγούμενες ημέρες κι εκείνος αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α.

Το αρνήθηκα και προσπάθησα να απαλλαγώ από τις πιέσεις. Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης όσα ειπώθηκαν από εμένα είχαν τον παραπάνω σκοπό και κανέναν άλλον, δηλαδή την απαλλαγή μου από τις πιέσεις αυτές, αφού τα περί «σκευωρίας» δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα.

Αλλωστε τις επόμενες ημέρες, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είχα την ευκαιρία να πω στον κ. Κασιδιάρη και σε άλλους – και μάλιστα παρουσία πολλών μαρτύρων – ότι δεν υπάρχει σκευωρία ή συνωμοσία εναντίον τους, συζήτηση την οποία φυσικά δεν δημοσιοποίησε ο εν λόγω Βουλευτής.

Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε και για λόγους προσωπικής ευθιξίας υπέβαλα την παραίτησή μου και ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε.»