«Από εδώ και πέρα υπάρχει μια ευθεία γραμμή και δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Η χώρα βαδίζει μπροστά»λέει τις τελευταίες ώρες σε τακτικούς συνομιλητές του ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράς, ο οποίος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» αναμένει στην Αθήνα, πριν από το Πάσχα τελικά, την Γερμανίδα ΚαγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα η γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου.
Η ημερομηνία επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι επισήμως και από την καγκελαρία ενώ το πρόγραμμα της επίσκεψης της θα καθορισθεί την Παρασκευή.
Ο Πρωθυπουργός εμφανώς πιο χαλαρός από την πίεση των τελευταίων ημερών λόγω των πολύπλοκών διαπραγματεύσεων με την τρόικα και την ένταση στη Βουλή στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη περίοδο.
Εκτιμά ότι ο δικομματικός συνασπισμός μετά την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή είναι πιο ισχυρός από πριν, ενώ θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη νίκη που επετεύχθη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι σε πλήρη αδιέξοδο.
Ο κ. Σαμαράς που αποκλείει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, εμμένει ότι η σταθερότητα στον τόπο είναι δεδομένη έως το 2015 και δίνει μεγάλη σημασία στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο και αποτυπώθηκαν και στην ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου.
Η σημερινή μέρα για τον κ. Σαμαρά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς στην άτυπη διήμερη σύνοδο του Εcofin, όπου συμμετέχουν οι 28 υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της Ε.Ε. , η ελληνική πλευρά αναμένει να αναγνωριστεί με τον πιο επίσημο τρόπο, η μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ στην Αθήνα, η οποία τοποθετείται, χρονικά για το διάστημα 10-15 Απριλίου. Για τον Πρωθυπουργό η συνάντηση με την κυρία Μέρκελ θα σημαίνει μιαέμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης και προσωπικά του ιδίου, ενώ θα έχει και την ευκαιρία να συζητήσει τα επόμενα βήματα ειδικά επί της συμφωνίας για το χρέος που απασχολεί πλέον τον κ. Σαμαρά.
Ήδη, το πρωί της Δευτέρας, την παραμονή της έλευσής του στην Αθήνα, ο υπουργός ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλεεξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ευρώ και αναγνώρισε πρόοδο στην ελληνική οικονομία.
«Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, η οικονομία λειτουργεί καλύτερα»δήλωσε ο κ. Σόιμπλε που αναμένεται να συναντηθεί και κατ’ ιδίαν με τον Πρωθυπουργό. Επίσης, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον πρόεδρο τουEurogroupΓέρουν Ντάισελμπλουμ στις 18:00 ενώ στις 19:30 συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε. Ο γάλλος υπουργός ΟικονομικώνΠιέρ Μοσχοβισί δεν ήρθε στην Αθήνα λόγω του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Ολαντ.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Σαμαράς στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης στους 28 υπουργούς Οικονομικών και σε άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Εκεί ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 20:00 για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε η κυβέρνηση και τις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός για να υλοποιηθεί το οικονομικό πρόγραμμα. Ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην εκπλήρωση του χρέους της ελληνικής πλευράς και θα τονίσει το χρέος που έχει και η πλευρά των πιστωτών – μέλη της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Eurogroup της 5ηςΜαΐου, η οποία και θα θέσει τις βάσεις για να διευθετηθεί το ελληνικό χρέος, ενώ πολύ πριν από τις ευρωεκλογές εκτιμούν τραπεζικοί παράγοντες θα επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές για να αντληθεί ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο που θα υπερβαίνει κατ’ ελάχιστο το 5%.
Η έξοδος στις αγορές θεωρείται επιβεβλημένη για πολλούς λόγους, πολιτικούς, ψυχολογικούς, κ.α., κυρίως διότι θα δοθεί το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της οριστικά την εποχή του μνημονίου και η κρίση τελειώνει.

Αυτό θα είναι και ένα από τα όπλα της ΝΔ στη μάχη των ευρωεκλογών, πριν από τις οποίες θα διατεθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. Ευρώ. Ακόμη ο Πρωθυπουργός προσδοκά σε περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank που αναμένεται τις επόμενες ημέρες σε συνδυασμό και με τη συμφωνία για το «Ελληνικό» που εκτιμάται πως θα συμβάλλει στην ελληνική οικονομία κατά 1,2% του ΑΕΠ για αρκετά χρόνια.