Σε μια χρονική στιγμή που ο…πόλεμος του γάλακτος φαίνεται να λήγει αναίμακτα για το δικομματικό συνασπισμό, ο κ.Αντ. Σαμαράςτο μεσημέρι τηςΠέμπτης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου, έστειλε μήνυμα στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εν μέσω των πολλών επαφών στο παρασκήνιο για να υπάρξει εκτόνωση της έντασης, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κοινοβουλευτική μάχη, υπογραμμίζοντας την υπευθυνότητα των βουλευτών.
Ο κ. Σαμαράς που είχε συζήτηση επί των τελευταίων εξελίξεων και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Ευ. Βενιζέλοστο περιθώριο της συνεδρίασης, επεσήμανε με έμφαση ότι η χώρα βγαίνει οριστικά από την κρίση και τα μνημόνια και τόνισε:«Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει.Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει.»
Για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός, την τρίτη εντός δεκαημέρου και ενώ παρατηρείται απουσία υπουργών από τα ΜΜΕ για να στηρίξουν την κυβέρνηση, σημείωσε ότι μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης«πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά».

Παράλληλα είπε ότι πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας.«Τελείωσε αυτό.Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει».

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του, η οποία έχει την ιδιαίτερη σημασία της καθώς επελέγη να γίνει λίγο πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή, περιέγραψε το επόμενο βήμα της κυβέρνησης, αναφέροντας:«Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε και ο κ. Βενιζέλος που είπε«όλα καλά»και πως«γίνεται ότι καλύτερο για την κοινωνία». Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θεωρούν ότι τελικά δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην κοινοβουλευτική διαδικασία και εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα εξέλθει ενισχυμένη από την ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή εξελίσσεται έντονο παρασκήνιο με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ που αντιδρούσαν να υποχωρούν, καθώς φαίνεται ότι ικανοποιούνται από την αλλαγή στη διάταξη για το γάλα, η οποία αποτελούσε και το μεγάλο αγκάθι.
Ήδη έχουν γίνει δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Μαξ. Χαρακόπουλου(ΝΔ) και των κκ.Μιχ. ΚασσήκαιΘ. Μωραϊτη, οι οποίοι εμφανίζονται θετικοί στη νέα ρύθμιση, που έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Για να υπάρξει απεμπλοκή έγινε συνάντηση το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, των κκ.Κ. ΧατζηδάκηκαιΑθ. Τσαυτάρη, με τον δεύτερο να αναλαμβάνει, εν αντιθέσει με τι έγινε εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, ενεργό ρόλο για να επέλθει συμφωνία. Ο κ. Χατζηδάκης θα ενημερώσει τους βουλευτές της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠαΣοΚ, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Το επίμαχο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα τελικά θα κατατεθεί την Παρασκευή και αναμένεται να ψηφισθεί αργά το βράδυ της Κυριακής, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει τελειώσει η διαδικασία διότι την προσεχή Τρίτη συνεδριάζει στην Αθήνα τοEurogroup. Πάντως μέχρι την τελευταία στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαρ. Τρικούπη θα είναι σε ετοιμότητα και σε «κατάσταση συναγερμού» δια παν ενδεχόμενο…
Νωρίτερα συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου αποφασίστηκε ότι ο μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας στο δημόσιο θα είναι αποσυνδεδεμένος από τις απολύσεις.
Στη συνεδρίαση που ήταν παρόντες μεταξύ άλλων και οι κκ.Κυρ. ΜητσοτάκηςκαιΙ. Μιχελάκης, συμφωνήθηκε να προχωρήσουν οι 4.000 διαθεσιμότητες για ολοκληρωθεί η συμφωνία με την τρόικα για 25.000 διαθεσιμότητες. Με βάσει πληροφορίες από την κυβέρνηση, οι 3.000 εργαζόμενοι θα προέλθουν από τους δήμους και άλλοι 1.000 από ασφαλιστικά ταμεία.