Η άτακτη φυγή των δύο βουλευτών της Χρυσής Αυγής σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο ακροδεξιό αυτό μόρφωμα. Η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Λάρισας Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου και η εσπευσμένη διαγραφή (προτού ο ίδιος προλάβει να ανεξαρτητοποιηθεί) του έγκλειστου στη φυλακή Ναυπλίου βουλευτή Κορίνθου Στάθη Μπούκουρα, καθώς και η πιθανολογούμενη άρση ασυλίας του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επέφεραν σοβαρό πλήγμα στην οργάνωση, στη λειτουργία αλλά και στη δημοσκοπική εικόνα του ακροδεξιού κόμματος.
Στελέχη της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι αποχωρούν πλέον μαζικά από το κόμμα ή εντάσσονται στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτρα, την επομένη της ανακοίνωσης της ανεξαρτητοποίησης του κ. Αλεξόπουλου, επτά μέλη της Χρυσής Αυγής προσχώρησαν στο Εθνικό Μέτωπο. Ενα από τα μέλη, ο κ. Γ. Νάκος, ήταν πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Χρυσής Αυγής. Στα κεντρικά γραφεία της Αθήνας του Εθνικού Μετώπου ρόλο στο οργανωτικό τμήμα του κόμματος έχει αναλάβει ο Δ. Γκρίλλας, παλαιό στέλεχος της Χρυσής Αυγής τη δεκαετία του ’90.
Δημιουργία πανικού


Η ενδεχόμενη άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής που ως τώρα δεν είχε καθόλου ακουστεί ότι είχαν εμπλακεί σε κάποια έκνομη ενέργεια δημιούργησε πανικό σε πολλούς. Εκείνο που πιθανολογείται είναι ότι η ιστορία των αποχωρήσεων βουλευτών θα έχει και συνέχεια καθώς ακούγονται ονόματα και άλλων βουλευτών που βλέπουν σήμερα το καράβι της Χρυσής Αυγής, αντί να οδεύει σε εκλογική επιτυχία, να παρασύρεται προς τις φυλακές Κορυδαλλού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους ύποπτους για φυγή βουλευτές τούς καλούν σε εκπομπές στο site της Χρυσής Αυγής και σε αυτές μαζί με τους Κασιδιάρη, Παναγιώταρο και Ματθαιόπουλο οι θεωρούμενοι «ύποπτοι» αναγκάζονται να δηλώσουν πίστη στο κόμμα και να κατηγορούν τους αποχωρήσαντες ως «ριψάσπιδες», «Ιούδες», «προδότες» και με άλλα διακοσμητικά επίθετα. Ηδη ο βουλευτής Δ. Κουκούτσης έσπευσε σε μια τέτοια «εκπομπή» να δηλώσει ότι θα παραμείνει πιστός στο κόμμα και στις αρχές του καθώς πολλοί στη Χρυσή Αυγή τον θεωρούσαν ύποπτο για ανεξαρτητοποίηση επειδή ήταν δυσαρεστημένος από τη στιγμή που δεν έλαβε το χρίσμα για περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Τόσο στα γραφεία στη Βουλή όσο και στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ακροδεξιού κόμματος στην οδό Μεσογείων επικρατούν σήμερα καχυποψία, εκνευρισμός και αλληλοφάγωμα. Στην πραγματικότητα το κόμμα πλέον εμφανίζεται να υπολειτουργεί, οι περίφημοι «πυρήνες» βρίσκονται υπό διάλυση, τα εγκληματικά τάγματα εφόδου έπαψαν να κυκλοφορούν και, αν εξαιρέσει κανείς τον Ηλ. Κασιδιάρη, κανένα άλλο στέλεχος δεν φαίνεται να κινείται δραστήρια ώστε να «σηκώσει» τον προεκλογικό αγώνα.
Για όσους γνωρίζουν τα πράγματα εκ των έσω τα διαλυτικά αυτά φαινόμενα αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αυξηθούν καθώς πολλά όψιμα μέλη της Χρυσής Αυγής θέλουν (και ορισμένα το δηλώνουν δημοσίως) να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης και αναζητούν αλλού την πολιτική επιβίωσή τους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Χρυσή Αυγή να βρίσκεται σε πτώση και οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι, αν υπάρξουν κι άλλες προφυλακίσεις ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και στις ευρωεκλογές, τότε η πτώση θα συνεχιστεί.
Οσοι γνωρίζουν τον κ. Αλεξόπουλο στη Λάρισα ενθυμούνται ότι ήταν ένα από τα παλαιά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Διατηρούσε όμως χαμηλούς τόνους στη Βουλή και απέφευγε τη συμμετοχή σε εφόδους της οργάνωσης. Η ανεξαρτητοποίησή του προέρχεται εν μέρει και από τη χρόνια ρήξη του με τον άλλον μεγαλοπαράγοντα της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα, τον Δ. Κολτσίδα, πρώην παλαιστή και υπόδικο για επιθέσεις εναντίον τούρκων φορτηγατζήδων. Ο κ. Κολτσίδας, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με την ηγεσία, δεν συγχώρεσε ποτέ ότι εξελέγη βουλευτής ο κ. Αλεξόπουλος και δεν βγήκε αυτός. Ετσι για ένα μεγάλο διάστημα τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Λάρισα είχαν μετατραπεί, σύμφωνα και με τους βουλευτές της ΝΔ του νομού, σε… ρινγκ από τους οπαδούς των δύο αυτών πρώην «συναγωνιστών».
Φυλετικά… ύποπτος


Στην Κόρινθο ο Στάθης Μπούκουρας ήταν ένας από τους βουλευτές που «έσπασαν» όταν οι ανακρίτριες κυρίες Κλάπα και Δημητροπούλου του ανακοίνωσαν ότι προφυλακίζεται. Ξέσπασε σε κλάματα, έλεγε ότι ήταν… ΠαΣοΚ, κάτι που όταν το έμαθαν δεν του το συγχώρεσαν οι σκληροπυρηνικοί της οδού Μεσογείων. Εθεωρείτο ότι ήταν ανακάλυψη του Ηλ. Παναγιώταρου, με τον οποίο φημολογείται ότι διατηρούσαν και επαγγελματικές σχέσεις. Τα τοπικά μέλη της Χρυσής Αυγής συχνά υπέβαλλαν στην ηγεσία παράπονα ότι «οι Αθηναίοι μας τον έφεραν ως αλεξιπτωτιστή λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου». Ετσι την ημέρα που ο κ. Μπούκουρας περνούσε το κατώφλι των ανακριτριών ολόκληρη η παλαιά φρουρά των χρυσαυγιτών Κορίνθου, με επικεφαλής τον Στ. Πανταζή, αποχώρησε και εντάχθηκε στο Εθνικό Μέτωπο. Στις κατηγορίες που οι χρυσαυγίτες συχνά απέδιδαν στον κ. Μπούκουρα συμπεριλαμβανόταν ακόμη και η… όψη του, καθώς μεταξύ σοβαρού και αστείου τον θεωρούσαν φυλετικά ύποπτο. Αυτός ήταν και ο λόγος που παρακάλεσε τις δικαστικές αρχές να μην τον προφυλακίσουν στο Κορυδαλλό (μαζί με τους Μιχαλολιάκο, Λαγό και Παππά) αλλά να τον προφυλακίσουν μακριά από αυτούς στο Ναύπλιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ