Η δοκιμασία που πέρασε η χώρα βρίσκεται κοντά στο τέλος δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι «μέχρι το 2020 θα έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης» και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ορισμένους «που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού και από σήμερα είναι κομπάρσοι».

«Κόντρα σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην εξάλειψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και τις «μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες».

«Η αναδιάρθρωση που προχωρούμε δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολλά να κάνουμε. Αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια θα ξαναγυρίσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες. Δεν πρόκειται να το δεχθώ, συνεχίζουμε. Ξέρω πόσο υπέφερε η ελληνική κοινωνία από την ανεργία, τους φόρους. Όμως τώρα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συμφωνία με την τρόικα, λέγοντας: «Αντίθετα με όσα οι γνωστοί κύκλοι προεξοφλούσαν, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα το 2014. Μέρος του πλεονάσματος θα επιστραφεί στην ελληνική κοινωνία. Για την ακρίβεια 525 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας, θα δοθεί επίσης σε ένστολους με κάτω από 1.500 ευρώ το μήνα. Θα μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές κατά 3,9%. Θα υπάρξει αύξηση αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα αφού θα μειωθούν και οι εισφορές των εργαζομένων».

«Ακόμη με την συμφωνία που κάναμε θα επιστρέψει 1 δισ. παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στους ιδιώτες πέρα και πάνω από τα 2,8 δισ. που είχαμε προβλέψει. Θα ενισχυθεί έτσι η ρευστότητα και θα τονωθεί η ανάπτυξη. Παράλληλα προωθούμε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά μας παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ολοκληρώνεται» συμπλήρωσε.

«Όλα αυτά είναι ζητήματα μετρήσιμα, χειροπιαστά στην πράξη και αφήνουν εκείνους που τα αμφισβητούν στον άχαρο και μίζερο ρόλο τους. Ορισμένοι που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, από σήμερα είναι κομπάρσοι. Πιστεύει κανείς ότι όσα ανακοινώσαμε σήμερα είναι 100% λάθος; δεν ακούσαμε όμως τίποτε θετικό» δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

«Πολλοί παρακαλούσαν να αποτύχει η χώρα. Αλλά τώρα οι επικριτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν το λάθος τους, ούτε να βοηθήσουν, ούτε να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτή η υπονόμευση είναι απαράδεκτη. Μακάρι να είχαμε μία αντιπολίτευση που να στήριζε έστω κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν στηρίζουν ούτε μία» πρόσθεσε.

«Αυτή την ώρα χρειαζόμαστε τέσσερα πράγματα: Μείωση φορολογικών βαρών, μείωση ενεργειακού κόστους, αποκατάσταση ρευστότητας και μείωση γραφειοκρατίας» είπε ο προσθέτοντας ότι μετά τα πρωτογενή πλεονάσματα μπορεί να αρχίσει η σταδιακή και συστηματική μείωση των φορολογικών βαρών. «Παραμένει στόχος ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής 15% και η μείωση του ΦΠΑ», ανέφερε.