H κυρία Νιόβη Παυλίδου διδάσκει δίκτυα Τηλεπικοινωνιών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και διεκδικεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι η μοναδική υποψήφια της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης και γύρω της έχουν συσπειρωθεί ευρύτερες δυνάμεις από τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά ως την Κίνηση Π80. Η επιλογή της, στην οποία συναίνεσε το ΠαΣοΚ, προκάλεσε έκπληξη ακόμη και στους «58», μία εκ των οποίων είναι η κυρία Παυλίδου. Λέγεται ότι την πρόταση πιστώνεται ο κ. Ι. Μαγκριώτης, που προσέφερε αυτή τη διέξοδο έπειτα από αλλεπάλληλες άκαρπες συνεδριάσεις, παρότι το ΠαΣοΚ είχε ζητήσει από εκείνον να είναι υποψήφιος.
Η Νιόβη Παυλίδου έκανε το ντεμπούτο της στο ΣΕΦ στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς και ήταν σαν το ψάρι έξω από το νερό. Ενα ψάρι όμως αποφασισμένο να κολυμπήσει στα βαθιά. Η πολιτική απειρία σε άλλες εποχές θα μπορούσε να είναι μεγάλο μειονέκτημα. Τώρα είναι μια από τις βασικές αρετές των υποψηφίων. Η κυρία Παυλίδου δεν ενδιαφέρεται να κάνει υψηλή πολιτική, δεν είναι κομματικό στέλεχος, θέλει να αντιμετωπίσει προβλήματα προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Αυτό κάνει στις περιοδείες που ξεκίνησε συμβολικά από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, όχι για συναισθηματικούς λόγους αλλά επειδή εξαιτίας «της ξεχωριστής ιστορικής σημασίας του αποτελεί μια πρόκληση για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Ημαθίας» όπως επισήμανε.
Μπορεί η καθημερινότητά της να μην αναλωνόταν στους κομματικούς διαδρόμους, ωστόσο η Νιόβη Παυλίδου προβάλλει ότι ανήκει στον χώρο των ενεργών πολιτών. Υποστήριξε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στον χώρο της Παιδείας που προώθησαν ως υπουργοί η Μαριέττα Γιαννάκου και η Αννα Διαμαντοπούλου. Επιπλέον, είχε υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη της Δημοκρατικής Αριστεράς χωρίς όμως να γίνει ποτέ μέλος της.
Η πρωτοβουλία των «58» την κινητοποίησε για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης. «Λυπάμαι που δεν κατόρθωσε να ενωθεί ο χώρος και πιστεύω ότι η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τη ΔΗΜΑΡ και ας επιχειρεί να δώσει τις δικές της απαντήσεις. Μετά τις ευρωεκλογές θα τα δούμε όλα ξανά» επισημαίνει. Η ίδια, πάντως, δεν απορρίπτει καμία υποστήριξη. «Και το Ποτάμι το θεωρώ σχήμα του χώρου. Εχω ανοιχτούς ορίζοντες. Θα δούμε μέχρι πού θα φτάσει η πρωτοβουλία μας, γιατί υπάρχουν και δυνάμεις στην κοινωνία που αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται από κανέναν» σημειώνει. Το μεγάλο ερώτημα αυτής της υποψηφιότητας είναι αν θα έχει τη στήριξη του Ι. Μπουτάρη, ο οποίος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα στηρίξει τον Απ. Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια. Ωστόσο, όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στον Βορρά, επιμένουν ότι τα ψηφοδέλτια Μπουτάρη και Παυλίδου έχουν κοινά χαρακτηριστικά, όμοια φιλοσοφία και τους ίδιους υποστηρικτές. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε την Παρασκευή με την κυρία Παυλίδου, η οποία συνοδευόταν από την Συλβάνα Ράπτη, και δήλωσε: «Ανάμεσα στον Ιωαννίδη και στον Τζιτζικώστα στηρίζουμε Τζιτζικώστα. Η ψυχή μας όμως είναι με την Νιόβη». Την κυρία Παυλίδου στηρίζει επίσης ο Ηλ. Μόσιαλος αλλά όχι ο Ανδρ. Λοβέρδος, ο οποίος «ψηφίζει» Μάρκο Μπόλαρη, όπως και η ΔΗΜΑΡ.
Η κυρία Παυλίδου δεν είχε σκεφτεί την πιθανότητα υποψηφιότητας της. Μάλιστα, είχε ξεκινήσει μαζί με άλλους έναν κύκλο διαβουλεύσεων προτείνοντας άλλα πρόσωπα. «Εμείς είχαμε μια πολύ ενεργή επιτροπή πρωτοβουλίας των «58». Μέσω των συγκεντρώσεων αυτών ήρθαμε πολύ κοντά με τον κόσμο. Οταν όμως είδαμε ότι η πρωτοβουλία των «58» καθυστερούσε, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας και να φτιάξουμε μια κίνηση με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά για την Περιφέρεια. Για τη δημιουργία αυτού του συνθετικού ψηφοδελτίου με δυνάμεις ακόμα και πέρα από την Κεντροαριστερά προσπαθούσα και εγώ, δεν μου είχε περάσει από το μυαλό να είμαι επικεφαλής του» παρατηρεί. Με την οικογένειά της δεν υπήρξε θέμα. «Το ζήτημα της υπεραπασχόλησής μου το λύσαμε εγκαίρως. Ισως οι κόρες μου να πιστεύουν ότι οι μανάδες δεν κοιμούνται ποτέ» λέει χαμογελώντας.
Παρότι είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, τώρα θα αντιμετωπίσει την πρόκληση να γίνει γνωστή και στους πολίτες, σε ένα κοινό που η κρίση το έχει κάνει δύσκολο και απαιτητικό. Οι καθηγητές Πανεπιστημίου δεν χαίρουν εκτίμησης ως πολιτικοί από ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. «Την ακούω και εγώ την κριτική και συμφωνώ. Οι καθηγητές είμαστε ελίτ, αλλά το χρειάζεται και αυτό η κοινωνία. Σε αυτή τη φάση όμως βγήκαμε από τον ρόλο μας και κάναμε βήματα προς την κοινωνία. Αλλωστε το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας είναι μια συλλογική δράση» λέει. Η υποψηφιότητά της θα είναι ανεξάρτητη από κόμματα και αυτοδιοικητική. «Δεν έχω πολιτικές βλέψεις» διευκρινίζει. «Παρακολουθώ όσα συμβαίνουν στα εσωτερικά των κομμάτων αλλά δεν θέλω καθόλου να εμπλακώ» προσθέτει. Το πρώτο θέμα στην ατζέντα της είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. «Βλέπω κάθε μέρα στο πανεπιστήμιο μια γενιά ταλαντούχα, λαμπρά μυαλά που τα τσακίζει η ανεργία, ψάχνουν πώς να φύγουν στο εξωτερικό και κατηγορούν τη δική μου γενιά ότι τα καταστρέψαμε. Το θεωρώ καθήκον μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ανεργία, ειδικά των νέων» τονίζει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ