Η ατμόσφαιρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τις δύο ημέρες που διήρκεσε η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη, ήταν φορτωμένη με προσδοκίες. Τα κλαδιά της Ελιάς, όμως, μόνο στο σήμα του νέου σχήματος ανοίχτηκαν προς τα πάνω. Στην πραγματικότητα λύγισαν κάτω από βάρος της αντιπαράθεσης των κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου –τον «επταετή πόλεμο των Ρόουζ» στο ΠαΣοΚ όπως τον χαρακτήρισε ένας από τους παριστάμενους. Η Ελιάείναι επίμονο δένδρο, ανθεκτικό σε ακραίες συνθήκες, ιδιότητες που σίγουρα θα χρειαστούν και στην πολιτική διαδρομή της συμπαράταξης.
Στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη τα συναισθήματα μεταβάλλονταν κάθε στιγμή. Ο κόσμος που παρευρέθηκε ήταν πολύς αλλά όχι τόσος ώστε να δημιουργήσει πανηγυρική ατμόσφαιρα. Την Κυριακή, που αναμενόταν η ομιλία του κ. Σούλτς, προσήλθαν περισσότεροι και ορισμένοι έλεγαν ότι δεν είχαν καταλάβει εγκαίρως τι γινόταν στο ΣΕΦ. Επίσης, για πρώτη φορά εμφανίστηκε πραγματική και όχι κομματική νεολαία, γεγονός που ξάφνιασε ευχάριστα. Ακόμα, σταμάτησε η γκρίνια –μόνιμη ηχητική υπόκρουση στις εκδηλώσεις του ΠαΣοΚ τα τελευταία χρόνια – από την πλευρά του κόσμου που τοποθετήθηκε για την Ελιά. Όσοι ανέβηκαν στο βήμα του ομιλητή ήρθαν προετοιμασμένοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν καλή και δεν συνολικά δεν έγινε κανένα φάουλ. Αντιθέτως, υπήρξαν πολλές καλές στιγμές: Η τοποθέτηση του κ. Ι. Βούλγαρη, ο οποίος εκ μέρους των «58» αναγνώρισε –και καταχειροκροτήθηκε- ότι «τα απλά μέλη και οι ψηφοφόροι του ΠαΣοΚ είδαν το κόμμα τους να λοιδωρείται και τη στράτευση τους να δυσφημείται, σαν να σήκωσαν τις αμαρτίες όλης της μεταπολίτευσης χωρίς αναγνώριση για τις επιτυχίες». Η ομιλία του κ. Ηλ. Μόσιαλου, με συγκεκριμένες προτάσεις για τον ρόλο του κράτους της αγοράς, για τη φορολογία, την υγεία, την εκπαίδευση, τον δημόσιο τομέα, μια τοποθέτηση που συζητήθηκε στο περιθώριο της συνδιάσκεψης.
Θετικό κλίμα δημιούργησαν και οι ομιλίες των εκπροσώπων των υπολοίπων Κινήσεων, οι οποίοι εξήγησαν γιατί συμμετέχουν στην Ελιά, των κ.κ.Ι. Τούντα (Πολιτεία 2012), Π. Βλάχου (Μπροστά), Ν. Διακουλάκη (Πρωτοβουλία Β)και Ν. Ράπτη (Νέοι Μεταρρυθμιστές).Σε αυτή την ατμόσφαιρα η ενσωμάτωση του κ. Α. Λοβέρδου στην Ελιά έγινε με έναν τρόπο βελούδινο, σαν να ήταν εκεί από την αρχή.

Η ομιλία Βενιζέλου στο κλείσιμο της συνδιάσκεψης

Η Ελιά δημιουργήθηκε. Τώρα θα πρέπει να καρποφορήσει σε συνθήκες αντίξοες. Ο κ. Μάρτιν Σούλτς έστειλε ένα καθαρό μήνυμα από το ΣΕΦ: «Όσοι θέλουν να μευποστηρίξουν να έρθουν στην Ελιά»,είπε. Ωστόσο δεν κατάφερε να μεταπείσει τον κ. Φ. Κουβέλη, όπως τον είχε προτρέψει να κάνει ο κ. Ευ. Βενιζέλος. «Δεν μπορώ ωστόσο να μπω στα εσωτερικά των αριστερών κινήσεων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου», δήλωσε έπειτα από τη συνάντηση του την Κυριακή το βράδυ με τον πρόεδρο και αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ (Μαριλένα Κοππά, Δ. Χατζησωκράτη,Μαρία Γιαννακάκη, Θ. Παπαθεοδώρου, Χρ. Μαχαίρα).
«Όλοι προσπαθούμε, ώστε να καθοριστούν σε προοδευτική κατεύθυνση οι συσχετισμοί του νέου ευρωκοινοβουλίου και η εκλογή του προέδρου της Κομισιόν», δήλωσε ο κ. Κουβέλης. «Η ΔΗΜΑΡ –Προοδευτική Συνεργασία μετέχει στην προσπάθεια αυτή αυτόνομα και ισότιμα προς όποια άλλη πολιτική δύναμη από την Ελλάδα θέλει να υποστηρίζει την υποψηφιότητα του κ Μάρτιν Σούλτς. Κανένας δεν έχει το μονοπώλιο στην Ελλάδα να δηλώνει ευρωσοσιαλιστής ή οτιδήποτε άλλο σχετικό. Εκείνο το οποίο εμείς δηλώνουμε είναι ο σαφής ευρωπαικός μας προσανατολισμός, ο καθημερινός μας αγώνας και η διεκδίκησή μας για να υπάρξει η Ευρώπη της αλληλεγγύης καιτης κοινωνικής συνοχής…»
Κατόπιν τούτων η σχέση του ΠΑΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να αλλάξει,τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.Το άλλο μέτωπο του κ. Βενιζέλου, το εσωκομματικό δεν είναι τόσο καθαρό. Τα ερωτήματα «τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου; Νέο κόμμα; Θα διεκδικήσει ξανά την ηγεσία του ΠαΣοΚ;» κυριαρχούσαν στα πηγαδάκια του ΣΕΦ. Το μήνυμα που έστειλε στους «παπανδρεικούς» με την ανακοίνωση του, ότι δεν στηρίζει την Ελιά, βρήκε ανταπόκριση. Λίγοι «παπανδρεικοί» ήταν στη συνδιάσκεψη.
Από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ, που συγκάλεσε την Κυριακή το μεσημέρι στο ΣΕΦ, ο κ. Βενιζέλος έλειπαν 15 βουλευτές από τους συνολικά 27.Αδικαιολόγητοι θεωρήθηκαν οι κ.κ. Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραίτης, Μιχ. Χρυσοχοίδης και Ν. Σηφουνάκης –σύμφωνα με συνεργάτες του θεωρεί ότι η δημιουργία της Ελιάς οδηγεί στην εξαφάνιση του ΠαΣοΚ δια της πλαγίας οδού καιότι αν είναι αυτή η κατάληξη καλύτερα να ειπωθεί καθαρά. Επίσης θεωρεί ότι η κατάσταση οδηγήθηκε εκεί εξαιτίας της πειθήνιας και χωρίςειρμό συνεργασίας με τη ΝΔ, με το ΠΑσΟκ στο ρόλο του φτωχού συγγενή.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ο., λέγεται ότι ο κ. Βενιζέλος (η Χαρ. Τρικούπη δεν το επιβεβαιώνει) μετέφερε ότι είπε στον κ. Παπανδρέου ότι η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι προϋπόθεση για να μην διασυρθεί πολιτικά. Η διαρροή ενόχλησε τον πρώην πρωθυπουργό και δεν αποκλείεται να απαντήσει ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Kαι όλα αυτάτην ώρα που η Ελιά ετοιμάζεται να κάνει τα επόμενα βήματα της σε οργανωτικό επίπεδο αλλά και για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα.