Δέκα εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και έντεκα πριν από τις ευρωεκλογές, το πολιτικό περιβάλλον παραμένει σύνθετο και απρόβλεπτο. Η αδυναμία ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς από τους πολιτικούς φορείς που ως σήμερα την απάρτιζαν, αλλά και η έλλειψη δυναμικής από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι ενισχύουν εκ νέου την Κεντροδεξιά, με αποτέλεσμα να μη θεωρείται δεδομένη ούτε η πρώτη θέση στις ευρωεκλογές, που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος» στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται στην Αττική, αλλά το προβάδισμά της εξισορροπείται από αντίστοιχο προβάδισμα που εμφανίζει η ΝΔ στη Μακεδονία. Ετσι, η μάχη της πρώτης θέσης φαίνεται ακόμη ανοιχτή και είναι πιθανόν να εξελιχθεί σε θρίλερ που μπορεί να αναδείξει νικητή μόνο στην κάλπη. Βέβαια αν συμβεί αυτό, τότε τα δεδομένα θα αλλάξουν σημαντικά καθώς η πορεία και η σταθερότητα της κυβέρνησης δεν θα επηρεαστούν αν η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή.
Σημαντικά στοιχεία είναι η «καθίζηση» του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ λόγω της παρουσίας του Ποταμιού που φαίνεται ότι γοητεύει ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων. Αλλά και η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής, που ιδιαίτερα στη Μακεδονία, είναι εντυπωσιακή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει σημαντικό προβάδισμα στην περιφέρεια Αττικής έναντι της ΝΔ, προβάδισμα όμως που ισοσταθμίζεται από το προβάδισμα που έχει το κυβερνών κόμμα στη Μακεδονία. Αντιθέτως υποχωρούν ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.
Αν σήμερα είχαμε ευρωεκλογές, στην Περιφέρεια Αττικής το 20,1% θα προτιμούσε τον ΣΥΡΙΖΑ και το 17,6% τη ΝΔ. Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά το προβάδισμα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό του είναι μικρότερο από εκείνο που κατέγραψε στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Πού οφείλεται αυτή η στασιμότητα; Προφανώς στην αδυναμία του να προσελκύσει τους δυσαρεστημένους του ΠαΣοΚ, αλλά και να αξιοποιήσει την κυβερνητική φθορά.
Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι το δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο που κυριάρχησε στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αντικαθίσταται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση από το ποιος έχει πειστικότερη στρατηγική στο «μεταμνημόνιο», όπου ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υστερεί έναντι της ΝΔ.
Τρίτο κόμμα, αλλά με μειωμένη τη δύναμή της εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή (7,2%), με το ΚΚΕ να ακολουθεί στο 6,3%. Πέμπτη δύναμη είναι το νεοεμφανιζόμενο Ποτάμι που φαίνεται να αξιοποιεί τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, αλλά και την αδυναμία ενίσχυσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠαΣοΚ ακολουθεί με 4%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 3,5% και η ΔΗΜΑΡ με 2,2%. Αν τα ποσοστά αυτά επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τότε τα τρία αυτά κόμματα θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκτός Ευρωβουλής. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων παραμένει αρκετά υψηλό (23,4%) και συνεπώς υπάρχουν ακόμα σημαντικές πιθανότητες να ανατραπούν ορισμένα από αυτά τα δεδομένα.
Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα για τις ευρωεκλογές στη Μακεδονία, όπου η κυριαρχία της ΝΔ δημιουργεί σκηνικό απόλυτης επικράτησης της Κεντροδεξιάς και καταβαράθρωσης της Ακροδεξιάς. Αν είχαμε σήμερα ευρωεκλογές, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, η ΝΔ θα αναδεικνυόταν πρώτο κόμμα με 21,3% έναντι 17,4% του ΣΥΡΙΖΑ. Η έκπληξη έρχεται από Το Ποτάμι, που αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 8,1%, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ που κυριολεκτικά βυθίζεται συγκεντρώνοντας ποσοστό 1,9%. Η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 6,9% και ακολουθούν ΚΚΕ με 5,4%,ΠαΣοΚ με 4,2% και ΑΝΕΛ με 3,2%.

Προηγούνται Ι. Σγουρός και Απ. Τζιτζικώστας


Στη μάχη της Περιφέρειας Αττικής προηγείται ο περιφερειάρχης κ. Ι. Σγουρός με 23,9% με την κυρία Ρένα Δούρου από τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί στο 18,6%, ποσοστό που είναι μικρότερο από το ποσοστό του κόμματός της. Ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ κ. Γ. Κουμουτσάκος φαίνεται προς το παρόν αδύναμος να κερδίσει το στοίχημα του β’ γύρου συγκεντρώνοντας 12,2%, ενώ εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Παναγιώταρος συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 5,1%.
Αν στον δεύτερο γύρο περάσουν ο κ. Σγουρός και η κυρία Δούρου, ο κ. Σγουρός εμφανίζει προβάδισμα με 41%, έναντι 34,7 της υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν στον β’ γύρο αναμετρηθούν οι κ.κ. Σγουρός και Κουμουτσάκος, ο πρώτος φαίνεται ότι κερδίζει με χαρακτηριστική άνεση. Με μικρότερη διαφορά φαίνεται να επικρατεί η κυρία Δούρου, εφόσον αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον κ. Κουμουτσάκο.
Στην Περιφέρεια Μακεδονίας η ΝΔ δείχνει να δίνει μάχη με… τον εαυτό της και χωρίς αντίπαλο συγκεντρώνοντας ποσοστό που αγγίζει το 42%! Πρώτος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στην περιοχή αναδεικνύεται ο κ. Απ. Τζιτζικώστας με 23,8% έναντι 18,5% του κ. Ι. Ιωαννίδη. Αντιθέτως ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Ν. Χρυσομάλλης «εξαφανίζεται» καταγράφοντας ποσοστό μόλις 2,1%!
Ακολουθεί με 10,6% ο κ. Μ. Μπόλαρης από το ΠαΣοΚ, ενώ στη δημοσκόπηση της Κάπα Research δεν έχει «μετρηθεί» η κυρία Νιόβη Παυλίδου που υποστηρίζεται από τους «58», αλλά ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της μόλις την περασμένη Πέμπτη. Εφόσον οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Ιωαννίδης αναμετρηθούν στον β’ γύρο, τότε ο νυν περιφερειάρχης διατηρεί και πάλι ένα μικρό προβάδισμα έναντι του βουλευτή της ΝΔ, το οποίο όμως μπορεί και να ανατραπεί. Στην περίπτωση που στον β’ γύρο περάσει ο κ. Τζιτζικώστας με τον κ. Μπόλαρη, τότε ο περιφερειάρχης κερδίζει καθαρά, όπως καθαρά κερδίζει και ο κ. Ιωαννίδης τον κ. Μπόλαρη στον β’ γύρο.


Οι πολίτες δεν πείθονται ότι τα στελέχη που επέλεξαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα εγκαταλείψουν την κεντρική πολιτική σκηνή
Προηγούνται Γ. Καμίνης και Ι. Μπουτάρης
Ισχυρό προβάδισμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των υποψηφίων με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά

Η έλλειψη αυτοδιοικητικών χαρακτηριστικών στους υποψηφίους που επέλεξαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα στη μάχη των δημοτικών εκλογών φαίνεται ότι αποδεικνύεται καθοριστική, τουλάχιστον στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, όπου οι κ.κ. Γ. Καμίνης και Ι. Μπουτάρης διατηρούν ισχυρό προβάδισμα. Η επιλογή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν πολιτικά τους στελέχη στους δύο αυτούς δήμους ενισχύουν ακόμη περισσότερο τους δημάρχους, αφού φαίνεται ότι οι πολίτες δεν πείθονται ότι θα εγκαταλείψουν την κεντρική πολιτική σκηνή και ότι θα αφοσιωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στον Δήμο Αθηναίων φαίνεται μάλιστα ότι οι ψηφοφόροι έχουν στην πλειοψηφία τους ήδη επιλέξει τι θα ψηφίσουν, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Καπα Research το ποσοστό των αναποφάσιστων περιορίζεται στο 9,6%.
Ο κ. Γ. Καμίνης προηγείται με 25,8%, ενώ τη μάχη της πρόκρισης στον β’ γύρο δίνουν ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος με 14,5% και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σακελλαρίδης με 14,3%. Ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρης ακολουθεί με 11,6% και ο κ. Ν. Κακλαμάνης με 9,7%. Φαίνεται λοιπόν ότι όλα θα κριθούν από τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως από το ποιος θα πείσει περισσότερο του δημότες Αθηναίων ότι θα αφοσιωθεί στα προβλήματα της Αθήνας.
Εφόσον στον β’ γύρο αναμετρηθούν ο κ. Καμίνης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων φαίνεται να επικρατεί με μεγάλη διαφορά (43,8% έναντι 31,3%), ενώ άνετα νικητής φαίνεται ότι θα αναδειχθεί ο κ. Καμίνης και στην περίπτωση που αναμετρηθεί στον β’ γύρο με τον κ. Γ. Σακελλαρίδη (44,5% έναντι 30,4%) ή με τον κ. Ν. Κακλαμάνη (43,7% έναντι 28,3%).
Ακόμη πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο κ. Ι. Μπουτάρης προηγείται με μεγάλη διαφορά (42,3%) του υποψηφίου της ΝΔ κ. Στ. Καλαφάτη (22,7%). Η προσωπικότητα του κ. Μπουτάρη αλλά και οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του πρώην δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου φαίνεται ότι επιδρούν καθοριστικά στις προτιμήσεις των κατοίκων της Θεσσαλονίκης.
Κανένας από τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν δείχνει ικανός να απειλήσει τους δύο μονομάχους, καθώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τρ. Μηταφίδης συγκεντρώνει ποσοστό 9,2% ενώ ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής κ. Αρτ. Ματθαιόπουλος καταποντίζεται στο 3,2%.
Φαίνεται λοιπόν ότι τη μάχη του β’ γύρου θα δώσουν ο κ. Μπουτάρης και ο κ. Καλαφάτης, αλλά με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης να εμφανίζει και εκεί μεγάλη διαφορά (47,2% έναντι 34,8% του αντιπάλου του).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ