«Η Δημοκρατική Παράταξη, η Ελιά, ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ενότητα της Κεντροαριστεράς. Αποτελεί συγχρόνως ένα σημαντικό βήμα για την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου» αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη του νέου φορέα που αποτελείται κόμματα, κινήσεις και ομάδες πολιτών υπό τον τίτλο «Ελιά», η οποία θα έχει τα δικά της σύμβολα και συνθήματα.

Σημειώνεται ότι η «Ελιά» δεν έχει μόνο παρόν αλλά και μέλλον, δεν δημιουργήθηκε δηλαδή για να πάρει μέρος στις ευρωεκλογές, αλλά «θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται».

Στη διακήρυξη περιγράφεται η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα της κρίσης, στα βήματα που έχουν γίνει, και εκφράζεται αισιοδοξία για τη συνέχεια. Ειδικότερα αναφέρεται:

«Η βαθιά ύφεση υποχωρεί και το 2014 προβλέπεται να είναι η χρονιά της ανάκαμψης. Όμως, η ανάπτυξη πρέπει να προχωρήσει πιο γρήγορα, με στέρεες βάσεις, για να ξανακάνει την Ελλάδα αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη με την Ευρώπη». Και προστίθεται: Η αβεβαιότητα για το αύριο συνδυάζεται με την ανασφάλεια, που γεννά το πολιτικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί. Η τεχνητή πόλωση κυριαρχεί και τα κόμματα του μικρού και στείρου δικομματισμού, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το φόβο για το αβέβαιο μέλλον και το θυμό για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν στην κρίση.

Θεωρείται ότι η αντίθεση «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» είναι πλέον ξεπερασμένη από τα πράγματα και ότι το σημαντικό ερώτημα σήμερα είναι: «τι κάνουμε από εδώ και πέρα, με ποιο πειστικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα θα βγούμε οριστικά από την κρίση και θα ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Τονίζεται επίσης ότι «η χώρα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά. Και αυτή η αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός μόνον κόμματος, το οποίο εκμεταλλευόμενο την πριμοδότηση του εκλογικού νόμου και τις ευκαιριακές συμμαχίες θα εξασφαλίσει μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η έξοδος από την κρίση και οι βαθιές τομές στην οικονομία, στο κράτος, στη διοίκηση, στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα απαιτούν εθνική συνεννόηση, ρεαλιστικό πρόγραμμα, σταθερότητα και επιμονή στην εφαρμογή. Για να σταθεί η χώρα, χρειάζεται μια ισχυρή δημοκρατική προοδευτική παράταξη».

Σχετικά με τον ρόλο της «Ελιάς», αναφέρεται: «Στην κρίσιμη και δύσκολη καμπή που βρίσκεται η χώρα, η Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη φιλοδοξεί να είναι φορέας ευθύνης και σταθερότητας, προωθητική δύναμη αλλαγής, παράταξη ενότητας, αλληλεγγύης και ελπίδας. Δεν αποβλέπει σε ρόλους δορυφορικούς του «μικρού δικομματισμού», ούτε περιορίζεται σε πολιτικές διαμαρτυρίας. Στόχος της είναι η προοδευτική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της και της ισότιμης θέσης της στους κόλπους της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφορά γίνεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της, με τις πολλές αδυναμίες, τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις και τις ανισότητες ανάμεσα στα κράτη μέλη, αλλά και στον τρόπο λήψης των αποφάσεων καθώς αυτές λαμβάνονται κυρίως από τις ισχυρές χώρες «με προκλητική υπέρβαση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Επισημαίνεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επικρατήσει «από τη μια, οι ευρωπαϊκές συντηρητικές δυνάμεις που επιβάλλουν μια λιτότητα χωρίς πολιτικές ανάπτυξης και απασχόλησης» και «από την άλλη, το μέτωπο του λαϊκισμού και του ανορθολογικού αντιευρωπαϊσμού». Προστίθεται ότι υπάρχει ο «διπλός στόχος» της αντιστροφής αυτής της διαλυτικής πορείας: «ούτε λιτότητα, ούτε λαϊκισμός».

Σχετικά με την ανάληψη από την Παράταξη (η λέξη ΠαΣοΚ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά στο κείμενο) της ευθύνης για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφέρεται: «Πέντε χρόνια τώρα, κάθε μέρα, οι Έλληνες στηρίζουμε την απόφασή μας να είμαστε στο Ευρώ και στην Ευρώπη. Κανείς δεν μας το επέβαλε. Ήταν απόφαση πατριωτικού ρεαλισμού και ιστορικής αυτογνωσίας. Ήταν απόφαση διεκδίκησης και όχι παθητικής συμμόρφωσης. Η συμμετοχή μας στο Ευρώ και στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική επιλογή. Είναι εθνική στρατηγική. Η ανασυγκρότηση της χώρας μας είναι ενταγμένη στην προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Αναφορά γίνεται και στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τονίζεται: «Μπροστά στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, εκφράζουμε και την στήριξή μας σε σχήματα αυτόνομα, αξιόπιστα, που αναδεικνύονται μέσα από πρωτοβουλίες των ίδιων των τοπικών κοινωνιών, με ανθρώπους καταξιωμένους, με διάθεση και θέληση για προσφορά».

Σχετικά με τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Βασικές μας αξίες είναι ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό κράτος, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα, και τις ελευθερίες, η αντίσταση στον εκφασισμό της κοινωνίας, η πραγματική ισότητα των φύλων, η αποδοχή της διαφορετικότητας. Αλλά και η εμπέδωση ενός κλίματος ασφάλειας ως πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη. Χρέος μας είναι να διασφαλίσουμε την Κοινωνική Συνοχή και να αποκαταστήσουμε αδικίες, να προωθήσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στις γενιές, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους ανθρώπου στη χώρα μας».

Προωθείται, επίσης, «ένα νέο Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο βασισμένο στην συνεργασία του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, στην αξιοποίηση στο έπακρο των ενδογενών μας πόρων».

Τονίζεται, επίσης, ότι: «Η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη συγκροτείται μπροστά στις Ευρωεκλογές και στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Στοχεύει πρώτιστα σε αυτές, για να συμβάλλει στην Ευρώπη που οραματιζόμαστε, για να στηρίξει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Όμως η Ελιά, η Δημοκρατική Παράταξη πέρα από το παρόν, έχει αυτονόητα και μέλλον». Και προστίθεται:

«Όλοι μαζί συγκροτούμε το μέτωπο εναντίον της δημαγωγίας, της συνωμοσιολογίας, του λαϊκισμού, της μιζέριας, της ηττοπάθειας, της αδράνειας. Η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι νέο ξεκίνημα, ένα σημαντικό βήμα. Θα είναι παρούσα στις μάχες που έρχονται. Θα βγει απ’ αυτές ενισχυμένη, πιο δυνατή και πιο ώριμη».

Η Συνδιάσκεψη
Με ένα κλαδί ελιάς υποδέχτηκαν οι διοργανωτές της συνδιάσκεψης τον κόσμο που συγκεντρώθηκε στο ΣΕΦ, για την ίδρυση της Ελιάς- Δημοκρατική Παράταξη. Ο κλάδος ελιάς δεν κατεύνασε τον προβληματισμό που προκάλεσε η ανακοίνωση του κ. Γ. Παπανδρέου, οτι διαφωνεί με την Ελιά και δεν θα παραστεί στη συνδιάσκεψη.

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά οτι η προσπάθεια αυτή δεν προχωρά και ανησυχεί ότι το ΠαΣοΚ βαδίζει σε έναν καταστροφικό δρόμο. Επιπλέον η τοποθέτηση του κ. Ι. Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ ήταν για εκείνον μια αδιανόητη πρόκληση.

Οι ίδιοι συνεργάτες πρόσθεταν επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα κάνει κινήσεις εναντίον του ΠαΣοΚ. Απαντούσαν έτσι στο βασικό ερώτημα που υπήρχε στα πηγαδάκια που δημιουργούνταν στο ΣΕΦ: Διαχωρίζει ο κ. Παπανδρέου την πορεια του από τον Βενιζέλο; Σχεδιάζει να κάνει κάτι άλλο;

Στις πρώτες θέσεις της αίθουσαςπου πραγματοποιείται η συνδιάσκεψη βρίσκονται οι κκ. Κ. Σημίτης, Χρ. Ροζάκης, Παρ. Αυγερινός,Β. Κοντογιαννόπουλος, Π. Καψής,Γ. Ρωμαίος, βουλευτές του ΠαΣοΚ αλλά με ηχηρές απουσίες «παπανδρεϊκών» -απουσιάζουν οι κκ. Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραΐτης,Π. Γερουλάνος.Απών είναι επίσης ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.
Οι ομιλίες ξεκίνησαν με τους εκπροσώπους των «58» και των Κινήσεων, με πρώτο ομιλητή τον κ. Ι. Βούλγαρη. «Πρέπει να ξεπεράσουμε το τραύμα της εθνικής πόλωσης που προκάλεσε η χρεοκοπία», επισήμανε ο κ.Βούλγαρης, προβλέπονταςότι η οριστική έξοδος από την κρίσηθα χρειαστεί χρόνο.
Η ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, πρόσθεσε, θα είναι μια επίπονη προσπάθεια, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τις ευρωεκλογες αλλά όπως είπε αυτό σήμερα είναι το πρώτο θετικό βήμα ώστε να ενωθεί η παράταξη και να ξεπεράσει τα όρια του ΠαΣοΚ. «Οχι στο μέλλον. Αμεσα. Η πραγματικότητα βοά, πρέπει να μπει τέλος στον κατακερματισμό και να υπάρξει ουσιαστική συνένωση όλου του χώρου».
Ο κ. Βούλγαρης, απευθύνθηκεστο θυμικό του ΠαΣοΚικού ακροατηρίου ένα τμήμα το οποίου ανησυχεί γιατο μέλλον του κόμματος, μιλώντας γιατα μέλη του ΠαΣοΚ που είδαν το κόμμα τους να λοιδωρείταισαν να σήκωσε όλες τις αμαρτίες της μεταπολίτευσης. Επίσης, άσκησε κριτική στο μνημόνιο, στη συντηρητική Ευρώπη και στο άτολμο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Επισήμανε ότι μνημονιακή Ελλάδα συνέχισε και μεγέθυνετις παθογένειες του παρελθόντος και δεν συγκρούστηκε μαζί τους. Στο επίκεντρο βρέθηκε το νέο κομματικό σύστημα που προέκυψε από τις εκλογές του 2012, το οποίο αποτελεί μάλλον τον επίλογο του παλαιού παρά τη φύτρα του νέου. Ο μικρός δικομματισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε,δεν πείθει τους πολίτες και γι’ αυτό αναπτύσσονται εναλλακτικές δυναμικές, όπως δείχνουν οι εκλογέςσε συλλόγους και επιμελητήρια. «Χρειάζεται μια πολιτική τομή για να βγει ηΕλλάδα από την κρίση και να μην βγει ίδια με την παλιά», παρατήρησε.