Την εργασιομανία του πλήρωσε για μια ακόμη φορά ο Πρωθυπουργός που παραμένει κλινήρης από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής στην οικία του στην Κηφισιά, επιβεβαιώνοντας πολλούς που λένε ότι για τον ίδιο πάνω απ’ όλα είναι το καθήκον.
Ο κ.Αντ. Σαμαράςεπέστρεψε από το Δουβλίνο, όπου παρέστη για το Συνέδριο του Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού και ο θεράπων ιατρός του συνέστησε να παραμείνει για ξεκούραση τουλάχιστον δυο ημέρες.
Λόγω της μικρής περιπέτειας με την υγειά του, ο Πρωθυπουργός δεν κατέστη δυνατόν να παραβρεθεί το Σάββατο 6η Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Κορυφής των περιφερειών της Ευρώπης, στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρέστη και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μαζί με τον κ. Σαμαρά από το Δουβλίνο με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και ήταν προγραμματισμένο μάλιστα να γευματίσουν μαζί.
Ο Πρωθυπουργός ταλαιπωρήθηκε επί πολλές ημέρες από μια γρίπη, η οποία αν και είχε υποχωρήσει δεν αντιμετωπίστηκε επαρκώς, καθώς ο κ. Σαμαράς λόγω της εργασιομανίας του, αρνήθηκε να παραμείνει για μια-δυο ημέρες στο σπίτι του, ώστε να ξεκουραστεί. Και όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες«δεν κάθεται ούτε μια μέρα στο σπίτι».
Οι προηγούμενες ημέρες ήταν γεμάτες συναντήσεις, συσκέψεις και επαφές, ενώ ο ίδιος πήγε έκτακτα από την Αθήνα στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για την Ουκρανία και από εκεί μετέβη στην Ιρλανδία για το εκλογικό συνέδριο του ΕΛΚ και μετά επιστροφή στην Ελλάδα.
Η εναλλαγή κλίματος, τα αεροπορικά ταξίδια και η πίεση, επιβάρυναν τον οργανισμό και η εξάντληση ήταν δεδομένη. Και στο Δουβλίνο, ο κ. Σαμαράς, ενώ αντιμετώπισε και πρόβλημα με τις φωνητικές του χορδές, λόγω της ίωσης, συνέχισε, με πείσμα και έκανε ακόμα και επαφές, όπως με την Γερμανίδα ΚαγκελάριοΆνγκελα Μέρκελ, ενώ μίλησε και στο συνέδριο, όπου εξελέγη οΖαν Κλοντ Γιούνκερως ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι πρωθυπουργικές δραστηριότητες ήταν έντονες και ο ίδιος δεν ήθελε να παραμείνει στην οικία του. Αυτό έγινε μόνο το βράδυ της προπερασμένης Πέμπτης, όταν είχε υψηλό πυρετό και κρίθηκε επιβεβλημένο να μην παραστεί στο επίσημο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης με τον Φινλανδό ΠρωθυπουργόΓίρκι Κατάινεν.
Όμως, την επόμενη μέρα, προς έκπληξη ακόμα και στενών συνεργατών του, πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, συναντήθηκε με τον κ. Κατάινεν, έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους και συνέχισε κανονικά τις συσκέψεις και τις τηλεφωνικές του επαφές.
Εξάλλου, εν μέσω της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα δεν πίστευε ότι έπρεπε να ξεκουραστεί. «Εδώ έχουμε μάχη» φέρεται να είπε σε συνεργάτες του, αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που λένε πολλοί, ότι εκ φύσεως είναι εργασιομανής και δεν μπορεί να καθίσει για ξεκούραση, παρά ελάχιστο.
Αυτό το έχει αποδείξει εξάλλου καθʼ όλη την διάρκεια της προεδρίας του στην ΝΔ από τα τέλη του 2009, αλλά και της πρωθυπουργικής του θητείας από τον Ιούνιο του 2012 έως σήμερα.
Εξάλλου, ο ίδιος πλήρωσε με βαρύ τίμημα την εργασιομανία του, μόλις στην αρχή της πρωθυπουργίας του με το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε στο μάτι του. Ο κ. Σαμαράς, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πριν από τις εκλογές του Μαϊου του 2012 είχε επισκεφθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές το Αττικό Νοσοκομείο για να προβεί σε εξετάσεις και θεραπεία.
Οι εντολές των ιατρών ήταν σαφείς: δεν έπρεπε να ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα και να κάνει έντονες κινήσεις, ενώ του συνεστήθη να αποφύγει το έντονο φως. Η προεκλογική περίοδος όμως και η εργασιομανία του τον οδήγησαν να παρακούσει τις εντολές. Ακολούθησε το συναίσθημα και όχι τη λογική.
Το ταξίδι που έκανε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την ηγεσία του ΕΛΚ στις 23 Μαΐου, ενώ ήδη είχε αρχίσει να τον ταλαιπωρεί αρκετά το μάτι του, αποτέλεσε την αρχή για την περιπέτεια που περνάει.
Οι πόνοι μερικές φορές ήταν έντονοι. Το αποκορύφωμα ήταν μια επίσκεψη που έκανε λίγες ημέρες πριν από την εκλογική του νίκη στις 17 Ιουνίου για μια θεραπεία-εξπρές. Ο κ. Σαμαράς επισκέφθηκε στις δύο τα ξημερώματα τοΑττικόΝοσοκομείο και κατά την τρίωρη παραμονή του υπεβλήθη σε θεραπεία με λέιζερ φωτοπηξίας, που τον προφύλαξε από ενδεχόμενη απώλεια της όρασης. Το πρόβλημα όμως που αντιμετώπιζε ήταν πιο σύνθετο και φθάσαμε στην εγχείρηση που έκανε.